CBSE NET November 2017 Paper 1- Solutions, Answer Key & Explanations (YouTube Examrace) Part 2 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 260.20 K)

Fully Solved Set of second set of 25 questions (from 26 - 50) questions in CBSE NET November 2017 examination - all questions - data interpretation, research, teaching aptitude and current events all answered below. These solutions are fully explained in the video at Youtube Examrace Channel or at Youtube ExamraceHindi Channel (for Hindi lectures). The paper was deceptively simple with many students choosing incorrect answers with full confidence. All the sections of the paper are thoroughly covered in Examrace Paper 1 Postal Course.

26. A researcher attempts to evaluate the effect of method of feeding on anxiety – proneness children. Which method of research would be appropriate for this?

(1) Experimental method

(2) Ex-post-facto method

(3) Survey method

(4) Case study method

Answer: 2

27. Which of the following is susceptible to the issue of research ethics?

(1) Faulty research design

(2) Choice of sampling technique

(3) Reporting of research findings

(4) Inaccurate application of statistical techniques

Answer: 3

28. On the basis of summative tests, a teacher is interpreting his/her students, performance terms of their wellness life style evident in behavior. This will be called:

(1) Continuous and comprehensive evaluation

(2) Norm – referenced testing

(3) Criterion – referenced testing

(4) Formative testing

Answer: 3

29. In which of the following arrangements a wider spectrum of ideas and issues may be made possible?

(1) Workshop mode

(2) Conference

(3) Symposium

(4) Research Article

Answer: 1

30. Assertion (A): All teaching implies learning.

Reason (R): Learning to be useful must be derived from teaching.

Choose the correct answer from the following:

(1) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(2) (A) is true, but (R) is false.

(3) (A) is false, but (R) is true.

(4) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Answer: 4

31. Occurrence of natural hazards is affected by:

(a) Land use changes

(b) Drainage and construction

(c) Ozone depletion

(d) Climate change

Choose the correct answer from the code given below:

(1) (a), (b) and (c)

(2) (a), (b) and (d)

(3) (b), (c) and (d)

(4) (a), (c) and (d)

Answer: 2

32. What is the name of a webpage address?

(1) Directory

(2) Protocol

(3) URL

(4) Domain

Answer: 3

33. Which of the following universities has received the Visitor’s Award for the best Central University in Indian in Feb, 2017?

(1) Banaras Hindu University

(2) Tezpur University

(3) University of Hyderabad

(4) Jawaharlal Nehru University

Answer: 4

34. Which of the following has been ranked the best college in the country (2017) as per the National Institutional Ranking Framework (NIRF)?

(1) St. Stephen’s College, Delhi

(2) Fergusson College, Pune

(3) Maharaja’s College, Mysore

(4) Miranda House, Delhi

Answer: 4

35. Which of the following are the goals of higher education in India?

(a) Access

(b) Equity

(c) Quality and Excellence

(d) Relevance

(e) Value based Education

(f) Compulsory and free education

Select the correct answer from the code given below:

(1) (a), (b), (e) and (f)

(2) (a), (b), (c), (d) and (e)

(3) (a), (b), (c), (d), (e) and (f)

(4) (a), (b) and (e) only

Answer: 2

36. Among the following fuels of energy, which is the most environments friendly?

(a) Biogas

(b) CNG

(c) Hydrogen

(d) Ethanol

Answer: 3

37. Which of the following pollutant gases is not produced both naturally and as a result of industrial activity?

(a) Nitrous oxide

(b) Methane

(c) Carbon dioxide

(d) Chlorofluoro carbons

Answer: 4

38. Which of the following comes within the ambit of the term ‘corruption’?

(a) Misuse of official position

(b) Deviation from rules, laws and norms

(c) Non-action when action is required

(d) Harm to public good

Select the correct answer from the code given below:

(1) (a) and (b) only

(2) (a), (b) and (c)

(3) (a), (b), (c) and (d)

(4) (a) only

Answer: 3

39. Who among the following can be removed by the President without Parliament’s resolution?

(a) Governor of a State

(b) Chief Election Commissioner

(c) Comptroller and Auditor – General

(d) Judge of a High Court

Answer: 1

40. Assertion (A): In urban areas, smog episodes occur frequently in winters.

Reason (R): In winters, a lot of biomass is burnt by people for heating purposes or to keep themselves warm.

