CBSE NET November 2017 Psychology Paper 3-Solutions, Answer Key & Explanations Part – 1

⪻ Articles ⪼

Fully Solved Set of first 25 questions (from 1 - 25) questions in Psychology CBSE NET November 2017 examination - all questions - data interpretation, research, teaching aptitude and current events all answered below. These solutions are fully explained in the video at Youtube Examrace Channel. The paper was deceptively simple with many students choosing incorrect answers with full confidence. All the sections of the paper are thoroughly covered in Examrace Paper 3 Postal Course

Study material for Psychology: Click here

Q: 1. The act which people help others without any personal interest, motive, reason is called:

(1) Altruism

(2) Nurturance

(3) Prosocial Behaviour

(4) Social Obligation

Answer: 1

Q: 2. Read each of the following two statements – Assertion (A) and Reason (R) ; and indicate your answer using code given below:

Assertion (A) : Mean level of fluid intelligence (gf) is higher in young adults than older adults.

Reason (R) : Crystallized intelligence increases throughout life span.

Code:

(1) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A) .

(2) Both (A) and (R) are true; but (R) is not a correct explanation of (A)

(3) (A) is true, but (R) is false.

(4) (A) is false, but (R) is true

Answer: 2

Q: 3. The multiple correlation ranges between:

(1)

(2)

(3) Zero to

(4) There is a fixed range for bivariate correlation, but not for multiple correlation

Answer: 3

Q: 4. Match List-I with the List-II and select the correct answer from the code given below:

Table Contain Shows the Some Concept and Explanation
List-I

(Concept)

List-II

(Explanation)

(A)Viewer – centered representation(i)The individual stores a representation of the object, independent of its appearance
(B)Structuralism view of perception(ii)The individual builds a cognitive understanding of the object
(C)Object – centered representation(iii)The individual stores the way, the object looks to him or her
(D)Constructivist view of perception(iv)Simple sensations constitute the building blocks of perceived form

Code:

Table Contain Shows the Answer Table of Some Concept and Explanation
(A)(B)(C)(D)
(1)(i)(ii)(iii)(iv)
(2)(iii)(iv)(i)(ii)
(3)(ii)(i)(iv)(iii)
(4)(iv)(iii)(ii)(i)

Answer: 2

Q: 5. According to Gibson՚s theory of perception:

(1) We directly perceive the environment. We do not need the aid of complex thought processes.

(2) We do not directly perceive the environment. We need the aid of complex thought processes.

(3) We perceive the environment using our intelligence.

(4) We do not connect what we perceive, to what we have stored in our mind.

Answer: 1

Q: 6. According to Bandura, which of the following is the correct sequence of processes involved in observation learning?

(1) Attention ⇾ Retention ⇾ Cognitive Rehearsal ⇾ Corrective Action

(2) Attention ⇾ Cognitive Rehearsal ⇾ Corrective Action ⇾ Retention

(3) Attention ⇾ Corrective Action ⇾ Cognitive Rehearsal ⇾ Retention

(4) Corrective Action ⇾ Attention ⇾ Cognitive Rehearsal ⇾ Retention

Answer: 1

Q: 7. Read each of the following two statements – Assertion (A) and Reason (R) ; and indicate your answer using code given below:

Assertion (A) : Law in asserted that a conflicts are Comparative state

Reason (R) : Opposing forces and to remain in state of equilibrium

Code:

(1) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A) .

(2) Both (A) and (R) are true; but (R) is not a correct explanation of (A)

(3) (A) is true, but (R) is false.

(4) (A) is false, but (R) is true

Answer: 1

Q: 8. Match List-I with the List-II and select the correct answer from the code given below:

Table Contain Shows the Concept and Description
List-I

(Concept)

List-II

(description)

(A)Intrinsic motivation(i)“I am really not feeling too good to I may not be able and perform well”
(B)Achievement motivation(ii)“I love to drive very fast, no matter what happens” .
(C)Self - handicapping(iii)“For me, accomplishing difficult xyz and meeting high standards of excellence is the top most priority” .
(D)Sensation – Seeking(iv)“I go for swimming every day. I just it. I take out time from my tight with schedule”

Code:

Table Contain Shows the Answer Table of Concept and Description
(A)(B)(C)(D)
(1)(i)(ii)(iii)(iv)
(2)(ii)(i)(iv)(iii)
(3)(iv)(iii)(i)(ii)
(4)(iii)(iv)(ii)(i)

Answer: 3

Q: 9. Identity status of individuals who are exploring alternatives in an effort to find value as goals to guide their life is called:

(1) Identity Diffusion

(2) Identity Foreclosure

(3) Moratorium

(4) Identity Confusion

Answer: 3

Q: 10. Sex chromosome anomaly (XXY) results into the development of:

(1) klinefelter՚s syndrome

(2) Down Syndrome

(3) Turner՚s Syndrome

(4) Phenylketonuria

Answer: 1

Q: 11. Which of the following is associated with memory for emotionally charged events?

(A) Thalamus

(B) Hypothalamus

(C) Amygdala

(D) Temporal lobe

Code:

(1) (A) and (B) only

(2) (C) Only

(3) (B) and (D) only

(4) (D) only

Answer: 2

Q: 12. “Development is the result of individual՚s active participation in the development process is interaction with important environmental influences” . This is the assumption of which is the following approaches?

(1) Maturational/Biological

(2) Psychodynamic

(3) Behavioural

(4) Cognitive

Answer: 4

Q: 13. A person, who reports that he oftenly, feels above his physical body. It is an example of:

(1) Derealization

(2) Depersonalization

(3) Delusion

(4) Identity Disorientation

Answer: 2

Q: 14. Humanistic theories of personality are characterised as:

(A) Having optimistic ideas about human nature

(B) Emphasize personal responsibility

(C) Focus on present than on past

(D) Believe that fate is an important determinant of human behaviour

Code:

(1) (A) and (B) only

(2) (C) and (D) only

(3) (A) , (B) and (C) only

(4) (B) , (C) and (D) only

Answer: 3

Q: 15. The following statements represent the work of Noam Chomsky, choose the correct one from the code given below:

(A) He called himself a Cartesian linguistic

(B) He analyzed syntax

(C) He wrote about transformational grammar

(D) He developed an artificial language called ‘Yerkish’

Code:

(1) (A) , (B) and (C)

(2) (A) , (B) and (D)

(3) (B) , (C) and (D)

(4) (A) , (C) and (D)

Answer: 1

Q: 16. Which of the following is the evidence that REM sleep specifically enhances consolidation?

(A) REM increases after learning

(B) REM deprivation interferes with learning

(C) Performance improves following REM sleep

Code:

(1) (A) and (B) only

(2) (A) and (C) only

(3) (B) and (C) only

(4) (A) , (B) and (C)

Answer: 4

Q: 17. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) ; and indicate your answer using code given below:

Assertion (A) : Managers make judgement about employee՚s dispositions in various situations

Reason (R) : Inferences are drawn on the basis of observations.

Code:

(1) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A) .

(2) Both (A) and (R) are true; but (R) is not a correct explanation of (A)

(3) (A) is true, but (R) is false.

(4) (A) is false, but (R) is true

Answer: 1

Q: 18. Arrange the following correlation coefficients in descending order in terms of their strength of relationship as defined by common variance:

(1)

(2)

(3)

(4)

Answer: 1

Q: 19. A mother is telling her child to eat vegetables before getting dessert. It is an example of:

(1) Reward – Contrast Principle

(2) Delay Conditioning

(3) Premack Principle

(4) Crespi Effect

Answer: 3

Q: 20. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) ; and indicate your answer using code given below:

Assertion (A) : Teacher՚s motivating style determines student՚s motivation for reading

Reason (R) : To enhance student՚s interest in reading teacher may offer a reward for reading along with helpful feedback.

Code:

(1) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A) .

(2) Both (A) and (R) are true; but (R) is not a correct explanation of (A)

(3) (A) is true, but (R) is false.

(4) (A) is false, but (R) is true

Answer: 1

Q: 21. The levels of processing by Craik and Tulving follow the specific sequence in progressive order of depth; choose the correct.

(1) Acoustic ⇾ Semantic ⇾ Physical

(2) Physical ⇾ Acoustic ⇾ Semantic

(3) Semantic ⇾ Acoustic ⇾ Physical

(4) Acoustic ⇾ Physical ⇾ Semantic

Answer: 2

Q: 22. DSM – III is considered qualitatively different and superior to its predecessors, because:

(A) It is multiaxial

(B) It deleted misnomer words

(C) It introduced coding system

(D) It used experimental data

Code:

(1) (A) , (B) and (C) only

(2) (A) , (C) and (D) only

(3) (B) , (C) and (D) only

(4) (A) , (B) , (C) and (D)

Answer: 2

Q: 23. According to Jensen, what percent (%) of variance in intelligence is explained by genetic factors:

(1)

(2)

(3)

(4)

Answer: 3

Q: 24. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) ; and indicate your answer using code given below:

Assertion (A) : Westerners tend focus mostly on the figure when viewing a scene and much less on the ground whereas East Asians pay greater attention to the overall contest.

Reason (R) : Culture affects the way we direct our attention to notice or ignore things around us.

Code:

(1) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A) .

(2) Both (A) and (R) are true; but (R) is not a correct explanation of (A)

(3) (A) is true, but (R) is false.

(4) (A) is false, but (R) is true

Answer: 1

Q: 25. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) ; and indicate your answer using code given below:

Assertion (A) : AutoShaping involves S – S learning.

Reason (R) : Some behaviour are innate responses to a stimulus related properties.

Code:

(1) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A) .

(2) Both (A) and (R) are true; but (R) is not a correct explanation of (A)

(3) (A) is true, but (R) is false.

(4) (A) is false, but (R) is true

Answer: 1

Examrace Team at