📣 Paper 3 has been removed from NET from 2018 (Notification)- now paper 2 and 3 syllabus is included in paper 2. Practice both paper 2 and 3 from past papers.

NTA NET Environmental Science Paper 3 November 2017 Higher Questions and Answers Part 1

Online Paper 1 complete video lectures with Dr. Manishika Jain. Join now!

Q 1. The sum of the internal energy and product of pressure and volume is known as:

(1) Enthalpy

(2) Gibbs free energy

(3) Entropy

(4) Helmholtz free energy

Answer: (1) Enthalpy

Q 2. If at latitude pressure gradient is 15 mb per 1000 km, the geostrophic wind velocity will be:

(1)

(2)

(3)

(4)

Answer: (2) 15.92 m/s

Q 3. In a cloud free weather, there is an atmospheric window, which is transparent to terrestrial radiation in the wavelength band:

(1)

(2)

(3)

(4)

Answer: (4)

Q 4. If , where ELR and DALR are environmental and dry adiabatic lapse rates respectively, which of the following types of plume emitted from a stack of a thermal power plant is observed?

(1) Fanning

(2) Fumigating

(3) Looping

(4) Coning

Answer: (1) Fanning

5. Out of the following two statements, identify the correct one (s) :

(a) An aqueous solution of sodium carbonate is alkaline.

(b) An aqueous solution of carbon dioxide is acidic.

(1) (a) is correct, (b) is incorrect

(2) (a) is incorrect, (b) is correct

(3) Both (a) and (b) are incorrect

(4) Both (a) and (b) are correct

Answer: (4) Both (a) and (b) are correct

6. The photo dissociation of yields which oxygen species?

(1)

(2)

(3)

(4)

Answer: (1)

Q 7. The vapour pressure of bromobenzene above its ideal dilute aqueous solution of Molality 0.1 mol is 24.0 kPa. Calculate the Henry՚s law constant of bromobenzene:

(1) 240 kPa kg

(2) 220 kPa kg

(3) 460 kPa kg

(4) 400 kPa kg

Answer: (1)

Q 8. In the Spectrophotometric Study, if a sample has transmittance of 50 % , then its absorbance is:

(1) 0.5

(2) 0.3

(3) 1.0

(4) 0.7

Answer: (2) 0.3

9. Given below are two statements. One labelled as Assertion (A) and the other labelled as

Reason (R) :

Assertion (A) : Sandy soil helps promote good drainage and aeration.

Reason (R) : Sandy soil particles have size in the range 0.05 - 2.0 mm.

Choose the correct answer:

(1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A) .

(2) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A) .

(3) (A) is true, but (R) is false.

(4) (A) is false and (R) is true.

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A) .

10. Night – time tropospheric chemistry is dominated by which of the following radicals?

(1)

(2) OH

(3)

(4) O

Answer: (1)

11. Given below are two statements. One labelled as Assertion (A) and the other labelled as

Reason (R) :

Assertion (A) : Chlorine, which is widely used as an effective and relatively inexpensive disinfectant in water, generates toxic organochlorine compounds in water.

Reason (R) : Hypochlorous acid reacts rapidly with humic acids and hydroxybenzenes.

Choose the correct answer:

(1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A) .

(2) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A) .

(3) (A) is true, but (R) is false.

(4) (A) is false and (R) is true.

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A) .