CBSE NET July 2018 Geography Paper 2 Answer Key Part 1 - Q. 26-50 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 203.70 K)

CBSE NET Geography this time was pretty different from the previous papers with lots of focus on development, regional geography and statistics. Questions from remote sensing were very less. We have provided the detailed solutions to the questions at Doorsteptutor-CBSE-NET (Based on NTA-UGC) Geography (Paper-II) . For preparation for paper 1 check out our link at Doorsteptutor - CBSE-NET (Based on NTA-UGC) Paper-I. We would be coming up with many further videos and topics so stay subscribed at https://www.youtube.com/c/Examrace.

Loading video•••

View CBSE NET July 2018 Geography Part 2 Explanations on YouTube

View CBSE NET July 2018 Geography Part 2 Explanations on YouTube

26. Which one of the followings is the correct average range of worldwide variations in sea water salinity?

(A) 34 % to 37%

(2) 27 % to 29%

(3) 37 % to 39%

(4) 21 % to 26%

Answer: (A)

27. Given below are the two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below:

Assertion (A): Energy flow shifts from production to respiration in the eutrophic stage, with oxygen demand exceeding oxygen availability.

Reason (R): Stratospheric ozone layer depletion causes skin diseases.

Code:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the Correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (B)

28. Which one of the following groups of natural elements in living matters make up more than 99 % of Earth’s biomass?

(A) H O, C

(B) N, Ca, K

(C) H, Ca, N

(D) S, H, Na

Answer: (A)

29. Which one of the following Phenomena plays a vital role in the dispersion of majestic dinosaurs?

(A) Volcanic eruption

(B) Zonal faulting

(C) Global cooling

(D) Continental drift

Answer: (D)

30. The U. N. Conference on Environment and Development held in Rio de Janeiro during June 3 - 14, 1992 was chaired by:

(A) George W. Bush

(B) Maurice F. Strong

(C) Tony Blair

(D) Rachel Carson

Answer: (B)

31. Match the List –I with List –II and select the correct answer from the code given below:

Table contain shows the (Emitter) and (Emitted Products)

Table contain shows the (Emitter) and (Emitted Products)

List –I (Emitter)

List –II (Emitted Products)

(a) Decaying plants

(i) Carbon monoxide

(b) Volcanoes

(ii) Salt spray

(c) Ocean

(iii) Hydrogen sulphide

(d) Forest fires

(iv) Sulfur oxides

Code: (a) (b) (c) (d)

(1) (iii) (iv) (i) (ii)

(2) (iii) (iv) (ii) (i)

(3) (iii) (ii) (iv) (ii)

(4) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (B)

32. Who among the following scholars laid down the foundation of dichotomy of general versus specific Geography?

(A) Immanuel Kant

(B) Sebastian Munster

(C) Bernhard Varenius

(D) Peter Apian

Answer: (C)

33. Which of the following pairs does not match?

Table contain shows the Author and Book

Table contain shows the Author and Book

Author

Book

(A) Al – Masudi

- Routes and Realms

(B) Al - Balaki

- Kitabul Ashkal

(C) Al - Biruni

- Kitab-al-Hind

(D) Ibn - Khaldun

- Muqaddimah

Answer: (A)

34. The Hydraulic Slope Theory was propounded by:

(A) R. E. Horton

(B) Darwin

(C) Penck

(D) Mallot

Answer: (A)

35. Who among the following scholars emphasized on the behavioural approach in Geography?

(A) Johnston

(B) Kirk

(C) Burton

(D) Gregory

Answer: (B)

36. Which one of the following in the correct sequence of German geographers contributing to the development of geographical thought?

(A) Ratzel - Troll - Hettner - Peschel

(B) Peschel - Hettner - Ratzel - Troll

(C) Peschel - Ratzel - Hettner - Troll

(D) Troll - Hettner - Peschel – Ratzel

Answer: (C)

37. ‘The same environment carries different meanings to people with different ways of living and culture’. This statement is related to which one of the following concepts?

(A) Probabilism

(B) Determinism

(C) Possibilism

(D) Stop and Go determinism

Answer: (C)

38. Which school of thought first developed the idea of Possibilism?

(A) Russian school

(B) German School

(C) British School

(D) French School

Answer: (D)

39. “The dominant idea of all geographical progress is that of terrestrial unity”. This statement is attributed to:

(A) Friedrich Ratzel

(B) Vidal-de-la-Blache

(C) Richard Hartshorne

(D) Jean Brunhes

Answer: (B)

40. Which one among the following perspectives was responsible for radical transformation in the spirit and purpose of geography?

(A) Structuralism

(B) Post-modernism

(C) Humanism

(D) Quantification

Answer: (D)

41. Which one of the following state in India recorded the lowest sex ratio as per 2011 census?

(A) Uttarakhand

(B) Tamil Nadu

(C) West Bengal

(D) Himachal Pradesh

Answer: (C)

42. Which one of the following countries recorded highest population density as per U. N. Demographic Year Book, 2010?

(A) India

(B) Japan

(C) Bangladesh

(D) Pakistan

Answer: (C)

43. Which one of the following statements correctly depicts the threshold according to Central Place Model?

(A) Point at which consumer movement is minimum.

(B) Distance far which consumer will travel for a service.

(C) Minimum number of people needed to support a service.

(D) Economic base of a service centre.

Answer: (C)

44. Which one of the following groups of states in Indian recorded Sex Ratio higher than 950 according to year 2011 census?

(A) Andhra Pradesh, Odisha, Telangana

(B) Andhra Pradesh, Uttar Pradesh, Maharashtra

(C) Uttar Pradesh, Punjab, Andhra Pradesh

(D) Haryana, Bihar, Andhra Pradesh

Answer: (A)

45. Which one of the following Models is explained by the given figure below:

(A) Weber’s Model

(B) Central place Model

(C) Von Thunen Model

(D) Gravity Model

Answer: (B)

46. Which one of the following code is correctly depicting the pattern of distribution of population among cities by ‘d’ curve in the given graph?

Code:

(A) Primate

(B) Stepped order

(C) Binary

(D) Rank Size Rule

Answer: (C)

47. Match List –I with List –II and correct answer from code given below:

Table contain shows the (Settlement Alignment) and (Settlement Pattern)

Table contain shows the (Settlement Alignment) and (Settlement Pattern)

List –I (Settlement Alignment)

List –II (Settlement Pattern)

(a)

(i) Uniform

(b)

(ii) Star Shaped

(c)

(iii) Linear

(d)

(iv) Cluster

Code: (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iii) (iv) (ii) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (B)

48. Which one of the following statements indicates to the potential use of a service at a location according to Gravity Model?

(A) Direct relationship to both population size and distance

(B) Inverse relationship to both population size and distance

(C) Direct relationship to population size and inverse relationship to distance

(D) Direct relationship to distance and inverse relationship to population

Answer: (C)

49. Match List –I with List –II and select the correct answer from code given below:

Table contain shows the (Demographic terms) and (Explanation)

Table contain shows the (Demographic terms) and (Explanation)

List –I (Demographic terms)

List –II (Explanation)

(a) Cohort

(i) Birth rate minus death rate

(b) Natural increase

(ii) A population group unified by a specific common characteristic

(c) Total fertility rate

(iii) Average number of children that a women will bear through her child bearing years

(d) Dependency ratio

(iv) Measure in terms of number of dependents against productive age groups

Code: (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (i) (iv) (iii) (ii)

(D) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: (B)

50. Which one of the following groups of states of India recorded more than one fourth of total population of the country in the census year 2011?

(A) Uttar Pradesh, Assam, Punjab

(B) Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Karnataka

(C) Uttar Pradesh, Andhra Pradesh, Punjab

(D) Uttar Pradesh, Gujarat, Haryana

Answer: (B)

- Published/Last Modified on: July 11, 2018

NTA NET-JRF Upd.

NTA NET Paper-1 fully-solved question bank (including prior year problems), mock test series, FREE video lectures, and online crash course: Our exclusive material coprehensively covers the vast and evolving paper 1 syllabus.