CBSE NET November 2017 Geography Paper 2-Solutions, Answer Key & Explanations (YouTube Examrace) Part - 1 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 259.03 K)

Fully Solved Set of first 25 questions (from 1 - 25) questions in geography CBSE NET November 2017 examination - all questions - data interpretation, research, teaching aptitude and current events all answered below. These solutions are fully explained in the video at Youtube Examrace Channel. The paper was deceptively simple with many students choosing incorrect answers with full confidence. All the sections of the paper are thoroughly covered in Examrace Paper 2 Postal Course

Q: 1. ‘Mohorovicic discontinuity’ marks the boundary between:

(1) Continental Shelf and Ocean crust

(2) Asthenosphere and lithosphere

(3) Crust and the upper mantle

(4) Core and the mantle

Answer: 3

Q: 2. The process in which one plate slides beneath another is known as:

(1) Advection

(2) Subduction

(3) Convergence

(4) Convection

Answer: 2

Q: 3. San Andreas fault is a:

(1) Transform fault

(2) Converging fault

(3) Spreading fault

(4) Submergent fault

Answer: 1

Q: 4. Which one of the following is a fluvio-glacial deposit?

(1) Pediplain

(2) Kame terrace

(3) Floodplain

(4) Loess plains

Answer: 2

Q: 5. Who among the following scholars has given the subsidence theory relating to coral-reefs?

(1) Dally

(2) Davis

(3) Dutton

(4) Darwin

Answer: 4

Q: 6. Which one of the following ranges of percentage of increase of in the atmosphere since 1750 is correct?

(1)

(2)

(3)

(4) More than

Q: 7. Give below are two statements, one labelled as assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the code given below:

Assertion (A): The shift of ITCZ is greater over sea than over land.

Reason (R): The land surface gets more heated than water bodies.

Code:

(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A)

(3) (A) is true, but (R) is false

(4) (A) is false, but (R) is true

Answer: 4

Q. 8. The UVI (Ultra Violet Index) was developed in:

(1)

(2)

(3)

(4)

Answer: 2

Q: 9. Match List-I with the List –II and select the correct answer from the code given below:

Table Contain Shows the Percentage of Gasses In Atmosphere

Table Contain Shows the Percentage of Gasses In Atmosphere

List-I

(Gasses)

List-II

(% of Gasses in Atmosphere)

(A)

(i)

(B)

Ar

(ii)

(C)

(iii)

(D)

(iv)

Code:

Table Contain Shows the Answer of Percentage of Gasses In Atmosphere

Table Contain Shows the Answer of Percentage of Gasses In Atmosphere

(A)

(B)

(C)

(D)

(1)

(iii)

(i)

(ii)

(iv)

(2)

(i)

(iii)

(ii)

(iv)

(3)

(iii)

(i)

(iv)

(ii)

(4)

(ii)

(iv)

(i)

(iii)

Answer: 3

Q: 10. Given below are two statements, one labelled as assertion (A) and the other labelled as

Reason (R). Select your answer from the code given below:

Assertion (A):

The subpolar low of the southern Hemisphere is nearly continuous.

Reason (R):

The land mass is less in the southern hemisphere than in the northern hemisphere.

Code:

(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A)

(3) (A) is true, but (R) is false

(4) (A) is false, but (R) is true

Answer: 1

Q: 11. Which one of the following regions is with high ocean water salinity?

(1) Equatorial

(2) Polar

(3) Subtropical

(4) Subpolar

Answer: 3

Q: 12. Which one of the following is responsible for the greatest movements of all the tides?

(1) Size of the Ocean

(2) Shape of the continents

(3) Gravitational attraction

(4) Salinity of the Ocean

Answer: 1

Q: 13. Which one of the following percentages of distance from earth surface is correct for ‘perigee’ of Moon than ‘apogee’?

(1)

(2)

(3)

(4)

Answer: 4

Q: 14. Given below are two statements, one labelled as assertion (A) and the other labelled as

Reason (R). Select your answer from the code given below:

Assertion (A):

The western sides of oceans are always warmer than the eastern margins.

Reason (R):

The movement of major ocean currents is in the western sides.

Code:

(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A)

(3) (A) is true, but (R) is false

(4) (A) is false, but (R) is true

Answer: 1

Q: 15. Which one of the following terms is appropriate for the mixing zone of two biomes?

(1) Environment

(2) Ecology

(3) Ecosound

(4) Ecotones

Answer: 4

Q: 16. Who among the following defined Geography as human ecology?

(1) Hartshorne

(2) Schaefer

(3) Barrows

(4) Richthofen

Answer: 3

Q: 17. Who among the following defined geography as discovery of predictive patterns during quantitative revolution period?

(1) Haggett

(2) Bunge

(3) Harvey

(4) Chorley

Answer: 2

Q. 18 Who among the following correlated color of ocean water and salinity?

(1) Al Masudi

(2) Al Maqdisi

(3) Ibn Khaldun

(4) Ibn -Sina

Answer: 1

Q. 19 Which pair does not match correctly?

(1) P. Haggett – Geography a modern synthesis

(2) G. P. Marsh- Explanation in Geography

(3) P. E. James – All possible worlds

(4) Abler, Adams and Gould – Spatial organizations

Answer: 2

Q: 20. Match List-I with the List-II and select the correct answer from the code given below:

Table Contain Shows the Ideology And Proponent

Table Contain Shows the Ideology And Proponent

List-I

(Ideology)

List-II

(Proponent)

(A)

Probabilism

(i)

Humboldt

(B)

Stop-and-go determinism

(ii)

Ritter

(C)

Systematic Geography

(iii)

Griffith Taylor

(D)

Modern Geography

(iv)

O. H. K. Spate

Code:

Table Contain Shows the Answer Table of Ideology And Proponent

Table Contain Shows the Answer Table of Ideology And Proponent

(A)

(B)

(C)

(D)

(1)

(i)

(iii)

(ii)

(iv)

(2)

(iii)

(iv)

(i)

(ii)

(3)

(iv)

(iii)

(i)

(ii)

(4)

(ii)

(iii)

(iv)

(i)

Answer: 3

Q: 21. Which one of the following total fertility rate is required to maintain the world’s existing population?

(1)

(2)

(3)

(4)

Answer: 2

Q: 22. Which of the following characteristics are required for any area to be called an urban area according to census of India?

(A) Any place with municipality, corporation, cantonment or notified town area

(B) At least of male working population engaged in non-agricultural activities

(C) Minimum population of persons

(D) Density of population of persons per square kilometer

Code:

(1) (A) and (B)

(2) (A), (B) and (C)

(3) (A) and (C)

(4) (A), (B), (C), (D)

Answer: 3

Q: 23. Which one of the following is not included in the Ravenstein’s Laws of migration?

(1) Most migrants proceeds step by step

(2) Most migrants go for short distance

(3) Most migrants move from Urban to Rural area

(4) Most migrant are adults

Answer: 3

24. Which one of the following is correct statement for Patna city in Bihar and Kolkata city in west Bengal?

Q: 24. Which one of the following is correct statement for Patna city in Bihar and Kolkata city in west Bengal?

(1) Edge City

(2) World City

(3) Post Industrial City

(4) Primate City

Answer: 4

25. Which one of the following principles denotes K-4 of Christaller’s Model of central places?

Q: 25. Which one of the following principles denotes K-4 of Christaller’s Model of central places?

(1) Market

(2) Administrative

(3) Transport

(4) Economic

Answer: 3

- Published/Last Modified on: November 8, 2017

NTA NET-JRF Upd.

Get unlimited access to the best preparation resource for UGC Sociology- fully solved questions with step-by-step exaplanation- practice your way to success.

Developed by: