Paper 3 has been removed from NET from 2018 (Notification)- now paper 2 and 3 syllabus is included in paper 2. Practice both paper 2 and 3 from past papers.

NTA NET Philosophy December-2013 Solved Paper III Download all the papers to prepare for NET 2020: Explanations at doorsteptutor. Com

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

1. Which one among the following codes includes a means which is not of Śaktigraha?

(A) Upamana, Kośa, Aptavakya, Vyakarana

(B) Aptavakya, Upadhinirasa, Vyakarana, Kośa

(C) Upamana, Aptavakya, Prasiddhapada, Sānnidhya, Vrddha-Vyavahāra

(D) Vyakarana, Vrddha-Vyavahāra , Upamana, Kośa

Answer: B

2. Which of the theories given below holds the position that ‘object of knowledge owes its existence as well as its properties to the creative activity of the knowing mind’?

(A) Absolute Idealism

(B) Phenomenalism

(C) Metaphysical Idealism

(D) Epistemological Idealism

Answer: D

3. Husserlian expression ‘Epoche’ means

(A) Suspension of Reality

(B) Suspension of World

(C) Suspension of Judgement

(D) Suspension of Experience

Answer: C

4. The theory which restricts our knowledge to phenomenal appearances of an inaccessible reality is

(A) Phenomenology

(B) Subjective Idealism

(C) Phenomenalism

(D) Absolute Idealism

Answer: C

5. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I List – II

List I

a. Subjective Idealism

b. Common-sense Realism

c. Absolute Idealism

d. Critical Idealism

List II

i. Kant

ii. Thomas Reid

iii. Hegel

iv. Berkeley

Codes:

a b c d

(A) iv iii ii i

(B) i ii iii iv

(C) iv ii iii i

(D) iii ii iv i

Answer: C

6. If ‘O’ is false, find out the true option as given below:

(A) I and E are true and A is false.

(B) I and A are true and E is false.

(C) A and I are false and E is true.

(D) O is true but E and I are false.

Answer: B

7. Find out the false statement as given below: Statements:

(A) Converse of ‘A’ is ‘I’.

(B) If ‘A’ is false, then ‘O’ is true.

(C) Obverse of ‘O’ is ‘I’.

(D) Obverse of ‘E’ is ‘I’.

Answer: D

8. Which of the Philosophers noted below stated?

“Utility means the property of any object, whereby it tends to produce benefit, advantage, pleasure, good or happiness or to prevent the happening of mischief, pain, evil, unhappiness to the party whose interest is considered.”?

(A) James Mill

(B) J.S. Mill

(C) Hume

(D) Jeremy Bentham

Answer: D

9. Which of the philosophers noted below propounded ethical gradation of the springs of action?

(A) Cadworth

(B) Sidgewick

(C) Butler

(D) Martineau

Answer: D

10. Consider the following statements with regard to Bentham and choose the correct code: Statements:

1. Bentham dismissed ethics of asceticism as an inverted hedonism.

2. Bentham is an ethical hedonist by virtue of his employment of the pleasure principle as the standard for conduct.

3. Intuitionist ethics was criticized by Bentham for it provides no more than a subjective feeling.

Codes:

(A) Only 1 and 3 are true.

(B) Only 1 and 2 are true

(C) 1, 2 and 3 are true.

(D) Only 2 is true.

Answer: C

11. Hypothesis is a

(A) Free flight of mind

(B) Discovery

(C) Supposition

(D) A provisional supposition to explain a problematic event.

Answer: D

12. According to Shankar Brahman is away from which of the following three distinctions?

(A) Homogenous distinction, Heterogenous distinction, internal distinction

(B) Waking experience, Dreaming experience, Dreamless experience

(C) Experimental contradiction, Logical contradiction, illogical contradiction

(D) None of above

Answer: A

13. Select the correct descending order of Tirthankaras in the context of their period:

(A) R.abhanātha, Anantanatha, Santhinatha, Neminath, Mahāveera

(B) Anantanatha, Santhinatha, R.abhanātha, Mahāveera, Neminath

(C) Padmaprabha, Ajitanatha, Mallnātha, R. abhanātha, Santhinatha

(D) R. abhanātha, Anantanatha, Sambhava atha, Ajitanatha, Mahavira

Answer: A

14. Reality has no assets beyond appearances and if appearances alone to its credit it will be bankrupt.’ is a statement of

