CBSE NET November 2017 Paper 1- Solutions, Answer Key & Explanations (YouTube Examrace) Part 1 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 255.85 K)

Fully Solved Set of first 25 questions (from 1 - 25) questions in CBSE NET November 2017 examination - all questions - data interpretation, research, teaching aptitude and current events all answered below. These solutions are fully explained in the video at Youtube Examrace Channel or at YouTube ExamraceHindi Channel (for Hindi lectures). The paper was deceptively simple with many students choosing incorrect answers with full confidence. All the sections of the paper are thoroughly covered in Examrace Paper 1 Postal Course.

Answer the question 1 to 5 based on the data given in the table below.

Table: Number of registered vehicles in India and India’s population.

Table on Data Interpretation

Table on Data Interpretation

Year

Total vehicles (Lakhs)

Two wheelers

(Lakh)

Cars, Jeeps, Taxis (Lakh)

Buses (Lakhs)

Goods vehicles (Lakhs)

Other (Lakhs)

Population (India) (Millions)

1961

6.65

0.88

3.1

0.57

1.68

0.42

439.23

1971

1.65

5.76

6.82

0.94

3.43

1.72

548.15

1981

53.91

26.18

11.60

1.62

5.54

8.97

683.32

1991

213.74

142.00

29.54

3.31

13.56

25.33

846.42

2001

549.91

385.56

70.58

6.34

29.48

57.95

1028.73

2011

1417.58

1018.65

191.23

16.04

70.64

121.02

1210.19

1. What was the per capita ownership of two wheelers in India in the year 2011?

(1)

(2)

(3)

(4)

Answer: 4

2. What was the average decadal growth in the number of car during 1961 – 2011?

(1)

(2)

(3)

(4)

Answer: 4

3. In the year 2001, out of total number of vehicles, the number of passenger vehicles (4 wheelers) accounted for:

(1)

(2)

(3)

(4)

Answer: 4

4. The maximum decadal growth in population of India is registered in the period:

(1) 1991 – 2001

(2) 2001 – 2011

(3) 1981 – 1991

(4) 1961 – 1971

Answer: 4

5. In which year the decadal growth (%) in number of car surpassed that of the two wheelers?

(1) 2001

(2) 1981

(3) 2011

(4) 1991

Answer: 3

6. The next term in the series ABD, DGK, HMS, MTB … is:

(1) SBL

(2) PSK

(3) RUH

(4) NSA

Answer: 1

7. Given below are four statements. Among them, two are related in such a way that they can both be true but they cannot both be false. Select the code that indicates those two statements:

Statements:

(a) Honest people never suffer.

(b) Almost all honest people do suffer.

(c) Honest people hardly suffer.

(d) Each and every honest person suffers.

Code:

(1) (a) and (c)

(2) (a) and (d)

(3) (b) and (c)

(4) (a) and (b)

Answer: 3

8. In classroom probability of message reception can be enhanced by:

8. In a classroom, the probability of message reception can be enhanced by:

(1) Exposing the ignorance of students

(2) Increasing the information load

(3) Using high decibel audio tools

(4) Establishing a viewpoint

Answer: 4

9. It is Truism to say that no one was there when life first appeared on earth. Any assertion about life’s origin thus, should be treated as a theory.

The above two statements constitute:

(1) A narrative

(2) An argument

(3) A conjecture

(4) A historical explanation

Answer: 2

10. The spatial audio reproduction in a classroom can reduce the students’:

(1) Respect for the teacher

(2) Motivation for excellence

(3) Interest in technology orientation

(4) Cognitive load in understanding

Answer: 4

11. A deductive argument is invalid if:

(a) Its premises and conclusion are all false

(b) Its premises are all false but its conclusion is true.

(c) Its premises are all true but its conclusion is false.

(d) Its premises and conclusion are all true.

