CBSE NET November 2017 Geography Paper 3-Solutions, Answer Key & Explanations - Part 2 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 282.61 K)

Fully Solved Set of second 25 questions (from 25 - 50) questions in geography CBSE NET November 2017 examination - all questions - data interpretation, research, teaching aptitude and current events all answered below. These solutions are fully explained in the video at Youtube Examrace Channel. The paper was deceptively simple with many students choosing incorrect answers with full confidence. All the sections of the paper are thoroughly covered in Examrace Paper 3 Postal Course.

Q: 26. Who among the following developed the concept of mental map?

(1) Gould and White

(2) Boulding and Haggerstrand

(3) Downs and Stea

(4) Saarinen

Answer: 1

Q: 27. Who among the following geographers focused on man-centered geography?

(1) Huntington

(2) Semple

(3) Jefferson

(4) Ratzel

Answer: 3

Q: 28. Who was the first Greek scholar to calculate the circumference of the earth?

(1) Aristotle

(2) Herodotus

(3) Anaximander

(4) Eratosthenes

Answer: 4

Q: 29. “Space is socially culturally Constructed” is the view under:

(1) Behaviouralism

(2) Logical Positivism

(3) Structuralism

(4) Post Modernism

Answer: 4

Q: 30. Match List –I with the List-II and select the correct answer from the code given below

Table Contain Shows the Geographer And School of Geography

Table Contain Shows the Geographer And School of Geography

List-I

(Geographer)

List-II

(School of Geography)

(A)

Albert Demangeon

(i)

German school of geography

(B)

Friedrick Ratzel

(ii)

French school of geography

(C)

Halford J. Mackinder

(iii)

British school of geography

(D)

Isaiah Bowman

(iv)

American school of geography

Code:

Table Contain Shows the Answers of Geographer And School of Geography

Table Contain Shows the Answers of Geographer And School of Geography

(A)

(B)

(C)

(D)

(1)

(i)

(ii)

(iv)

(iii)

(2)

(ii)

(i)

(iv)

(iii)

(3)

(ii)

(i)

(iii)

(iv)

(4)

(iv)

(ii)

(iii)

(i)

Answer: 3

Q: 31. Who wrote the book ‘Meteorologica’?

(1) Aristotle

(2) Posidonius

(3) Plato

(4) Eratosthenes

Answer: 1

Q: 32. Which one of the following continents recorded highest density of population as per united nations population fund 2015 data?

(1) Europe

(2) Asia

(3) North America

(4) Australia

Answer: 2

Q: 33. Japan’s population pyramid would most likely resemble to that of:

(1) USA

(2) Brazil

(3) Denmark

(4) India

Answer: 3

Q: 34. Consider the following statements:

Developing countries have registered increase in population despite significant decline in fertility rates because of.

(A) Increase in Life Expectancy rate

(B) Increase in Infant Mortality rate

(C) Falling Death rate

(D) Better Living conditions

Tick one of the following code, which reflects the above statements?

(1) (A), (B) and (D) are correct

(2) (A), (C) and (D) are correct

(3) (A), (B), (C) are correct

(4) (B), (C) and (D) are correct

Answer: 2

Q: 35. Which one of the following statements represents Population Pyramid with Wide base:

(1) Declining Fertility Rates

(2) High Fertility Rates

(3) Declining Death rates

(4) High death rates

Answer: 2

Q: 36. Which one of the following depicts correct statement of Population Threshold for any service?

(1) Maximum distance that people can travel to use a service

(2) Minimum distance required for opening a service

(3) Minimum population size required for a service

(4) Maximum population size required for a service

Answer: 3

Q: 37. Match List –I with the List-II and select the correct answer from the code given below

Table Contain Shows the some Term and Defination

Table Contain Shows the some Term and Defination

List-I

(Term)

List-II

(Definition)

(A)

Site of human settlements

(i)

Movement due to opportunities of employment

(B)

Situation of human settlements

(ii)

The physical and cultural characteristics an attributes of a place

(C)

Pull factor in migration

(iii)

The relative location with particular referent to the significance to a place

(D)

Migration field

(iv)

Area that dominates a locale in and migration pattern

Code:

Table Contain Shows the Answers of some Term and Defination

Table Contain Shows the Answers of some Term and Defination

(A)

(B)

(C)

(D)

(1)

(i)

(iv)

(ii)

(iii)

(2)

(ii)

(iii)

(i)

(iv)

(3)

(iii)

(ii)

(iv)

(i)

(4)

(iv)

(ii)

(i)

(iii)

Answer: 2

Q: 38. Match List –I with the List-II and select the correct answer from the code given below

Table Contain Shows the Term and Defination

Table Contain Shows the Term and Defination

List-I

(Term)

List-II

(Definition)

(A)

Central City

(i)

Continuous built-up landscape with high density of buildings with no reference to political boundary

(B)

Network City

(ii)

Areas outside city with urban characteristics

(C)

Urban Influence Zone

(iii)

Urban area contained within the official boundaries of the main city around which suburb develops

(D)

Urbanized Area

(iv)

Two or more independent but complementary cities having high speed transport corridors

Code:

Table Contain Shows the Answers of Term and Defination

Table Contain Shows the Answers of Term and Defination

(A)

(B)

(C)

(D)

(1)

(i)

(ii)

(iv)

(iii)

(2)

(iii)

(iv)

(ii)

(i)

(3)

(ii)

(iv)

(iii)

(i)

(4)

(iv)

(ii)

(i)

(iii)

Answer: 2

Q: 39. Local the following places in multiple nuclei theory of urban structure in the figure and match it with the list given below.

