Paper 3 has been removed from NET from 2018 (Notification)- now paper 2 and 3 syllabus is included in paper 2. Practice both paper 2 and 3 from past papers.

CBSE NET Physical-Education December-2012 Solved Paper II Download all the papers to prepare for NET 2020

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

1. India participated in Olympic Games for the first time in(A) 1896

(B) 1900

(C) 1904

(D) 1924

Answer: B

2. Bones in human body are classified on the basis of

(A) Structure and Functions

(B) Location and Attachment

(C) Size and Shape

(D) Joint and Movement

Answer: C

3. Find the correct Answer: A Friction is a negative force for performance.

(B) Friction is a positive force for performance.

(C) Friction is negative as well as positive force for performance.

(D) Friction does not have any influence on performance.

Answer: C

4. Theory of insight learning was propounded by

(A) Thorndike

(B) Pavlov

(C) Kohler

(D) Cattell

Answer: C

5. First Teachers’ Training College in India was started at

(A) Lucknow

(B) Kandivali

(C) Chennai

(D) Amravati

Answer: C

6. Aim of sports training is

(A) Improvement of physical fitness.

(B) Improvement of technical skills.

(C) Improvement of tactical efficiency.

(D) Improvement of sports performance.

Answer: D

7. One of the important research tools is

(A) Questionnaire

(B) Library technique

(C) Hypothesizing

(D) Survey

Answer: A

8. Test, Measurement and Evaluation are related with one another in the following way:

(A) Measurement and Evaluation are parts of test.

(B) Evaluation and Test are parts of measurement.

(C) Test and Measurement are parts of evaluation.

(D) Evaluation is a part of both Test and Measurement.

Answer: C

9. Basic function of Association of India Universities (AIU) is

(A) Purchase of equipment for Universities

(B) Planning of the Inter- University Competitions.

(C) Providing finance to develop sports facilities

(D) Appointment of Physical Education Directors for Universities

Answer: B

10. Sociological foundation of physical education discusses

I. Body type

II. Motor learning

III. Competition and Co-operation

IV. Socialization process

Find the correct combination.

(A) I and IV

(B) II and IV

(C) I and III

(D) III and IV

Answer: D

11. The digested food material in small intestine is absorbed in

I. Duodenum

II. Vilus

III. Ilium

IV. Villi

Find the correct combination:

(A) I and III

(B) II and IV

(C) IV and III

(D) II and I

Answer: B

12. Angular velocity depends on:

I. Radius of rotation directly.

II. Radius of rotation inversely.

III. Linear velocity directly.

IV. Linear velocity indirectly.

Find the correct combination:

(A) I and III

(B) III and II

(C) II and IV

(D) IV and I

Answer: B

13. Motivation consists of

I. Direction

II. Intensity

III. Persistence

IV. All of above

Find the correct combination.

(A) I and II

(B) II and III

(C) I and III

(D) IV

Answer: D

14. Micronutrients include:

I. Carbohydrate

II. Minerals

III. Vitamins

IV. Fat

Find the correct combination.

(A) I and II

(B) II and III

(C) III and IV

(D) IV and I

Answer: B

15. Interval training load depends on

I. Load volume

II. Heart rate

III. Load intensity

IV. Lactic acid concentration

Find the correct combination.

(A) I and II

(B) I and III

(C) II and III

(D) II and IV

Answer: D

16. Research problem involves the following characteristics:

I. Novelty

II. Valuability

III. Feasibility

IV. Simplicity

Find the correct combination:

(A) I, II, III

(B) II, III, IV

(C) I, III, IV

(D) I, II, IV

Answer: C

17. Criteria of a standard test involve

I. Reliability

II. Complexity

III. Variability

IV. Norm

Find the correct combination.

(A) I and II

(B) II and III

(C) III and IV

(D) IV and I

Answer: D

18. The primary goal of intramural competition is:

I. To provide opportunity for mass participation of students.

II. To participate in Inter-school competition.

III. To provide Intra-school competition experience.

IV. To improve sports performance for higher level of competition.

Find the correct combination.

(A) I and II

(B) III and IV

(C) I and III

(D) II and IV

Answer: C

19. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): Self-expression is the aim of physical education according to Naturalism.

Reason (R): Naturalism believes nothing beyond nature.

In the context of the two statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: A

20. Assertion (A): Internal respiration means the exchange of gases in cell through extracellular fluid.

Reason (R): Pulmonary circulation means systemic circulation.

In the context of above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: C

21. Assertion (A):Lowering centre of Gravity of the body increases degree of stability.

Reason (R): Equilibrium has indirect relation with height of Centre of Gravity.

In the context of above statements, which one of the following is correct?