(A) Green

(B) Hegel

(C) Bradley

(D) Plato

Answer: C

15. ‘Appearances are the appearances of reality’ is a statement of

(A) Kant

(B) Bradley

(C) Hegel

(D) Green

Answer: B

16. ‘Die to live’ is a statement of

(A) Kant

(B) Hegel

(C) Berkeley

(D) Mill

Answer: B

17. Who has said – ‘My Station and its Duties’?

(A) Plato

(B) Berkeley

(C) Kant

(D) Bradley

Answer: D

18. What does Shankara’s Satkaryavada known as?

(A) Vijnan-Vivartvada

(B) Brahma-Vivartvada

(C) Prakriti-Parinamvada

(D) Brahma-Parinamvada

Answer: B

19. ‘Free-will’ in ethics means

(A) The individual is free to do anything

(B) The individual is not free to do anything

(C) The individual is free to act keeping in view of some norms

(D) None of the above

Answer: C

20. Who highlighted the problem of personal identity first in modern western philosophy?

(A) Strawson

(B) Locke

(C) Kripke

(D) Descartes

Answer: B

21. Which one of the following systems of Indian Philosophy designated Mok a as Nirvana?

(A) Jainism

(B) Buddhism

(C) Yoga

(D) Samkhya

Answer: B

22. Who says that the function of Philosophy is wholly critical?

(A) Aristotle

(B) Ayer

(C) Plato

(D) Hegel

Answer: A

23. On the ground of ‘relation’ propositions are divided into

(A) Categorical and conditional

(B) Affirmative and negative

(C) Universal and particular

(D) Necessary and problematic

Answer: A

24. ‘Universal Affirmative’ and ‘Particular Negative’ propositions are symbolized as

(A) A and E

(B) A and I

(C) E and O

(D) A and O

Answer: D

25. Which one of the following is known as ‘_______ triśara a’ according to Buddhism?

(A) Sravana, Manana, Nididhyasa na

(B) Darshana, Jnāna, Caritra

(C) Maitri, Karuna, Mudita

(D) Buddha, Dhamma, Sa gha

Answer: D

26. Bhagavad-Gita has been considered as the most important work due to

(A) Harmonious philosophy of life

(B) Synthesis of action, devotion and knowledge

(C) Moral teachings

(D) All the above

Answer: D

27. The four moral sanctions by Bentham are

(A) Natural, Cultural, Political, Social

(B) Natural, Political, Social, Religious

(C) Natural, Economic, Political, Religious

(D) Natural, Economic, Cultural, Religious

Answer: B

28. All the following orders of the Purusharthas are wrong except:

(A) Dharma, Artha, Kama, Mok a

(B) Artha, Kama, Mok a, Dharma

(C) Dharma, Kama, Artha, Mok a

(D) Dharma, Mok a, Artha, Kama

Answer: A

29. Tirthankara means

(A) follower of a faith

(B) propounder of faith

(C) A neutral man

(D) None of the above

Answer: B

30. Which of the following is a prophetic religion?

(A) Hinduism

(B) Islam

(C) Buddhism

(D) None of the above

Answer: B

31. Who is the author of ‘The Essential Unity of all Religions’?

(A) Radhakrishnan

(B) Tagore

(C) Bhagwandas

(D) None of the above

Answer: C

32. Aristotle identified good as

(A) Happiness

(B) Perfection

(C) Utility

(D) Self-respect

Answer: A

33. Retributive theory of punishment holds the view that

(A) Criminals can be reformed

(B) Criminals are ought to be punished

(C) Criminals can be set free without any punishment

(D) None of the above

Answer: B

34. Cardinal virtues according to Plato,

(A) Right speech, Right action, Right mindedness

(B) Wisdom, Courage, Temperance and Justice

(C) Intellectual virtues and Moral virtues

(D) Truth, Non-violence, Celibacy, Non-Stealing

Answer: B

35. Eudaemonism means

(A) Well being

(B) Hedonism

(C) Utilitarianism

(D) Perfectionism

Answer: A

36. What is the _____________ Samavakara of a table?

(A) Table itself

(B) Colour of the table

(C) The parts of the table

(D) None of the above

Answer: C

37. “Casuistry is the goal of ethical investigation” is advocated by

(A) G.E. Moore

(B) Bradley

(C) Kant

(D) Rashdul

Answer: A

38. Which one of the following statements according to Advait Vedanta is true to knowledge of Brahman?

(A) Both Pratyaksha and Anuman give us knowledge of Brahman

(B) Arthapatti alone gives us knowledge of Brahman

(C) Sruti is the only source of knowledge of Brahman

(D) Both Arthapatti and Anuplabdhi give us knowledge of Brahman

Answer: C

39. Which one among the following is not a Nityadravya?

(A) ________ Paramā u

(B) Akāśa

(C) ________ Dvyan.uka

(D) Dik

Answer: C

40. According to Nyaya ‘Shell is Silver’ is a false cognition because

(A) Silver is present any where

(B) Silver shines

(C) Silver is supplied through memory

(D) Perceiver is a silversmith

Answer: C

41. Mark the correct symbolization (as given below) for given statement: Statement:

Bees and wasps sting if they are either angry or frightened.

(Bx, Wx, Sx, Ax, Fx) Symbolization

(A) (∃x) {(Bx ⋅ Wx) ⊃ [(Ax ∨ Fx) ⊃Sx]}

(B) (x) {(Bx ∨ Wx) ⊃ [(Ax ∨ Fx) ⊃Sx]}

(C) (x) {(Bx ∨ Wx) ⊃ Ax ∨ Fx ⊃ Sx

(D) (x) (Bx ∨ Wx) ⊃ (Ax ∨ Fx) ⊃ Sx

Answer: B

42. According to Nyāya Philosophy,Pramā is

(A) Yathārtha anubhava

(B) Manifestation of an object

(C) That which is practicable

(D) Knowledge of an unknown object

Answer: A

43. According to Nyaya Philosophy, ‘Water looks cold’ is an example of

(A) Janalaksana Pratyaksa

(B) Samanya Laksana Pratyaksa

(C) Yogaja Pratyaksa

(D) Laukika Sannikarsa

Answer: A

44. According to Naiyayikas Sabda-artha Sambandha is

(A) Natural

(B) Conventional

(C) Both (A) and (B)

(D) Neither (A) nor (B)

Answer: B

45. The name of the theory advocated by Prabhakara School regarding sentence meaning

(A) Abhihitānvyavāda

(B) Anvitabhidhānavāda

(C) Tatparyavāda

(D) None of the above

Answer: B

46. Nyay Theory of Knowledge is an example of

(A) Absolute Idealism

(B) Realism

(C) Subjective Idealism

(D) None of the above

Answer: B

47. The following inference is an example of:

‘No non-soul is animate. All living beings are animate. Therefore, all living beings have souls’.

(A) Kevalanvayi

(B) Kevala vyatireki

(C) Anvaya-vyatireki

(D) None of the above

Answer: B

48. “Woman is not born, but made” is the statement of

(A) Mary Wollstonecraft

(B) Emma Goldman

(C) Simone de Beauvoir

(D) Luce Irigary

Answer: C

49. Who among the following Philosophers has propounded the concept of ‘Becoming’?

(A) Pythagoras

(B) Thales

(C) Heraclitus

(D) Democritus

Answer: C

50. Which of the following paths was advocated by Buddha?

(A) Shreya

(B) Madhyampratipada

(C) Kaivalya

(D) Preya

Answer: B

51. Who says that space and time are empirically real but transcendentally ideal?

(A) Pythagoras

(B) Spinoza

(C) Kant

(D) Hegel

Answer: C

52. Which theory of the following holds that ‘universal’ means universal concepts and not anything external to our minds?

(A) Realism

(B) Nominalism

(C) Conceptualism

(D) Resemblance theory

Answer: C

53. Essential feature of the phenomenological method is

(A) Intentionality

(B) Doubting the world

(C) Technique of bracketing

(D) None of the above

Answer: C

54. Which of the philosophers given below made a distinction between grammatical interpretation and psychological interpretation?

(A) Dilthey

(B) Heidegger

(C) Schleiermacher

(D) Gadamer

Answer: C

55. Consider List – I with List – II and select the code correctly matched:

List – I List – II

(Praman)

List I

a. Nyaya

b. Bauddha

c. Carvaka

d. Samkhya

List II

i. Two

ii. Four

iii. Three

iv. One

Codes:

a b c d

(A) ii i iv iii

(B) iii ii iv i

(C) iv i iii ii

(D) i ii iii iv

Answer: A

56. Brahmacharya is the means to meet

(A) R.i a

(B) Pit a

(C) Deva a

(D) Manusya na

Answer: A

57. Match List – I with List – II and mark the correct option:

List – I List – II

List I

a. p ≡ p ∨ q

b. (p ⊃ q) ≡ (–q ⊃–p)

c. (p ⊃ q) ≡ (–p ∨ q)

d. (p ∨ q) ≡ (q ∨ p)

List II

i. Material implication

ii. Tautology

iii. Commutation

iv. Transportation

Codes:

a b c d

(A) i ii iv iii

(B) ii iv i iii

(C) iii iv ii i

(D) iv ii iii i

Answer: B

58. Examine the following argument and spot the right option: Argument:

P ⊃ (Q ∨ R)

S ⊃ (T ⋅ U)

–T

∴ P ⊃ U

Options:

