CBSE NET November 2017 Psychology Paper 2-Solutions, Answer Key & Explanations Part – 2

⪻ Articles ⪼

Fully Solved Set of second 25 questions (from 26 - 50) questions in Psychology CBSE NET November 2017 examination - all questions - data interpretation, research, teaching aptitude and current events all answered below. These solutions are fully explained in the video at Youtube Examrace Channel. The paper was deceptively simple with many students choosing incorrect answers with full confidence. All the sections of the paper are thoroughly covered in Examrace Paper 2 Postal Course.

Study material for Psychology: Click here

Q: 26. Which of the following statements are true about Eysenck personality questionnaire- revised (EPO-R) and the NEO – Personality Inventory -3 (NEO-PI-3)

(A) Both EPQ – R and NEO – PI -3 have extraversion and neuroticism scales

(B) Eysenckian psychoticism scale correlates positively with agreeableness, and negatively with conscientiousness scales of NEO – PI-3

(C) Eysenckian psychoticism scale correlates negatively with agreeableness, and negatively with conscientiousness scales of NEO – PI-3

(D) Eysenckian psychoticism scale correlates negatively with agreeableness, and negatively and conscientiousness scales of NEO – PI-3

(D) Only EPQ – R has lie scale; NEO – PI – 3 does not have lie scale.

Code:

(1) (A) and (B) only

(2) (A) and (C) only

(3) (A) , (B) and (C) only

(4) (A) , (C) and (D) only

Answer: 4

Q: 27. Afferent and efferent nerves are found in which of the following?

(1) Sympathetic Nervous System

(2) Para – Sympathetic Nervous System

(3) Somatic Nervous System

(4) Central Nervous System

Answer: 3

Q: 28. Match List-I with the List-II and select the correct answer by choosing from the code given bellow:

Table Contain Shows the Types of Test and Its Example
List-I

(Type of Test)

List-II

(Example)

(A)Forced choice personality inventory(i)Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI -2)
(B)Ipsative Scale(ii)Rosenzweig Picture Frustration Study
(C)Personality inventory with a lie scale(iii)Edwards Personal Preference Schedule (EPPS)
(D)Projective test +(iv)Allport – Vernon – Lindzey Study of Values

Code:

Table Contain Shows the Answer Table of Types of Test and Its Example
(A)(B)(C)(D)
(1)(iv)(iii)(ii)(i)
(2)(iii)(iv)(i)(ii)
(3)(iii)(i)(iv)(ii)
(4)(iv)(ii)(iii)(i)

Answer: 2

Q: 29. Which is the correct sequence of parts of ear through which sound travels in the ear?

(1) Tympanic membrane ⇾ Stapes ⇾ Incus ⇾ Malleus ⇾ Cochlea

(2) Tympanic membrane ⇾ Incus ⇾ Stapes ⇾ Malleus ⇾ Cochlea

(3) Malleus ⇾ Incus ⇾ Stapes ⇾ Cochlea ⇾ Tympanic membrane

(4) Tympanic membrane ⇾ Malleus ⇾ Incus ⇾ Stapes ⇾ Cochlea

Answer: 4

Q: 30. The 1986 symposium on intelligence identified the main loci of intelligence:

(A) Intelligence within the individual

(B) Intelligence within the environment

(C) Intelligence within the interaction between the individual and environment

(D) Intelligence to be measured by psychometric measures

Code:

(1) (A) and (B) Only

(2) (C) and (D) only

(3) (A) , (B) and (C) only

(4) (B) , (C) and (D) only

Answer: 3

Q: 31. Match List-I with the List-II and select the correct answer by choosing from the code given bellow:

Table Contain Shows the Terms and Explanation
List-I

(Terms)

List-II

(Explanation)

(A)Anorexia nervosa(i)Sudden death occurs as terrified person՚s parasympathetic nervous system over reacts due to which heart slows down to stop
(B)Bulimia nervosa(ii)A resting period after orgasm, during which a person achieve another orgasm
(C)Refractory period(iii)An eating disorder in which a person significantly becomes underweight.
(D)Voodoo Curse(iv)An eating disorder marked by over eating

Code:

Table Contain Shows the Answer Table of Terms and Explanation
(A)(B)(C)(D)
(1)(i)(ii)(iii)(iv)
(2)(ii)(iii)(iv)(i)
(3)(iii)(iv)(i)(ii)
(4)(iii)(iv)(ii)(i)

Answer: 4

Q: 32. The most commonly overlooked and obvious reason for forgetting is:

(1) Encoding Specificity

(2) Encoding failure

(3) Lack of sleep

(4) Faulty eating habits

Answer: 2

Q: 33. Which of the following sequence is correctly arranged?

(1) Incoming information ⇾ Rehearsal buffer ⇾ Selective attention

(2) Rehearsal buffer ⇾ Selective attention ⇾ Incoming information

(3) Selective attention ⇾ Rehearsal buffer ⇾ Incoming information

(4) Incoming information ⇾ Selective attention ⇾ Rehearsal buffer

Answer: 4

Q: 34. Match List-I with the List-II and select the correct answer by choosing from the code given bellow:

Table Contain Shows the Some Terms
List-I

(Terms)

List-II

(Explanation)

(A)Inattentional blindness(i)Medium point of one՚s personal frame of reference
(B)Habituation(ii)Ingrained patterns of organisation and attention
(C)Adaption level(iii)Failure to perceive a stimulus that is in plain view, but not the focus of attention
(D)Perceptual habits(iv)Tendency to respond less to predictable and unchanging stimuli

Code:

Table Contain Shows the Answer Table of Some Terms
(A)(B)(C)(D)
(1)(iii)(iv)(i)(ii)
(2)(ii)(i)(iii)(iv)
(3)(iii)(ii)(iv)(i)
(4)(iv)(iii)(ii)(i)

Answer: 1

Q: 35. Match List-I with the List-II and select the correct answer by choosing from the code given bellow:

Table Contain Shows the Tests and Authors
List-I

(Tests)

List-II

(Authors)

(A)Cognitive Assessment Battery(i)Cattell RB
(B)Deviation IQ(ii)Terman
(C)Cognitive Assessment System(iii)Wechsler
(D)Stanford – Binet Scales(iv)Naglieri and Das

Code:

Table Contain Shows the Answer Table of Tests and Authors
(A)(B)(C)(D)
(1)(i)(ii)(iii)(iv)
(2)(ii)(iii)(iv)(i)
(3)(iv)(iii)(i)(ii)
(4)(i)(iii)(iv)(ii)

Answer: 4

Q: 36. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) ; and indicate your answer using code given below:

Assertion (A) : Some persons engage in activities such as collecting things, being good listeners, Or being gullible persons.

Reason (R) : In Freudian psychoanalysis, it is assumed that fixation at oral stage results in the development of oral incorporative character.

Code:

(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) .

(2) Both (A) and (R) are true but (R) is not a correct explanation of (A) .

(3) (A) is true, but (R) is false.

(4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: 1

Q: 37. A researcher wants to scale nine attitude items by the method of paired comparison. What would be the number of pairs of the attitude items?

(1)

(2)

(3)

(4)

Answer: 3

Q: 38. Which of the following are regulated by sympathetic nervous system?

(A) Dilation of pupils

(B) Decreased activity of adrenal Gland

(C) Digestion is stimulated

(D) Increased Heart Rate

(E) Dryness of Mouth

Code:

(1) (A) , (B) and (C) only

(2) (B) and (C) only

(3) (A) , (D) and (E) only

(4) (A) , (C) , (D) and (E) only

Answer: 3

Q: 39. Which of the following can cause errors in reasoning?

(A) Premise phrasing manner

(B) Foreclosure effects

(C) Confirmation bias

Code:

(1) (A) and (B)

(2) (A) and (C)

(3) (B) and (C)

(4) (A) , (B) and (C)

Answer: 4

Q: 40. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) ; and indicate your answer using code given below:

Assertion (A) : The names of objects, days of the week, the seasons and other general facts are all quite lasting and we do not forget them.

Reason (R) : Most of our basic factual knowledge about the world is almost totally immune to forgetting.

Code:

(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) .

(2) Both (A) and (R) are true but (R) is not a correct explanation of (A) .

(3) (A) is true, but (R) is false.

(4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: 1

Q: 41. According to Skinner, which of the following are the characteristics of ′ Respondent Behaviour?

(A) It is elicited

(B) It is emitted

(C) It is conditioned

(D) It is unconditioned

Code:

(1) (A) and (C) only

(2) (B) and (C) only

(3) (A) , (C) and (D) only

(4) (B) , (C) and (D) only

Answer: 3

Q: 42. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) ; and indicate your answer using code given below:

Assertion (A) : To use a computer, we must learn to pay attention to specific stimuli, such as icons, commands, and signals.

Reason (R) : Learning creates perceptual habits that affect our daily experience,

Code:

(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) .

(2) Both (A) and (R) are true but (R) is not a correct explanation of (A) .

(3) (A) is true, but (R) is false.

(4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: 1

Q: 43. Arrange Thurston՚s primary abilities in correct sequence:

(1) Verbal Comprehension; Verbal Fluency; Numerical Ability; Memory; Perceptual Speed; Inductive Reasoning; Spatial Visualization

(2) Verbal Fluency; Verbal Comprehension; Numerical Ability; Memory; Perceptual Speed; Spatial Visualization; Inductive Reasoning,

(3) Numerical Ability; Verbal Comprehension; Verbal Fluency; Memory; Perceptual Speed; Spatial Visualization; Inductive Reasoning,

(4) Spatial Visualization; Inductive Reasoning; Memory; Perceptual Speed; Numerical Ability; Verbal Fluency; Verbal Comprehension

Answer: 1

Q: 44. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) ; and indicate your answer using code given below:

Assertion (A) : According to the Classical Test Theory (CTT) , the true score component and the error component of the observed score are assumed to be uncorrelated.

Reason (R) : According to the CTT, the error component is assumed to be distributed with a mean of zero.

Code:

(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) .

(2) Both (A) and (R) are true but (R) is not a correct explanation of (A) .

(3) (A) is true, but (R) is false.

(4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: 2

Q: 45. Arish, on a Wechsler type of scale, has a DIO (deviation IQ) of 85. His percentile rank would be:

(1) 16

(2) 34

(3) 68

(4) 85

Answer: 1

Instruction for questions 46 to 50.

Read the following paragraph and answer the five questions which follow:

A psychologist, working in the area of learning and memory hypothesized that a particular drug would adversely affect the learning rate. One hundred and fifty subjects, 75 boys and 75 girls, studying in the first year of a degree college, in the age range of 18 to 20 years, were available for the study. It was ensured that all the subjects were in the DIQ (Deviation IQ) range of 85 to 115. Three groups – A, B and C – of equal size were formed by random assignment. Group A received high dosage of drug, Group B received moderate dosage of drug, and Group C received only placebo. A list of 15 CVC trigrams, each having an association value in the range of 50 to 70 was already prepared. Each subject was required to learn the list upto two errorless trials using method of anticipation on a memory drum. The mean trials required to learn the list were 12,15 and 20 respectively. The intergroup mean differences were statistically significant at. 01 level.

Q: 46. Which one of the following conclusions can be drawn on the basis of the above study?

(1) The researcher՚s hypothesis has been verified.

(2) The researcher՚s hypothesis has been rejected.

(3) The researcher՚s hypothesis has been partially accepted.

(4) Inadequate data to evaluate the hypothesis.

Answer: 1

Q: 47. In the above study, ‘association value’ can be labelled as:

(A) Continuous variable

(B) Controlled variable

(C) Organismic variable

(D) Stimulus variable

Code:

(1) (A) and (B) only

(2) (A) and (C) only

(3) (A) , (B) and (C) only

(4) (A) , (B) and (D) only

Answer: 4

Q: 48. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) ; and indicate your answer using code given below:

Assertion (A) : In the above study, the subjects have been randomly assigned to the three groups.

Reason (R) : The independent variable is manipulated more effectively with random assignment of subjects.

Code:

(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) .

(2) Both (A) and (R) are true but (R) is not a correct explanation of (A) .

(3) (A) is true, but (R) is false.

(4) (A) is false, but (R) is true.

Answer: 3

Q: 49. Match List-I with the List-II and select the correct answer by choosing from the code given bellow:

Table Contain Shows the Some Variables
List-IList-II
(A)Independent Variable(i)Intelligence
(B)Dependent variable(ii)Drug dosage
(C)Controlled variable(iii)Gender
(D)Discrete variable(iv)Trials required to learn the list

Code:

Table Contain Shows the Answer Table of Some Variables
(A)(B)(C)(D)
(1)(iv)(ii)(iii)(i)
(2)(iv)(i)(i)(iii)
(3)(ii)(iv)(iii)(i)
(4)(ii)(iv)(i)(iii)

Answer: 4

Q: 50. In the above study, the variable caused by Drug dosage can be labelled as:

(1) Primary variable

(2) Secondary variable

(3) Controlled variable

(4) Error variable

Answer: 1

Examrace Team at