Answer: 3

12. A good communicator begins his/her presentation with a:

(a) Non-sequitur

(b) Repetitive phrase

(c) Ice-breaker

(d) Complex question

Answer: 3

13. In certain code, “COVALENT” is code as BWPDUOFM. The code of “ELEPHANT” will be:

(a) QMUBIADH

(b) QFMFUOBI

(c) EPHNTEAS

(d) MFUIQRTW

Answer: 2

14. In the series 1,6, 15,28,45 … the next term will be:

(a) 76

(b) 56

(c) 84

(d) 66

Answer: 4

15. Ajay is a friend of Rakesh, Pointing to an old man Ajay asked Rakesh who is he? Rakesh said “His son is my son’s uncle”. The old man is related to Rakesh is:

(a) Father-in law

(b) Father

(c) Uncle

(d) Grandfather

Answer: 2

16. The interaction between a teacher and students creates a zone of proximal:

(a) Confusion

(b) Development

(c) Distortion

(d) Difference

Answer: 2

17. Given below are two premises (a and b), from those two premises four conclusions (i), (ii), (iii) and (iv) are drawn. Select the code that states the conclusion/conclusions drawn validity (taking the premises singularly or jointly).

Premises: (a) All bats are mammals

(b) No birds are bats

Conclusion: (i) No birds are mammals

(ii) Some birds are not mammals

(iii) No bats are birds

(iv) All mammals are bats

Code:

(1) (i) and (ii) only

(2) (iii) only

(3) (iii) and (iv) only

(4) (i) only

Answer: 2

18. A postman walked 20 m straight from his office, turned right and walked 10 m. after turning left he walked 10 m and after turning right walked 20 m. He again turned right and walked 70 m. how far he is from his office?

(1) 40 m

(2) 60 m

(3) 20 m

(4) 50 m

Answer: 4

19. Just melting ice-cubes do not change a glass of water to overflow. Melting sea – ice does not increase change volume.

What type of argument is it?

(1) Hypothetical

(2) Psychological

(3) Statistical

(4) Analogical

Answer: 4

20. The classroom communication should essentially be:

(1) Empathetic

(2) Abstract

(3) Non-descriptive

(4) Contrived

Answer: 1

21. Which of the following set of statements best represents the nature and objective of teaching and learning?

(a) Teaching is like selling and learning is like buying.

(b) Teaching is a social act while learning is a personal act.

(c) Teaching implies learning whereas learning does not imply.

(d) Teaching is a kind of delivery of knowledge while learning is like receiving it.

(e) Teaching is an interaction and is triadic in nature whereas learning is an active engagement in a subject domain.

Code:

(1) (b), (c) and (e)

(2) (a), (b) and (c)

(3) (a), (b) and (d)

(4) (a), (d) and (e)

Answer: 4

22. From the list given below identify the learner characteristics which would facilitate teaching-learning system to become effective. Choose the correct code to indicate your answer.

(a) Prior experience of learner

(b) Learner’s family lineage

(c) Aptitude of the learner

(d) Learner’s stage of development

(e) Learner’s food habit and hobbies

(f) Learner’s religious affiliation

Code:

(1) (d), (e) and (f)

(2) (a), (d) and (e)

(3) (b), (c) and (f)

(4) (a), (c) and (d)

Answer: 4

23. In finalizing a thesis writing format which of the following would form part of supplemental pages?

(1) Table of contents

(2) Conclusions of the study

(3) Bibliography and Appendices

(4) List of tables and figures

Answer: 4

24. Which of the following is a key behavior in effective teaching?

(1) Structuring

(2) Instructional variety

(3) Questioning

(4) Using student ideas and contribution

Answer: 2

25. Which of the following research types focuses on ameliorating the prevailing situations?

(1) Applied Research

(2) Action Research

(3) Experimental Research

(4) Fundamental Research

Answer: 2

- Published/Last Modified on: November 7, 2017

NTA NET-JRF Upd.

Get unlimited access to the best preparation resource for UGC Sociology- fully solved questions with step-by-step exaplanation- practice your way to success.

Developed by: