📣 Paper 3 has been removed from NET from 2018 (Notification)- now paper 2 and 3 syllabus is included in paper 2. Practice both paper 2 and 3 from past papers.

UGC Environmental Science January 2017 Paper 2 Important MCQs Part 1

Online Paper 1 complete video lectures with Dr. Manishika Jain. Join now!

1. Which of the following methods is not adopted for the safe disposal of biomedical waste?

(1) Incineration

(2) Hydroclaving

(3) Landfilling

(4) Shredding after disinfection

Answer: (3) Landfilling

2. Which of the following prompted the Govt. of India to enact Environment (Protection) Act, 1986?

(1) River Ganga Water Pollution

(2) Endosulfan tragedy in Kerala

(3) London Smog

(4) Bhopal Gas Tragedy

Answer: (4) Bhopal Gas Tragedy

3. Protection and improvement of environment and safeguarding of forest and wildlife is emphasized in constitution of India under the Article:

(1) 48 A

(2) 21

(3) 47

(4) 46

Answer: (1) 48 A

4. Environmental Relief Fund was established under the provisions of

(1) The Environment (Protection) Act, 1986

(2) The Indian Wildlife (Protection) Act, 1972

(3) The Public Liability Insurance Act, 1991

(4) The Forest (Conservation) Act, 1980

Answer: (3) The Public Liability Insurance Act, 1991

5. A type of lake that forms in the depression of the earth՚s crust between two parallel faults is known as

(1) Grade lake

(2) Surface lake

(3) Graben lake

(4) Glacial lake

Answer: (3) Graben lake

6. In case of plumes from a tall stack located on flat terrain ‘Lofting’ type of plume behaviour is observed when in the atmosphere

(1) inversion conditions prevail below the stack height.

(2) strong lapse rate conditions exist.

(3) inversion conditions exist above the stack height.

(4) weak lapse rate conditions exist.

Answer: (1) inversion conditions prevail below the stack height.

7. Turbulent updrafts and downdrafts flows are an example of

(1) Synoptic scale phenomena

(2) Planetary scale phenomena

(3) Meso-scale phenomena

(4) Micro-scale phenomena

Answer: (4) Micro-scale phenomena

8. A niche of the species where there is no competition from other species is called:

(1) hyper volume niche

(2) habitat

(3) fundamental niche

(4) realized niche

Answer: (3) fundamental niche

9. Dissipative process of energy during photosynthesis in a plant is

(1) Decomposition

(2) Senescence

(3) Respiration

(4) Mineralization of humus

Answer: (3) Respiration

10. Which of the following substances is not considered toxic?

(1) Carbonic acid

(2) Carbon monoxide

(3) Acetaldehyde

(4) Benzene

Answer: (1) Carbonic acid

11. Percentage of tropospheric ozone in relation to total atmospheric ozone is about

(1) 90 %

(2) 10 %

(3) 50 %

(4) 80 %

Answer: (2) 10 %

12. Among the following, which one is the most hazardous chemical in the atmosphere?

(1) Dioxin

(2) Carbon monoxide

(3) Halons

(4) CFCs

Answer: (1) Dioxin

13. The technique, which is fastest for measuring organic carbon is,

(1) COD

(2) BOD5

(3) BOD7

(4) TOC

Answer: (4) TOC

14. With increase in temperature, the specific conductivity of water

(1) remains unchanged

(2) increases

(3) decreases

(4) makes the water turbid

Answer: (2) increases

15. According to ZSI (GOI) , which one of the following birds declined by 99 % ?

(1) Sparrow

(2) Pink-headed Duck

(3) Pond heron

(4) White backed Vulture

Answer: (4) White backed Vulture

16. According to Convention on International Trade in Endangered species (CITES) COP 17, which one of the following is transferred from CITES Appendix II to Appendix I by January 2017.

(1) Gorilla

(2) Pangolin

(3) Tapir

(4) Mongoose

Answer: (2) Pangolin