(A) (A) is true and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: D

22. Assertion (A): Hostile aggression provokes one to harm others physically.

Reason (R): Aggression is intent to harm another person mentally and / or physically.

In the context of above statements, which one of the following is correct?

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true, and(R) is the correct explanation of(A).

(C) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correct explanation of (A).

(D) (A) is false, but (R) is correct.

Answer: B

23. Assertion (A): Before independence, there was not a single physical education college in India.

Reason (R): Y.M.C.A. College of Physical Education was started in 1920 in Chennai.

In the context of above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).

(B) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: D

24. Assertion (A): Person suffering from smallpox should be isolated.

Reason (R): Isolation is a measure for prevention of infection.

In the context of above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).

(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: A

25. Assertion (A): For improvement of performance in long distance running, continuous training is effective.

Reason (R): Continuous method of training improves basic endurance.

In the context of above statements, which one of the following statements is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).

(B) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: A

26. Assertion (A):‘t’ test is used to assess the significance of difference between two means.

Reason (R):‘t’ test is a method used for inferential statistics.

In the context of above statements, which one of the following statements is correct?

(A) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).

(D) (A) is true and (R) is false.

Answer: C

27. Assertion (A): Lean Body Mass is the amount of body weight excluding body fat.

Reason (R): Body composition involves components with which human body is formed.

In the context of above statements, which one of the following statements is correct?

(A) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is right.

Answer: A

28. Assertion (A): Management involves organizing, administering and supervising the work.

Reason (R): Well began is half-done.

In the context of above statements, which one of the following statements is correct?

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: B

29. Arrange the following events in chronological order:

I. Foundation of L.C.P.E.

II. Starting of Y.M.C.A. College of Physical Education, Chennai.

III. Starting of academic department for Physical Education in Universities.

IV. Starting of M. Phil course in Physical Education.

Codes:

(A) I, II, IV, III

(B) III, IV, I, II

(C) II, I, III, IV

(D) IV, III, II, I

Answer: C

30. Arrange the following body parts in descending order:

I. Cell

II. Tissue

III. Organ

IV. System

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) IV, III, II, I

(C) III, IV, I, II

(D) II, I, IV, III

Answer: A

31. Arrange the following phases of take-off in proper sequence:

I. Absorption

II. Active stretching

III. Take-off

IV. Touch down

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) IV, I, II, III

(C) III, IV, I, II

(D) II, III, IV, I

Answer: B

32. Arrange the following in correct sequence for skill learning:

I. Associative Phase

II. Presentation stage

III. Automatization stage

IV. Cognitive stage

Codes:

(A) I, III, IV, II

(B) II, IV, I, III

(C) III, I, II, IV

(D) IV, II, III, I

Answer: B

33. Arrange the following sequence for First Aid Management in sprain:

I. Compression

II. Ice

III. Rest

IV. Elevation

Codes:

(A) II, III, IV, I

(B) III, II, I, IV

(C) I, III, II, IV

(D) IV, I, II, III

Answer: B

34. Arrange the following phases of periodization in correct sequence:

I. Preparatory phase

II. Transition phase

III. Competition phase

IV. Pre-competition phase

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) I, III, IV, II

(C) I, IV, III, II

(D) II, I, IV, III

Answer: C

35. Arrange the following phases of research in correct sequence:

I. Analysis of data

II. Drawing conclusions

III. Testing hypothesis

IV. Collecting data

Codes:

(A) II, III, I, IV

(B) I, IV, III, II

(C) IV, I, II, III

(D) III, II, IV, I

Answer: C

36. Arrange the following test in chronological order in respect of their origination:

I. Physical fitness

II. Motor fitness

III. Health Related fitness

IV. Motor Educability

Codes:

(A) I, III, IV, II

(B) II, IV, III, I

(C) III, I, II, IV

(D) I, II, III, IV

Answer: D

37. Arrange the following steps for managing a sports program:

I. Budgeting

II. Directing

III. Planning

IV. Staffing

Codes:

(A) II, III, I, IV

(B) III, I, IV, II

(C) I, II, III, IV

(D) IV, I, II, III

Answer: B

38. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I List – II

List I

a. Educational Gymnastics

b. Turner movement

c. Gladiatorial combat

d. Stade race

List II

i. Ancient Olympics

ii. Rome

iii. Germany

iv. Sweden

Codes:

a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii iv i ii

(C) i ii iv iii

(D) ii i iii iv

Answer: A

39. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I List – II

List I

a. Aorta

b. Pulmonary vein

c. Vena-Cava

d. Coronary artery

List II

i. Brings oxygenated blood to heart from lungs

ii. Supplies oxygenated blood to heart muscles

iii. Brings deoxygenated blood to lungs

iv. First artery to leave heart

v. Brings deoxygenated blood to heart

Codes:

