📣 Paper 3 has been removed from NET from 2018 (Notification)- now paper 2 and 3 syllabus is included in paper 2. Practice both paper 2 and 3 from past papers.

General Studies: Important for Exam: Psychology Paper 3 Part 6

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

59. Sternberg՚s short-term memory research focused on the question of whether memory search processes are

(A) Parallel or serial

(B) Anterograde or retrograde

(C) Primary or secondary

(D) Classical or instrumental

Answer: A

60. Assertion (A) : Material-induced organisation requires no psychological process because the organisation is in the material.

Reason (R) : The process of organisation detects or imposes the structure of the material.

(A) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true, and R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Answer: D

61. The unconscious thought processes involved in creative thinking are worked out during the period of

(A) Incubation

(B) Preparation

(C) Illumination

(D) Evaluation

Answer: A

62. One of the early proponents of the idea that thinking is nothing more than language behaviour was

(A) Skinner

(B) Pavlov

(C) James

(D) John B. Watson

Answer: D

63. Determining a rule of structure from incomplete evidence and then identifying items that fulfil the rule would be a demonstration of

(A) Interpolation

(B) Extrapolation

(C) Interposition

(D) Structuring

Answer: B

64. The CAVD test consists of four parts namely, sentence completion, arithmetical reasoning, vocabulary and

(A) Memory

(B) Abstract thinking

(C) Follow ing directions

(D) None of the above

Answer: C

65. Assertion (A) Sternberg՚s theory of intelligence is called triarchic theory of intelligence.

Reason (R) : His componential sub-theory is supplemented by a contextual sub-theory and a two-facet sub-theory.

(A) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true, and R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Answer: A

66. AFQT has been used to screen personnel for the

(A) Private sector

(B) Public sector

(C) Armed services

(D) Air force services

Answer: C

67. Those goals which the individual approaches or tries to reach are

(A) Positive goals

(B) Negative goals

(C) Sexual goals

(D) Physiological goals

Answer: A

68. Independence, training and the achievement needs are

(A) Tied together

(B) Do not have a direct dependence on each other

(C) Do not greatly influence each other

(D) None of the above

Answer: A

69. Which one of the follow ing terms is most aptly defined by the words “how behaviour gets started, is energized, is sustained, is directed” ?

(A) Emotion

(B) Motivation

(C) Achievement need

(D) Aspiration

Answer: B

Developed by: