πŸ“£ Paper 3 has been removed from NET from 2018 (Notification)- now paper 2 and 3 syllabus is included in paper 2. Practice both paper 2 and 3 from past papers.

UGC Environmental Science September 2016 Paper – 3 Questions and Answers Part 1

Online Paper 1 complete video lectures with Dr. Manishika Jain. Join now!

1. A stream with a flow rate of and a chloride concentration of receives a discharge of mine drainage water with a flow rate of and chloride concentration of . The downstream concentration of chloride is:

(1)

(2)

(3)

(4)

Answer: (4)

2. Reclamation of Usar soil can be done by

(a) addition of gypsum

(b) addition of compost

(c) blue green algal biofertilizer use

(d) addition of inorganic nitrogenous fertilizer

Choose the correct code:

(1) (a) and (b) only

(2) (a) , (b) and (d) only

(3) (a) , (b) and (c) only

(4) (a) only

Answer: (3) (a) , (b) and (c) only

3. The equilibrium reaction is characterized by

(a) decrease in the Gibbs free energy of forward reaction

(b) increase in the Gibbs free energy of the backward reaction

(c) minimum Gibbs free energy at equilibrium

(d) change in Gibbs free energy to be zero at equilibrium

Choose the correct code:

(1) (a) only

(2) (a) and (b) only

(3) (a) , (c) and (d) only

(4) (c) only

Answer: (3) (a) , (c) and (d) only

4. In profundal zone, P and R ratio, is

(1)

(2)

(3)

(4)

Answer: (2)

5. Consider the following statements about detritovores:

(a) They consume the organic matter originating from plant remains.

(b) They consume the organic matter originating from animal remains.

(c) They are abundant in aquatic habitats.

(d) They are abundant in terrestrial habitats.

Choose the correct code:

(1) (a) and (d) only

(2) (b) and (d) only

(3) (c) and (d) only

(4) (a) , (b) , (c) and (d)

Answer: (4) (a) , (b) , (c) and (d)

6. The Box model for an airshed over a city has the following parameter values:

If the initial concentration of a pollutant over the city is zero, estimate the time in which

the concentration of the pollutant in the airshed reaches ~63 % of its final value.

(1) 1 hr. 10 minutes

(2) 1 hr. 20 minutes

(3) 2 hrs. 30 minutes

(4) 1 hr. 40 minutes

Answer: (4) 1 hr. 40 minutes

7. Match the List-I and List-II. Identify the correct answer from the codes given below:

Match the List-I and List-II
List – I (Organic compound)List – II (Source)
a. Terpenei. Ruminants
b. Methaneii. Soil
c. Humic acidiii. Coal tar
d. Benzo [a] pyreneiv. Plants

(1) i ii iii iv

(2) iv i ii iii

(3) iv iii ii i

(4) ii i iii iv

Answer: (2) (a) - (iv) , (b) - (i) , c - (ii) , d – (iii)

8. Among the following taxonomic groups which one has the least number of known species?

(1) Nematodes

(2) Fungi

(3) Porifera

(4) Insecta

Answer: (3) Porifera

9. At the average surface temperature of the earth, what is the wavelength at which maximum terrestrial radiation are emitted?

(1)

(2)

(3)

(4)

Answer: (3)

10. About of all atmospheric mass in the atmosphere lies upto an approximate height of:

(1)

(2)

(3)

(4)

Answer: (4)

11. Which of the following materials is the most efficient absorber of terrestrial and solar

radiation?

(1) Suspended dust particles

(2) Ice particles

(3) Fly ash particles

(4) Black carbon particles

Answer: (4) Black carbon particles

12. An infinitesimal air parcel rises slowly upwards in the atmosphere. In this context, which

of the following statements is not correct?

(1) Heat change, dq is zero

(2) Internal energy decreases

(3) Temperature during ascent decreases

(4) Lapse rate has a negative numerical value

Answer: (4) Lapse rate has a negative numerical value

13. Given below are two statements. One labelled as Assertion (A) and the other labelled as

Reason (R) :

Assertion (A) : The ratio in natural systems can be used as a thermometer.

Reason (R) : The ratio depends on the temperature.

Choose the correct answer:

(1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A) .

(2) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A) .

(3) (A) is true, but (R) is false.

(4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A) .

14. Ecosphere comprises of the following:

(1) Biosphere and Troposphere.

(2) Biosphere, Troposphere and Hydrosphere.

(3) Biosphere, Hydrosphere and Lithosphere.

(4) Biosphere, Atmosphere, Hydrosphere and Lithosphere.

Answer: (4) Biosphere, Atmosphere, Hydrosphere and Lithosphere.