(A) Valid

(B) Invalid

(C) Both of these

(D) None of these

Answer: B

59. Match List – I with List – II according to Vaisesika metaphysics and select the correct code as given below:

List – I List – II

List I

a. ________ Paramāu

b. Atma

c. Manas

d. Ghata

List II

i. Vibhu

ii. Nirvahana

iii. Mahat

iv. ___________ Anupama a

Codes:

a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii i iv iii

(C) i iii ii iv

(D) ii iii i iv

Answer: B

60. The first part of Yoga Sutra is

(A) Kaivalyapāda

(B) Sādhanāpāda

(C) Vibh–utipāda

(D) Samādhipāda

Answer: D

61. Which type of change in the gu as causes the starting of evolution according to Samkhya?

(A) Sar–upa Pari āma

(B) Vir–upa Pari āma

(C) Both sar–upa and vir–upa pari āma

(D) Neither sar–upa nor vir–upa pari āma

Answer: B

62. According to Nyaya-Vaisesika dravya-gu a relationship is known as

(A) Sa. myoga

(B) Samavaya

(C) Tādātmya

(D) None of the above

Answer: B

63. According to Śa kara tattvamasi’ establishes use identify of Jīva with Brahman through

(A) Its primary meaning

(B) Its secondary meaning

(C) Both its primary and its secondary meaning

(D) Neither its primary nor its secondary meaning

Answer: B

64. According to Rāmānuja, the individual soul is

(A) Only j ātā

(B) J ātā and Kartā

(C) Kartā and Bhoktā

(D) J ātā, Kartā and Bhoktā

Answer: D

65. According to the Naiyayikas vyatireki vyapti between hetu and sadhya obtains when

(A) All cases of Hetu are cases of absence of Sadhya.

(B) Some cases of Hetu are cases of Sadhya

(C) Some cases of Sadhya are cases of Hetu

(D) All cases of absence Sadhya are cases of absence of Hetu

Answer: D

66. Match List – I with List – II and select the correct answer code from below:

List – I List – II

List I

a. Rational Utilitarianism

b. Quantitative Utilitarianism

c. Ideal Utilitarianism

d. Qualitative Utilitarianism

List II

i. G.E. Moore

ii. Sidgwick

iii. Bentham

iv. J.S. Mill

Codes:

a b c d

(A) i iv ii iii

(B) iii i iv ii

(C) ii iv i iii

(D) ii iii i iv

Answer: D

67. Consider the statements of J.S. Mill given below and mark the correct code:

1. J.S. Mill’s theory is Altruistic hedonism and qualitative utilitarianism.

2. Mill uses pleasure and happiness synonymously.

3. Mill regards virtue, health, love of honour and the like as intrinsic values.

Codes:

(A) 1, 2 and 3 are true.

(B) 1 and 2 are true.

(C) 1 and 3 are true.

(D) Only 2 is true.

Answer: B

68. In Russell’s philosophy, logical atomism and theory of truth go together

(A) Correspondence

(B) Pragmatic

(C) Coherence

(D) Semantic

Answer: A

69. Who said that “where of one cannot speak, there of one must be silent”?

(A) Husserl

(B) Heidegger

(C) Wittgenstein

(D) Ayer

Answer: C

70. Consciousness according to Nyāya is

(A) A contingent attribute of self

(B) An eternal attribute of self

(C) An eternal substance

(D) A non-eternal substance

Answer: A

71. Which of the following statements are true with regard to ‘Will theory’ of Human Rights Discussion?

(A) It argues that the principal function of Human Rights is to protect and promote certain essential human interests.

(B) It attempts to establish the validity of Human Rights based on the unique human capacity for freedom.

(C) (B) above is true and (A) is false.

(D) Both (A) and (B) above are true.

Answer: C

72. Consider the below given statements and mark the correct code:

Assertion (A): Human conscience immediately perceives the rightness or wrongness of actions without considering their relations to any end or consequences.

Reason (R): Rightness and wrongness are inherent qualities of actions.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: A

73. According to Heidegger Hermeneutic Circle refers to

(A) Reciprocity between text and its parts

(B) Reciprocity between text and meaning

(C) Reciprocity between meaning and context

(D) Reciprocity between self-understanding and understanding of the world.

Answer: D

74. Match List – I with List – II and select the correct answer by using the codes given below the list:

List – I List – II

(Different names used for the highest ideal) (The Schools associated with these names)

List I

a. Moksha

b. Nirvana

c. Apavarga

d. Kaivalya

List II

i. Vedanta

ii. Samkhya

iii. Nyaya

iv. Buddhism

v. Jaina

Codes:

a b c d

(A) i iv iii v

(B) ii v iv i

(C) iii ii i iv

(D) v ii iii iv

Answer: A

75. Scepticism is the

(A) Starting point of Hume’s philosophy

(B) Conclusion of Hume’s philosophy

(C) Both of these

(D) None of these

Answer: B