Image of Urban Structure

Image of Urban Structure

Image of Urban Structure

List:

(A) Wholesale and light manufacturing

(B) High class residential

(C) Medium class residential

(D) Industrial Suburb

Code:

Table Contain Shows the Answers Table of Urban Structure

Table Contain Shows the Answers Table of Urban Structure

(I)

(II)

(III)

(IV)

(1)

(B)

(C)

(A)

(D)

(2)

(A)

(B)

(C)

(D)

(3)

(A)

(C)

(B)

(D)

(4)

(C)

(D)

(A)

(B)

Answer: 3

Q: 40. Which one of the following does not have role in push factors that seem to be operative in rural India?

(1) Rapid increase in the population growth

(B) High pressure of population on arable land

(3) Low per capita income and glaring disparity between levels of income of urban and rural areas

(4) Slow but consistent increase in amenities in rural areas and increase in per capita income

Answer: 4

Q: 41. Which one of the following defined regional growth pole as a ” set of expanding industries located an urban area including further development of economic activity throughout its zone of influence”.

(1) A. O. Hirschman

(2) F. Perroux

(3) Boudeville

(4) B. J. L. Berry

Answer: 3

Q: 42. Match List –I with the List-II and select the correct answer from the code given below

Table Contain Shows the Number of likely settlements of different orders

Table Contain Shows the Number of likely settlements of different orders

List-I

(Number of likely settlements of different orders)

List-II

(K values)

(A)

(i)

(B)

(ii)

(C)

(iii)

(D)

(iv)

Code:

Table Contain Shows the Answers Table of Number of likely settlements of different orders

Table Contain Shows the Answers Table of Number of likely settlements of different orders

(A)

(B)

(C)

(D)

(1)

(iv)

(iii)

(ii)

(i)

(2)

(iv)

(ii)

(iii)

(i)

(3)

(i)

(iii)

(ii)

(iv)

(4)

(iv)

(iii)

(i)

(ii)

Answer: 3

Q: 43. Given below are two statements, one labeled as Assertion (A) and the other labelled as

Reason (R). Select your answer from the code given below:

Assertion (A): The Green Revolution contributed to aggravation of poverty rather than its solution.

Reason (R) Wealthy and landed farmers realised that Green Revolution together with agricultural mechanization provided great potential for self-cultivation. They began to withdraw land from share cropping and rental market. As a consequence, a large number of tenants and peasants lost their jobs.

Code:

(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).

(3) (A) is true, but (R) is false.

(4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: 1

Q: 44. Which activity contributes to water pollution more than any other throughout the world?

(1) Agriculture

(2) Hydro-electricity power generation

(3) Manufacturing industries

(4) Urbanization

Answer: 4

Q: 45. Which of the following Ocean routes is the most important and busiest route in the world?

(1) The Cape Route

(2) North Pacific Route

(3) South Atlantic Route

(4) North Atlantic Route

Answer: 4

Q: 46. Which one of the following was not assured by weber in his least-cost theory?

(1) Agglomeration economies lead to high transport and labour cost

(2) Labour is infinitely available

(3) Location with high transport costs may be attractive because of a cheap labour supply

(4) Transport costs were uniform by distance and weight in any direction

Answer: 1

Q: 47. From the transport network graph given below, select one of the following code to depict ‘Diameter Index’ Correctly.

Image of Transport Network Graph

Image of Transport Network Graph

Image of Transport Network Graph

(1)

(2)

(3)

(4)

Answer: 2

Q: 48. Given below are two statements, one labelled as assertion (A) and the other labelled as

Reason (R). Select your answer from the code given below:

Assertion (A): Between Durgapur-Asansol-Chittaranjan and numerous collieries and connected activities, the Asansol sub-division represents one of larger industrial complexes in the world.

Reason (R): The substantial coal reserves and output, iron and steel output and engineering industry in the Asansol sub-division outside the Calcutta metropolitan district are found.

Code:

(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(2) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(3) (A) is true, but (R) is false.

(4) (A) is false, but (R) is true

Answer: 1

Q: 49. Who among the following political scholars appealed in 1949 for “a more geographical political geography”?

(1) Hartshorne

(2) G. E. Pearcy

(3) R. H. Fifield

(4) George T. Renner

Answer: 1

Q: 50. Who wrote the known as the ‘world political Geography’?

(1) G. E. Pearcy

(2) Stephen B. Jones

(3) J. K. Wright

(4) Hartshorne

Answer: 1

- Published/Last Modified on: November 9, 2017

NTA NET-JRF Upd.

Get unlimited access to the best preparation resource for UGC Sociology- fully solved questions with step-by-step exaplanation- practice your way to success.

Developed by: