📣 Paper 3 has been removed from NET from 2018 (Notification)- now paper 2 and 3 syllabus is included in paper 2. Practice both paper 2 and 3 from past papers.

NTA NET 2020 Paper 1 30 September Evening Shift Part 1

Online Paper 1 complete video lectures with Dr. Manishika Jain. Join now!

Comprehension:

Study the data in the given table and answer the questions that follow

The table below provides data on the percentage (%) distribution of job vacancies in IT companies situated in various Indian cities in the year 2009 and 2019. In the year 2009, the total number of vacancies was 5.4 lakhs and in the year 2019, it was 8.6 lakhs.

Study the Data in the Given Table and Answer the Questions That Follow
CityPercentage (96) of Job Vacancies
20092019
Bangalore1522
Hyderabad108
Pune126
Mumbai1018
Chennai810
NCR2120
Other cities2416

Q 1. What is the total number of vacancies available in the city of Chennai in 2009 and in that of Mumbai in the year 2019?

1.2. 16 lakhs

2.2. 04 lakhs

3.1. 98 lakhs

4.1. 92 lakhs

Answer: 3

Q 2. If the number of vacancies in the city of Pune is 48000 in the year 2019 and the percentage distribution is the same as given in the table, then what is the number of vacancies available in NCR in 2019?

1.1. 2 lakhs

2.1. 32 lakhs

3.1. 48 lakhs

4.1. 6 lakhs

Answer: 4

3. What is the difference between the number of vacancies available in the city of Bangalore in the year 2019 and 2009?

1.108200

2.113120

3.118400

4.96400

Answer: 1

4. What is the approximate percentage rise seen in vacancies available in the city of Hyderabad from 2009 to 2019?

1.21. 8 %

2.23. 23 %

3.26. 23 %

4.27. 41 %

Answer: 4

5. What is the average number of vacancies available in the city of Hyderabad in the year 2009 and 2019?

1.41080

2.42740

3.58610

4.61400

Answer: 4

6. Given below are two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R

Assertion A: Universality of communication makes education vital and vibrant

Reason R: Semiotic narration does not lend itself credence to make it an efficient mode of teaching

In light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below

1. Both A and R are correct and R is the correct explanation of A

2. Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A

3. A is correct but R is not correct

4. A is not correct but R is correct

Answer: 3

7. Which of the following committees/commissions in their report recommended that science Education and Research should receive high priority to accelerate national economy?

1. Acharya Narendra Dev Committee

2. Mudaliyar Commission

3. Radhakrishnan Commission

4. Kothari Commission

Answer: 4

8. Which of the following constitutes the ability (can do) component for describing the competence of a teacher?

A. Confidence in performing teaching task

B. Knowledge of the subject being taught

C. Skill in analyzing the learning tasks

D. Experience in handling learning task related situations

E. Commitment to organizing teaching-learning tasks

Choose the correct answer from the options given below:

1. B, C and D only

2. A, B and C only

3. A, C and D only

4. C, D and E only

Answer: 1

9. Match List I with List II

Match List I with List II
List IList II
ExampleType of communication
A. Addressing the nation over national TV networkI. Horizontal communication
B. Conducting a workshop for a select number of teachersII. Intra-personal communication
C. Internal conversation with fellow workersIII. Mass communication
D. Recollection of past eventsIV. Group communication

Choose the correct answer from the options given below:

1. A-I, B-II, C-III, D-IV

2. A-II, B-III, C-IV, D-I

3. A-III, B-IV, C-II, D-II

4. A-IV, B-I, C-II, D-III

Answer: 3

10. Which of the following is an application software?

1. Android

2. iOS

3. Linux

4. MS Word

Answer: 4