πŸ“£ Paper 3 has been removed from NET from 2018 (Notification)- now paper 2 and 3 syllabus is included in paper 2. Practice both paper 2 and 3 from past papers.

UGC Environmental Science Paper – 2 September 2016 Important MCQs Part 1

Online Paper 1 complete video lectures with Dr. Manishika Jain. Join now!

1. In term of atmospheric residence times, identify the correct sequence:

(1) NOx > CF4 > CH3Br > CH3

(2) CH3 > CH3Br > CF4 > NOx

(3) CH3Br > NOx > CH3 > CH4

(4) CF4 > NOx > CH4 > CH3Br

Answer: (4) CF4 > NOx > CH4 > CH3Br

2. The surface winds blow from the east in the areas over

(1) Tropical Equator zone

(2) Midlatitudinal zone

(3) High latitudinal zone

(4) Subtropical zone

Answer: (1) Tropical Equator zone

3. Period (epoch) associated with the interference of human beings with nature is termed as

(1) Eocene

(2) Miocene

(3) Anthropocene

(4) Holocene

Answer: (3) Anthropocene

4. The harmonic mean of the number 5,10 and 20 is

(1) ~2.51

(2) ~6.25

(3) ~8.57

(4) ~2.857

Answer: (3) ~8.57

5. Choose the correct statement among the following:

(1) The upper asymptote of the sigmoid curve of a population represents carrying capacity.

(2) In β€˜J’ form of population growth, the equilibrium level is not imposed by environmental

factors.

(3) All population growth forms are independent of environment.

(4) In β€˜J’ shaped growth curve, an un-restricted growth suddenly halts only due to

diapause.

Answer: (1) The upper asymptote of the sigmoid curve of a population represents carrying capacity.

6. Trophic relationship between an arbitrary number of species can best be explained using

(1) Leslies matrix model

(2) Lefkovitch matrix

(3) Generalized Lotka-Volterra equation

(4) Box model

Answer: (3) Generalized Lotka-Volterra equation

7. The length (cm) of six earthworms used in an experiment are 5.37,5.11,6.42,7.26,3.99 and 2.6. Corresponding weight (g) are 5.88,6.35,8.11,8.36,4.40 and 3.5, respectively. The relationship between length and weight of the earthworms is

(1) – vely correlated

(2) + vely correlated

(3) non-correlated

(4) insignificantly correlated

Answer: (2) + vely correlated

8. The geometric mean of the number 1,4 and 16 is:

(1) 6

(2) 3

(3) 4

(4) 2

Answer: (3) 4

9. Mercury is particularly hazardous to the human health because:

(1) As a pure metal it is soluble in water, hence can easily be absorbed through drinking water.

(2) It is light and volatile and so is widely dispersed through the environment.

(3) It bioaccumulate high up in the food chain.

(4) It can cause serious impact by physical contact.

Answer: (3) It bioaccumulate high up in the food chain.

10. According to the Public Liability Insurance Act, 1991, the inquiry on an application for relief is conducted by

(1) C. E. O.

(2) Session Judge

(3) Collector

(4) Police Commissioner

Answer: (3) Collector

11. Discarded paint drums, pesticide cans, CFL bulbs, tube lights, expired medicines, broken mercury thermometers, used batteries etc. , generated at the household level are collected as

(1) Household dry waste

(2) e-waste

(3) Domestic hazardous waste

(4) Composite waste

Answer: (3) Domestic hazardous waste

12. Which one of the following is a Schedule-I animal of the Wildlife (Protection) Act, 1972?

(1) Ferret Badgers

(2) Himalayan Crestless Porcupine

(3) Bengal Porcupine

(4) Fishing Cat

Answer: (4) Fishing Cat

13. The effluent and emission standards for industries have been notified under.

(1) The Environment (Protection) Act, 1986.

(2) Motor Vehicle Act, 1988.

(3) The Air (Prevention and Control of Pollution) Act, 1981.

(4) The Water (Prevention and Control of Pollution) Act, 1974.

Answer: (1) The Environment (Protection) Act, 1986.

14. Which one of the following does not belong to the EIA process?

(1) Establishing the baseline environmental status.

(2) Identification, prediction, and assessment of environmental impacts.

(3) Suggesting the mitigation and compensation measures.

(4) Implementation of EMS auditing procedures.

Answer: (4) Implementation of EMS auditing procedures.

15. In India, the validity of EIA clearance period for a mining project is

(1) 10 years

(2) 20 years

(3) 5 years

(4) 30 years

Answer: (4) 30 years

16. According to EIA notification of 2006, which category of projects does not need EIA clearance?

(1) Category B2

(2) Category B1

(3) Category A

(4) Category A and B1

Answer: (1) Category B2