a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii iv ii v

(C) iv i v ii

(D) iv v i iii

Answer: C

40. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I List – II

List I

a. Force of Gravity

b. Frictional force

c. Buoyant force

d. Elastic force

List II

i. Stability

ii. Rebound

iii. Free fall

iv. Floating

Codes:

a b c d

(A) iii i iv ii

(B) i iv ii iii

(C) ii iii i iv

(D) iv ii iii i

Answer: A

41. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I List – II

List I

a. Motivational theory

b. Play theory

c. Learning theory

d. Personality theory

List II

i. Psychoanalytic theory

ii. Attribution theory

iii. Social learning theory

iv. Operant theory

Codes:

a b c d

(A) iv iii ii i

(B) i iv iii ii

(C) iii ii i iv

(D) ii i iv iii

Answer: D

42. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I List – II

List I

a. B.M.I.

b. Body composition

c. Explosive strength

d. Ponderal Index

List II

i. Leanness

ii. Performance related fitness

iii. Health related fitness

iv. Obesity

Codes:

a b c d

(A) i iv iii ii

(B) iv iii ii i

(C) iii ii i iv

(D) ii i iv iii

Answer: B

43. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I List – II

List I

a. Penalty corner

b. Penalty spot

c. Libero

d. Stop Board

List II

i. Volleyball

ii. Track & Field

iii. Hockey

iv. Football

Codes:

a b c d

(A) ii iii iv i

(B) i ii iii iv

(C) iv i iii ii

(D) iii iv i ii

Answer: D

44. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I List – II

List I

a. F-test

b. Measuring central tendency

c. Test of correlation

d. Measuring variability

List II

i. Co-efficient of correlation

ii. Standard Deviation

iii. ANOVA

iv. Median

Codes:

a b c d

(A) i iii ii iv

(B) iii iv i ii

(C) iv ii iii i

(D) ii i iv iii

Answer: B

45. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I List – II

List I

a. Miller Volley test

b. PACER

c. SCAT

d. Group Environment Questionnaire

List II

i. Team cohesion

ii. Badminton

iii. Cardiorespiratory endurance

iv. Anxiety

Codes:

a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iii iv i ii

(C) iv i ii iii

(D) i ii iii iv

Answer: A

46. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I List – II

List I

a. Three seconds rule

b. Throw-in

c. Straight push

d. Service

List II

i. Football

ii. Hockey

iii. Basketball

iv. Badminton

v. Baseball

Codes:

a b c d

(A) i ii iii v

(B) ii i iv iii

(C) iii i ii iv

(D) i ii v iv

Answer: C

Read the following passage and answer the question given below.

Burnout is becoming increasingly prevalent among teachers and coaches. Burnout can be defined as physical, emotional and attitudinal exhaustion. There are many causes of teacher burnout. Lack of administrative support, lack of input into the curriculum process, public criticism and the accompanying lack of community support are all factors contributing to burnout. Inadequate salaries, discipline problems too little time to do the ever growing amount of work, large class sizes, and heavier teaching loads may also contribute to this problem. The lack of challenge, inadequate supervisory feedback and the absence of opportunities for personal and professional growth may also lead to burnout.

In the coaching realm burnout may be caused by competitive seasons that seem to go on without end, administrative and community pressures and time pressures. Teacher-coach role conflict occurs when a disparity exists between the expectations associated with being a teacher and a coach, these results in a multitude of simultaneous, somewhat diverse demands. The teacher coach unable to satisfy these demands, experiences role conflict.

In both the teaching and coaching realms, personal problems may interact with professional problems to exacerbate burnout. Personal problems such as conflicts within one’s family, money difficulties, or perhaps problems with relationships may cause additional stress for the individual. These stresses coupled with professional problems may hasten the onset of burnout.

The consequences of burnout are many and are often quite severe, affecting teachers as well as their students. The most critical impact of burnout may be on instruction. Burned out teachers may cope with the demands of teaching by sitting on the side lines.

47. Which of the following is the prevalent cause of ‘Teacher-burn out’?

(A) Lack of financial support

(B) Lack of administrative support

(C) Lack of political support

(D) Lack of family support

Answer: B

48. Which of the following is the most important cause of ‘Coach-burn out’?

(A) Administrative and community pressure

(B) Parents pressure

(C) Participant’s pressure

(D) Higher authority’s pressure

Answer: A

49. Which role conflict leads to the burnout of a teacher-coach?

(A) Demands of the participants

(B) Demands of administration

(C) Demands of the parents

(D) Expectations of being a teacher-coach

Answer: D

50. Which of the following is the most dominant factor that leads to burnout in teaching and coaching?

(A) Political problems

(B) Social problems

(C) Personal problems

(D) Administrative problems

Answer: C