Choose the correct answer from the code given below:

(1) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)

(2) (A) is true and (R) is false

(3) Both (A) and (R) are false

(4) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

Answer: 1

41. Which of the following represents billion characters?

(1) Megabytes

(2) Kilobytes

(3) Gigabytes

(4) Terabytes

Answer: 3

42. Which of the following pollutants is the major cause of respiratory disease?

(1) Nitrogen oxides

(2) Carbon monoxide

(3) Volatile organic compounds

(4) Suspended fine particles

Answer: 3

43. Which of the following domains is used for – profit businesses?

(1). net

(2). edu

(3). com

(4). org

Answer: 3

44. The data storage hierarchy consists of:

(1) Bits, bytes, fields, records, files and databases

(2) Bits, bytes, records, fields, files and databases

(3) Bits, bytes, fields, files, records and databases

(4) Bytes, bits, fields, records, files and databases

Answer: 1

45. What is the full form of USB as used in computer related activities?

(1) Universal Security Block

(2) Universal Serial Bus

(3) United Serial Bus

(4) Ultra Security Block

Answer: 2

Passage Question

Read the passage carefully and answer question numbers from 46 to 50

Climate change is considered to be one of the most serious threats to sustainable development, with adverse impacts on the environment, human health, food economic activity, natural resources and physical infrastructure. Global climate varies naturally, According to the Inter- governmental Panel on Climate Change (IPCC), the effects of climate change have already been observed, and scientific findings indicate that precautionary and prompt action is necessary. Vulnerability to climate change is not just a function of-geography-or dependence on natural resources; it also has social, economic and political dimensions which influence how climate change affects different groups. Poor people rarely have insurance cover loss of property due to natural calamines i. e- drought, floods, super cyclones etc. The poor communities are already struggling to cope with the existing challenges of poverty and climate variability and climate change could push many beyond their ability to cope or even survive- It is vital that these communities are helped to adapt to the changing dynamics of nature. Adaptation is a process through which societies make themselves better able to cope with an uncertain future, Adapting to climate change entails taking the right majors to reduce the negative effect of climate change (or exploit the positive ones) by making the appropriate adjustment and changes. These range from technological options such as increased sea defences or – flood - proof houses on stilts-to-behavioural change at the individual level, Such as reducing water use in times of drought. Other strategies include early warning systems for extreme events, better water management, improved risk management, various insurance options and biodiversity conservation (Because of the speed at which climate change is happening due to global temperature rise, it is urgent that the vulnerability of developing countries to climate change is reduced and their capacity to adapt is increased and national adaptation plans are implemented, Adapting, to climate change will entail adjustments and changes at every level from community to national and international. Communities must build their resilience, including adopting appropriate technologies while making the most of traditional knowledge, and diversifying their livelihoods to cope with current and future climate stress. Local coping strategies and knowledge need to be used in synergy with government and local interventions. The need of adaptation interventions depends on national circumstances. There is a large body of knowledge and experience within local communities on coping with climatic variability and extreme weather events. Local communities have always aimed to adapt to variations in their climate. To do so, they have made preparations based on their resources and their knowledge accumulated through experience of past weather patterns, This includes times when they have also been forced to react to and recover from extreme events, such as floods, drought and hurricanes. Local coping strategies are an important element of planning for adaptation. Climate change is leading communities to experience climatic extremes more frequently, as well as new climate conditions and extremes. Traditional knowledge can help to provide efficient, appropriate and time - tested ways of advising and enabling adaptation to climate change in communities who are feeling the effects of climate changes due to global warming.

46. To address the challenge of climate change developing countries urgently requires:

(1) Implementation of natural adequate policy at their level

(2) Adoption of short term plans

(3) Adoption of technological solutions

(4) Imposition of climate change tax

Answer: 1

47. Given below are the factors of vulnerability of poor people to climate changes. Select the correct that contains the correct answer.

(a) Their dependence on natural resources

(b) Geographical attributes

(c) Lack of financial resources

(d) Lack of traditional knowledge

Code:

(1) (b), (c) and (d)

(2) (a), (b), (c) and (d)

(3) (c) only

(4) (a), (b) and (c)

Answer: 3

48. Adaption as a process enables societies to cope with:

(a) An uncertain future

(b) Adjustments and changes

(C) Negative impact of climate change

(d) Positive impact of climate change

Select the most appropriate answer from the following code:

(1) (a) and (c)

(2) (b), (c) and (d)

(3) (c) only

(4) (a), (b), (c) and (d)

Answer: 1

49. The main focus of the passage is on:

(1) Co-ordination between regional and national efforts

(2) Adaptation to climate change

(3) Social dimensions of climate change

(4) Combining traditional knowledge with appropriate technology

Answer: 2

50. The traditional knowledge should be used through

(1) Improvement in national circumstances

(2) Synergy between government and local interventions

(3) Modern technology

(4) Its dissemination

Answer: 2

- Published/Last Modified on: November 6, 2017

NTA NET-JRF Upd.

Get unlimited access to the best preparation resource for UGC Sociology- fully solved questions with step-by-step exaplanation- practice your way to success.

Developed by: