CBSE NET July 2018 Paper-1 Set-P Answers with Explanations on Examrace Channel Part-2 (Q 26-50) (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 230.97 K)

Paper 1 was tricky this time especially the first 25 questions. Many topics like carbon sequestration, research ethics, workshop and brainstorming would have been simple for subscribers of Examrace Channel. 4 Questions came from Examrace Paper 1 Mock Tests! ! All the topics were comprehensively covered in Examrace Online Intensive Crash Course or through Examrace Paper-1 Postal Course. Students who practices past and important papers from our Doorsteptutor Online Question Bank would have benefited greatly.

Loading video•••

View CBSE NET July 2018 Paper-1 Set-D Part 1 Explanations on YouTube

View CBSE NET July 2018 Paper-1 Set-D Part 1 Explanations on YouTube

26. Superiority of intellect depends upon its power of concentration on one theme in the same way as a concave mirror collects all the rays that strike upon it into one point.

(1) Mathematical

(2) Psychological

(3) Analogical

(4) Deductive

Answer: 3

27. Given below are two premises (A and B). Four conclusions are drawn from them. Select the code that states validity drawn conclusion (s) (taking the premises individually or jointly).

Premises:

(A) Most of the dancers are physically fit.

(B) Most of the singers are dancers.

Conclusions:

(a) Most of the singers are physically fit.

(b) Most of the dancers are singers.

(c) Most of the physically fit persons are dancers.

(d) Most of the physically fit persons are singers.

Code:

(1) (a) and (b)

(2) (b) and (c)

(3) (c) and (d)

(4) (d) and (a)

Answer: 1

28. Which one among the following is a presupposition in inductive reasoning?

(1) Law of identity

(2) Unchangeability in nature

(3) Harmony in nature

(4) Uniformity of nature

Answer: 4

29. If the proposition ‘domestic animals are hardly ferocious’ is taken to be false, which of the following proposition/propositions can be claimed to be certainly true? Select the correct code:

Propositions:

(a) All domestic animals are ferocious.

(b) Most of the domestic animals are ferocious.

(c) No domestic animal is ferocious.

(d) Some domestic animals are non-ferocious.

Code:

(1) (a) and (b)

(2) (a) only

(3) (c) and (d)

(4) (b) only

Answer: 3

30. Which one of the following statements is not correct in the context of Venn diagram method?

(1) It is a method of testing the validity of arguments.

(2) It represents both the premises of a syllogism in one diagram.

(3) It requires two overlapping circles for the two premises of a standard-form categorical syllogism.

(4) It can be used to represent classes as well as propositions.

Answer: 3

The table below embodies data on the production, exports and per capita consumption of rice in country P for the five years from 2012 to 2016. Answer questions 31 - 35 based on the data contained in the table.

Yearwise Details for DI

Yearwise Details for DI

Year-wise Production, Exports and Per Capita Consumption of Rice

Year

Production

(in million kg)

Exports

(in million kg)

Per Capita Consumption (in kg)

2012

186.5

114

36.25

2013

202

114

35.2

2014

238

130

38.7

2015

221

116

40.5

2016

215

88

42

Where, Per Capita Consumption = (Consumption in million kg) / (Population in million) and consumption (in million kg) = Production – Exports.

31. The Percentage increase in the consumption of rice over the previous year was the highest in which year?

(1) 2013

(2) 2014

(3) 2015

(4) 2016

Answer: 2

32. What is the population of the country in the year 2014 (in million)?

(1) 2.64

(2) 2.72

(3) 2.79

(4) 2.85

Answer: 3

33. The ratio of exports to consumption in the given period was the highest in the year:

(1) 2012

(2) 2013

(3) 2014

(4) 2015

Answer: 1

34. In which year, the population of country was the highest?

(1) 2013

(2) 2014

(3) 2015

(4) 2016

Answer: 4

35. What is the average consumption of rice (in million kg) over the years 2012 - 2016?

(1) 104

(2) 102.1

(3) 108

(4) 100.1

Answer: 4

36. Which of the following statements, regarding the term ICT is/are TRUE?

P: ICT is an acronym that stands for Indian Classical Technology.

Q: Converging technologies that exemplify ICT include the merging of audio-visual, telephone and computer networks through a common cabling system.

(1) P Only

(2) Q Only

(3) P and Q

(4) Neither P nor Q

Answer: 2

37. A new Laptop has been produced that weighs less, is smaller and uses less power previous Laptop models.

Which of the following technologies has been used to accomplish this?

(1) Universal Serial Bus Mouse

(2) Faster Random Access Memory

(3) Blu Ray Drive

(4) Solid State Hard Drive

Answer: 4

38. Given the following email fields, which of the email addresses will ‘swami’ be able to see when he receives the message?

Mail- To CC and BCC for ICT

Mail- To CC and BCC for ICT

To…

ram@test. com

Cc…

raj@test. com; ravi@test. com

Bcc…

swami@test. com; rama@test. com

(1) ram@test. com

(2) ram@test. com; raj@test. com; ravi@test. com

(3) ram@test. com; rama@test. com

(4) ram@test. com; rama@test. com; raj@test. com; ravi@test. com

Answer: 2

39. Put the following units of storage into the correct order, starting with the smallest unit first and going down to the largest unit:

(a) Kilobyte (b) byte (c) Megabyte (d) Terabyte (e) Gigabyte (f) Bit

Give your answer from the following code:

(1) (f), (b), (a), (c), (d), (e)

(2) (f), (b), (a), (d), (e), (c)

(3) (f), (b), (a), (c), (e), (d)

(4) (f), (b), (a), (d), (c), (e)

Answer: 3

40. With regard to computer memory, which of the following statement (s) is/are TRUE?

P: Read Only Memory (ROM) is ‘volatile’ memory.

Q: Random Access Memory (RAM) is ‘volatile’ memory.

R: Secondary Memory is ‘volatile’ memory.

(1) P only

(2) Q only

(3) P and Q only

(4) P and R only

Answer: 2

41. ‘Fly ash’ produced in thermal power plants is an ecofriendly resource for use in:

(a) agriculture as micro-nutrient

(b) wasteland development

(c) dam and water holding structures

(d) brick industry

Choose the correct answer from the code given below:

(1) (a), (b) and (d) only

(2) (b), (c) and (d) Only

(3) (a), (c) and (d) Only

(4) (a), (b), (c) and (d)

Answer: 4

42. Which of the following types of natural disasters has no definite beginning and end?

(1) Earthquakes

(2) Landsides

(3) Hurricanes

(4) Droughts

Answer: 4

43. Assertion (A): Indoor air pollution is serious hazard.

Reason (R): The dispersal of air pollutants is rather limited in indoor environment.

Choose the correct answer from the code given below:

(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(2) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)

(3) (A) is true and (R) is false.

(4) Both (A) and (R) are false.

Answer: 1

44. In terms of their contribution to the total power generation in India, Identify the correct sequence of energy sources – Thermal Power Plants (TPP), Large Hydropower Projects (LHP), Nuclear Energy (NE) and Renewable Energy (RE) which includes solar energy, wind energy, biomass and small hydropower projects.

(1) TPP > RE > LHP > NE

(2) TPP > LHP > RE > NE

(3) LHP > TPP > RE > NE

(4) LHP > TPP > NE > RE

Answer: 2

45. Which of the following is considered as major source of pollution in rivers of India?

(1) Unregulated small scale industry

(2) Untreated sewage

(3) Agricultural run-off

(4) Thermal power plants

Answer: 2

46. India has the largest Higher Education System in the World after:

(a) The United States of America

(b) Australia

(c) China

(d) United Kingdom (UK)

Select the correct answer from the code given below:

(1) (a), (b), (c) and (d)

(2) (a), (b) and (c) only

(3) (a), (c) and (d) only

(4) (a) and (c) only

Answer: 4

47. Prime Minister Research Fellowship is for students pursuing Ph. D programme in:

(1) State and Central Universities

(2) Central Universities, IISc, IITs, NITs, IISERs and IIITs

(3) IISc, IITs, NITs, IISERs, IIITs, State and Central Universities

(4) IITs and IISc

Answer: 4

48. Leader of the opposition is a member of committees which select:

(a) the central information Commissioner

(b) the Central Vigilance Commissioner

(c) the Chairperson of National Human Rights Commission

(d) the Chairperson of National Commission for women

Select the correct answer from the code given below:

(1) (a), (b), (c) and (d)

(2) (a), (b) and (c) only

(3) (a), (c) and (d) only

(4) (a), (b) and (d) only

Answer: 2

49. Which of the following statements are correct about gender budgeting?

(a) It is separates budget addressing the specific needs of women.

(b) It assesses the impact of government budget on women.

(c) It is an accounting exercise.

(d) It is another budgeting innovation.

Select the correct answer from the code given below:

(1) (b) and (d) only

(2) (a) and (d) only

(3) (a), (c) and (d) only

(4) (a) and (b) only

Answer: 1

50. Which of the following are the barriers to citizen-centric administration in India?

(a) Wooden and inflexible attitude of the civil servants

(b) Ineffective implementation of laws and rules

(c) Awareness of rights and duties of citizens

(d) Lack of job opportunities for the youth

Select the correct answer from the code given below:

(1) (a), (b), (c) and (d)

(2) (a), (b) and (c) only

(3) (a), (b) and (d) only

(4) (a) and (b) only

Answer: 4

- Published/Last Modified on: July 8, 2018

NTA NET-JRF Upd.

Developed by: