MHSET 2019 Paper 1 Answer, Solution Questions 1 to 25 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 182.90 K)

Please find below the most important questions for the upcoming NTA UGC NET exam 2019. Subscribe Examrace YouTube Channel to get the complete Solution. For practice and solutions visit doorsteptutor. com. You can download the pdf by clicking the option “Download PDF”.

1. The reflective level teaching is:

(A) teacher-centered and subject- centered but not learner-entered

(B) not teacher-centered but is subject-centered and learner centered

(C) teacher-centered and not subject-centered and learner-centered

(D) neither teacher-centered nor subject-centered but is learner- centered

Answer: D

2. The adult learner is:

A) peer-motivated

(B) self-motivated

(C) family-motivated

(D) society-motivated

Answer: B

3. Massive Open Online Courses (MOOCs) are:

(A) flexible and open form of self- directed, online learning designed for mass participation

(B) flexible and open form of teacher-directed, online learning designed for mass participation

(C) flexible and open form Of self- directed, off-line learning designed for mass participation

(D) flexible and open form of teacher-directed, off-line learning designed for mass participation

Answer: 1

Loading video•••

MOOC (Massive Open Online Course)

MOOC (Massive Open Online Course) - Merits, Extent and Applicability

4. Modern teaching support system includes:

(A) Smart Boards

(B) Green Boards

(C) Charts

(D) Maps

Answer: A

5. Which of the following is applicable to the internal assessment?

(A) Integration of teaching an evaluation

(B) Testing of skills and abilities

(C) Periodic and continuous

(D) Use of only achievement tests

Answer: D

6. Dialogue method Of discovering the truth was given by: (A) Plato (B) Socrates (C) Froebel (D) Herbart Answer: B

7. If one variable is measured on nominal scale and other variable is measured on interval scale, the appropriate research method will be: (A) Experimental method (B) Case-study method (C) Cross-sectional method (D) Correlation method

Answer: A

8. Which of the following is not a characteristic of good hypothesis?

(A) Testability (B) Objectivity (C) Complexity (D) Conceptual clarity

Answer: C

Loading video•••

What is Hypothesis? (Part 1 of 2) 13 Types of Hypothesis

What is Hypothesis? (Part 1 of 2) 13 Types of Hypothesis (Null & Alternative) - Research Methodology

9. If mean and median of a distribution are 20 and 2 respectively, then the mode of distribution will be:

(A) 21 (B) 16 (C) 26 (D) 11

Answer: C

10. Using someone else’s research without due acknowledgement is called as:

(A) Copyright

(B) Plagiarism

(C) Publication

(D) Patent

Answer: B

Loading video•••

Plagiarism Detection, Types & Tools - Turnitin - Education; Copyright

Dr. Manishika explains Plagiarism Detection, Types & Tools

11. In the passage, it is implied by author that his first definition ‘Sanctuary’ is:

(A) somewhat idealistic

(B) quite wrong

(C) completely unacceptable

(D) difficult to defend Answer: A

12. The author seems to be much concerned about the active role of man in protection of animal because:

(A) he is afraid of the fact that it would lead to the imbalance of the ecological system

(B) he is sure that it is beneficial for the mankind itself

(C) he thinks that man’s passiveness is not sign of his being alive.

(D) he is more idealistic.

Answer: A.

13. The above passage denotes

A) a part of an article in a scientific journal

B) an argument in front of the court of law

C) a part of a speech delivered to educated audience

D) an extract of a scientific report

Answer: C

14. The author intends to convey the message that

(A) Man is quite a clever animal

(B) If the man failed to maintain the ecological balance, it will be harmful in the long-run

(C) Man wishes to destroy the wild- life as it is harmful for his existence

(D) The balanced ecosystem will decrease the importance of man in the overall affairs of the universe

Answer: B

15. The tone of the author can be best described as being:

A) descriptive

B) humorous

C) narrative

d) sarcastic

Answer: D

16. According to Dr. Deval, communication means

A) Sharing of ideas

B) Sharing of experiences

C) Perception

D) Sharing of emotions

Answer: B

17) To Select media to teach lesson to a class, teacher should consider objectives of the lesson, age group of student knowledge about media to be used and

(A) teaching methods

(B) teaching aids

(C) mass media

(D) evaluation system

Answer: B

18. Traffic signals are example of ………. . communication.

(A) mass (B) non-verbal (C) verbal (D) one to many

Answer: B

19. Customers coming to mall and sharing some common interest and group-based activities are steadily increasing. This is the example of ………. group.

(A) open

(B) Closed

(C) Peer to peer

(D) Hierarchical

Answer: C

20. Sometimes mass media misleads society because receivers are:

(A) Heterogenous

(B) in large number

(C) Illiterate

(D) Critical

Answer: C

21. In a game with two players X and Y and given n (4) number of circles drawn a plane paper, alternately each one of X and Y is supposed to join two different circles which were not already joined by a line. The winner is one who joins the last available pair of circles and the game ends. If X starts the game then:

(A) X always wins

(B) Y always wins

(C) X wins whenever n is odd

(D) Y wins whenever n is a power of 2

Answer: C

22. In a classroom there are ten chairs in a row c1, c2, c3, ………. c10, which are labelled by numbers 1,2, 3, , 10 arbitrarily but satisfying the condition that kikj. whenever ij, where k1, k2, k3, ………. k10 are the labels given to the chairs c1, c2, c3, ………. c10, respectively. Then which of the following is true?

(A) For some i, ki=i

(B) There are two i and j such that ki=i and kj=j

(C) All labels must be distinct

(D) For every i, ki=i

Answer: A

23. There are flowers in a basket which are to be distributed to five standing in a row. The second received half of the flowers given to the first person, third person received half of the number of flowers received to the second person; the fourth person received half of the number flowers received to the third person and the fifth person received half the number of flowers received to fourth person. If the fifth person received only one flower and is no flower remaining in the bask how many flowers were there in basket?

(A) 31 (B) 32 (C) 16 (D) 15 Answer: A

24. If 6 men or 8 children complete one task in 24 days, then how many days will be required to complete the task for 7 men and 12 children?

A) 12

B) 9

C) 10

D) 16

Answer: B

25. The area of a parallelogram 128cm2 and its altitude is twice the corresponding base. What is the length of the base?

(A) 6 cm (B) 7 cm (C) 12 cm (D) 8 cm

Answer: D

- Published/Last Modified on: June 26, 2019

NTA NET-JRF Upd.

NTA NET Paper-1 fully-solved question bank (including prior year problems), mock test series, FREE video lectures, and online crash course: Our exclusive material coprehensively covers the vast and evolving paper 1 syllabus.