Paper 3 has been removed from NET from 2018 (Notification)- now paper 2 and 3 syllabus is included in paper 2. Practice both paper 2 and 3 from past papers.

NTA NET Tribal-Studies December-2013 Solved Paper III

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

Read the Following Passage Carefully and Answer Question Nos. 1 – 5

“We want that the whole world should know that we are the worshippers of peace, that we have our own history and that we believe in the co-existence of the people of the world. In fact, the organisation of the compettions of the Olympic Games is only a means. We do regard these games as only a festival of the youth of the world where they may develop the qualities of friendship, brotherhood and mutual goodwill by mingling with one another and playing together in a healthy competitive spirit.”

  1. What would be the proper heading of this passage?
    1. Co-existence
    2. Worshipper of peace
    3. Olympic Game
    4. Brotherhood

    Answer: a

  2. What do we believe in?
    1. In worship
    2. In co-existence
    3. In competition
    4. In Olympic Game

    Answer: b

  3. What is Olympic Game in fact?
    1. Means
    2. Worship
    3. Brotherhood
    4. Competition

    Answer: a

  4. What is Olympic Game?
    1. Competition
    2. Festival of the youth
    3. Friendship
    4. Organisation

    Answer: b

  5. What is the purpose of Olympic Game?
    1. Meeting
    2. Worship
    3. Struggle
    4. Development of friendship, brotherhood and goodwill

    Answer: d

  6. When the second Panchayat Election was held in Jharkhand?
    1. March 2012
    2. December 2011
    3. October 2011
    4. January 2012

    Answer: b

  7. Which is the highest peak in Jharkhand?
    1. Jhumra Hill
    2. Parasnath Hill
    3. Netarhat
    4. Ranchi Hill

    Answer: b

  8. With which festival ‘Bhains Chuman’ is related?
    1. Sohrai
    2. Sarhul
    3. Dussera
    4. Karam

    Answer: a

  9. How many second State languages are in Jharkhand?
    1. 9
    2. 12
    3. 15
    4. 2

    Answer: b

  10. Who has written ‘The Khadias’
    1. Dr. K. N. Singh
    2. Dr. K. S. Singh
    3. Dr. L. P. Vidyarthi
    4. S. C. Roy

    Answer: d

  11. What is the traditional profession of Karmali tribe?
    1. Jhum cultivation
    2. Hunting
    3. Making tool of iron
    4. Food gathering

    Answer: c

  12. In which tribe the tradition of ‘Dakua’ is in vogue?
    1. Binjhia
    2. Gond
    3. Ho
    4. Kharia

    Answer: c

  13. In which revolution Thakur Vishwanath Shahi was involved?
    1. 1857
    2. 1831
    3. 1900
    4. 1915

    Answer: a

  14. Have Adivasi been benefitted with the Reservation Policy?
    1. Yes
    2. No
    3. A little
    4. Not known

    Answer: a

    • Assertion (A) : Adivasi and Sadan both celebrate ‘Karam’ festival.
    • Reason (R) : Because it is a traditional festival of Jharkhand.
    1. A and R both are correct.
    2. A is correct, not (R) .
    3. A and R both are wrong.
    4. R is correct, not (A) .
    Answer: a
  15. Who was the founder of Jharkhand Pary?
    1. N. E. Horo
    2. S. K. Bage
    3. Paul Dayal
    4. Jaipal Singh

    Answer: d

  16. Which award was given to Albert Ekka?
    1. Veer Chakra
    2. Mahaveer Chakra
    3. Paramveer Chakra
    4. Defence Service Medal

    Answer: c

  17. Which tribe observes ‘Bandai’ festival?
    1. Khadia
    2. Munda
    3. Mahali
    4. Lohra

    Answer: a

  18. Father Hoffman is remembered for
    1. Missionary work
    2. Encyclopaedia Mundarika
    3. As a foreigner
    4. Supporter of Adivasi

    Answer: b

  19. Development of Jharkhand depends on
    1. Co-ordnation between Government and people
    2. Privatisation of Education
    3. Foreign Direct Investment
    4. Open Market

    Answer: a

  20. Suniti Kumar Chatterjee has worked in the field of
    1. Linguistics
    2. Grammar
    3. Literature
    4. History

    Answer: a

  21. Which is not correct?
    1. Language is an untraditional entity.
    2. Language is a social entity.
    3. Language is an acquired property.
    4. Language is not paternal property.

    Answer: a

  22. What kind of change is in Telephone > Phone, Aeroplane > Plane, Bharatvarsh > Bharat?
    1. Economy of effort
    2. Illiteracy
    3. Ignorance
    4. Uncarefulness

    Answer: a

  23. In which part of speech the word does not change?
    1. Noun
    2. Pronoun
    3. Adjective
    4. Constant (Abyaya)

    Answer: d

  24. Identify the group of language having three numbers:
    1. Sanskrit, Hindi, Nagpuri, Mundari
    2. Mundari, Khadia, Ho, Sanskrit
    3. Santhali, Khortha, Kudukh, Kurmali
    4. Panchpargania, Sanskrit, Bangla, Odiya

    Answer: b

  25. ‘Dara Singh was the Bhim of Kaliyug.’ What is ‘Bhim’ in this sentence?
    1. Noun
    2. Object
    3. Adjective
    4. Subject

    Answer: c

  26. What was Malinovski՚s main field of study?
    1. History
    2. Linguistics
    3. Economics
    4. Grammar

    Answer: b

  27. To which group the sounds Cha, Chha, Ja, Jha, Yian belong?
    1. Bilabial
    2. Cerebral
    3. Dental
    4. Palatal

    Answer: d

  28. Identify the correct match:
    List-I (Language)List-II (Number of Alphabet)
    1. Hindi
    2. Arabic
    3. English
    4. Parsi
    1. 37
    2. 23
    3. 28
    4. 52
    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: a

  29. Which statement is not correct?
    1. There is no final form of language.
    2. The stream of language flow from easy to difficult form.
    3. Language has a historical and geographical limit.
    4. The change of language happens first in oral form.

    Answer: b

  30. Which group is correct in regard to the Indo-European family?
    1. Arabic, Chinese, Tamil, Kudukh
    2. Greek, Malayalam, Tibatti, Santhali
    3. French, Kannada, Japani, Mundari
    4. Sanskrit, Parsi, Latin, German

    Answer: d

  31. Whether Sadani belongs to the Austric group of language?
    1. No
    2. Yes
    3. To some extent
    4. To great extent

    Answer: a

  32. When a dialect becomes language?
    1. When the Government accepts it.
    2. When the people accept it.
    3. When best literature is written.
    4. When grammar and dictionary are standardised.

    Answer: d

  33. Which statement is more correct in regard to the mother-tongue?
    1. Deprives from International language
    2. Handicaps love of nation
    3. Strengthens base of education
    4. Obstructs national language

    Answer: c

  34. Which is the correct example of contraction of meaning?
    1. Pashu, Mrig, Murg
    2. Patra, Tail, Maharaj
    3. Var, Akashwani, Mugdh
    4. Asur, Ling, Ghrina

    Answer: a

  35. What is ‘Mani Praval’
    1. Classical mix-up of Sanskrit and local languages
    2. Pearl necklaces
    3. Marathi word
    4. Pali language

    Answer: a

  36. When Ramanujacharya reached to Assam?
    1. 15th century
    2. 2nd century
    3. 13th century
    4. 21st century

    Answer: a

  37. Which is written in “Laukik Sanskrit”
    1. Upanishad
    2. Puran
    3. Mahabharat
    4. Kumar Sambhavam

    Answer: d

  38. ‘Manimekalai’ is related to
    1. Vaishnavas
    2. Baudhs
    3. Sanatanis
    4. Jains

    Answer: b

  39. To which State Chaitanya Mahaprabhu belonged?
    1. Assam
    2. Bengal
    3. Tamil Nadu
    4. Punjab

    Answer: b

  40. Who has named ‘Veergatha Kal’
    1. Ramvlas Sharma
    2. Hazari Prasad Dwivedi
    3. Mahavir Prasad Dwivedi
    4. Ram Chandra Shukla

    Answer: d

  41. Which is the period of ‘Bhakti Kal’
    1. 1050 – 1375 A. D.
    2. 1375 – 1700 A. D.
    3. 1400 – 1800 A. D.
    4. 1700 – 1900 A. D.

    Answer: b

  42. Who is the author of ‘Padmavata’
    1. Jayasi
    2. Kabir
    3. Nanak
    4. Raidas

    Answer: a

  43. Who has written “Bharat Durdasha”
    1. Biharilal
    2. Rahim
    3. Bharatendu
    4. Hariaudh

    Answer: c

  44. Who is modern Meerabai?
    1. Subhadra Kumari Chauhan
    2. Yashodhara Rathaur
    3. Mahadevi Verma
    4. Gargi

    Answer: c

  45. Which one is the novel of Tarashankar Bandopadhyay?
    1. Gora
    2. Charitraheen
    3. Geetanjali
    4. Arogya Niketan

    Answer: d

  46. When the publication of the Assamese Patrika, Arunoday started?
    1. 1848 A. D.
    2. 1880 A. D.
    3. 1846 A. D.
    4. 1800 A. D.

    Answer: c

  47. Who was the cultural leader of Orissa?
    1. Dr. B. K. Behura
    2. Gope Bandhu Das
    3. Gopal Chandra Prahraj
    4. Fakir Mohan Senapati

    Answer: b

  48. Which writer of Jharkhand has been awarded with ‘Durgawati Samman’
    1. Mahua Maje
    2. Rose Kerketta
    3. Vidyabhusan
    4. Ashok Pagal

    Answer: b

  49. Who is the main character of ‘Godan’
    1. Dhania
    2. Gobar
    3. Hori
    4. Rai Saheb

    Answer: c

  50. ‘Poetry is the best word in best order.’ Who has defined poetry in these words?
    1. Wordsworth
    2. Coleridge
    3. Plato
    4. Browning

    Answer: b

  51. What is the primary element of literature?
    1. Feeling
    2. Thought
    3. Imagination
    4. Style

    Answer: a

  52. What is flashback technique?
    1. Imagination of future
    2. Present anxiety
    3. Remembrance of the past
    4. Historical events

    Answer: c

  53. Is literature useful for society?
    1. Yes
    2. No
    3. To some extent
    4. To great extent

    Answer: a

  54. “Sabdarthou Sahitau Kavyam.” Who has defined poetry in these words?
    1. Bhamah
    2. Dandi
    3. Mammata
    4. Vishwanath

    Answer: a

  55. Which ‘Kavya-guna’ is appropriate for Veer Rasa?
    1. Oj
    2. Madhurya
    3. Prasad
    4. None

    Answer: a

  56. ‘His village is heaven.’ What is ‘heaven’ in this sentence?
    1. Upmeya
    2. Upman
    3. Samanya Dharm
    4. None

    Answer: b

  57. What alankar is in ‘Chhavigrih deepshikha janu barai’
    1. Upma
    2. Rupak
    3. Utpreksha
    4. None

    Answer: c

  58. What is ‘Kavya-dosh’
    1. Which obstruct the realisation of Rasa
    2. Which is helpful in the understanding of meaning
    3. Lack of Alankars
    4. None

    Answer: a

  59. Who is the author of ‘Sahityadarpan’
    1. Bhamah
    2. Mammat
    3. Vishwanath
    4. Anandvardhan

    Answer: c

  60. What is expressed in Folk-literature?
    1. Folk mind
    2. Individual mind
    3. Civic Sense
    4. Common Sense

    Answer: a

  61. What is the simple identification of folk-literature?
    1. Unavailability of name of writer
    2. Availability of the name of writer
    3. Simplicity of language
    4. Local colour

    Answer: a

  62. What is the name for the folktales related to the fairies?
    1. Fairy Tales
    2. Lori
    3. Ballad
    4. Legend

    Answer: a

  63. In which folk-literature relgious belief is dominant?
    1. Myth
    2. Legend
    3. Fairy tales
    4. None

    Answer: a

  64. Whether State language and folk language are one and the same?
    1. Yes
    2. No
    3. To some extent
    4. To great extent

    Answer: b

  65. To which category of language Santhali belongs?
    1. National language
    2. Language of Santhal Pargana
    3. 8th Schedule language
    4. Extinct language

    Answer: c

  66. On which language Ahlad Tirkey has worked?
    1. Nagpuri
    2. Kudukh
    3. Hindi
    4. English

    Answer: b

  67. What is the field of work of Dhanursingh Purty?
    1. Grammar
    2. Story
    3. History
    4. Drama

    Answer: c

  68. Who is the first poet of Khadia?
    1. Julius Baa
    2. Nuas Kerketta
    3. Joakim Dungdung
    4. Paulus Kullu

    Answer: b

  69. Which is the first novel of Nagpuri?
    1. Du Dair: Bis fool
    2. Shankar Gotek Jingi
    3. Nerua Lota
    4. Sato Nadi Par

    Answer: b

  70. Jharkhand is a ‘Jhumar Desh’ Whose statement is this?
    1. Girish Chandra Mahanti
    2. Nand Kishore Singh
    3. H. N. Singh
    4. Basant Kumar Mehta

    Answer: a

  71. Who is the writer of ‘Palas Ke Ful’
    1. Deenbandhu Mahto
    2. Parmanand Mahto
    3. Karam Chand Ahir
    4. Santosh Sahu Preetam

    Answer: d

  72. What is ‘Metmat’
    1. Drama
    2. Novel
    3. Story collection
    4. Collection of poems

    Answer: a

  73. Who is the editor of ‘Jonoka Kajiko’
    1. Tulsinarayan Singh Munda
    2. Mansidha Badajud
    3. Amita Munda
    4. Ram Dayal Munda

    Answer: b

  74. Is it necessary to include the tribal and regional languages in the education system of Jharkhand State?
    1. Yes
    2. No
    3. To some extent
    4. To great extent

    Answer: a

Developed by: