MHSET 2019 Paper 1 Answers , Solutions Questions No 26 to 50 (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 237.49 K)

Please find below the most important questions for the upcoming NTA UGC NET exam 2019. Subscribe to get the complete video. For practice and solutions visit doorsteptutor. com You can download the pdf by clicking the option “Download PDF”.

26. Arrange the following terms in a meaningful-logical order indicating the correct sequence

(1) Grass (2) curd (3) Milk (4) Cow (5) Butter

(A) 1 - 4-3 - 2-5

(B) 4 - 3-2 - 1-5

(C) 5 - 2-3 - 4-1

(D) 4 - 1-3 - 2-5

Answer: A

27. If the term HJLN is converted into ILOR. Then by the same principle what could be the correct alternative for the term DFHJ?

A) FHJN

B) EHKN

C) EGIL

D) FHJN

Answer: B

28. Parrots have green colour. This statement is a/an:

A) Perception

B) Inference

C) Comparison

D) Implication Answer: A

29. Which of the following is/are the valid conclusions based on the statements given below? Statement i: All donkeys are hardworking. Statement ii: Some hardworking animals are human beings. Conclusion i: Some donkeys are hardworkingConclusion ii: Some donkeys are human being

A) 1 only

B) 2 only

C) 1 and 2 both

D) Neither 1 nor 2

Answer: A

30. Which of the following diagram shows the correct relationship among: Boys, Students, Girls

(A)

This is Image show in syllogism

This is Image Show in Syllogism

This is Image show in syllogism

(B)

This is Image show in syllogism choice 2

This is Image Show in Syllogism Choice 2

This is Image show in syllogism choice 2

(C)

This is Image show in syllogism choice 3

This is Image Show in Syllogism Choice 3

This is Image show in syllogism choice 3

(D)

This is Image show in syllogism choice 4

This is Image Show in Syllogism Choice 4

This is Image show in syllogism choice 4

Answer: A

31. A report regarding examination is given below, total number of examinations is given below: Total Number of candidates appeared 1000 The number of male candidates = 550 The number of candidates passed = 700 The number of successful male candidates will lie between limits

(A) 100 to 250

(B) 250 to 550

(C) 550 to 700

(D) 700 to 1000

Answer: B

32. Find the number of male employee in state D:

(A) 14000 (B) 6000 (C) 28000 (D) 20000

Answer: C

33. Find the number of post-graduate female employees in state B

(A) 8000

(B) 15000

(C) 350

(D) 7000

Answer: D

34. If the cost of paper is Rs. 16,000 then find the amount of other charges:

(A) Rs. 16,000

(B) Rs. 10,000

(C) Rs. 8,000

(D) Rs. 12,000

Answer: C

36. Which of the following is the correct full form of IPTV?

(A) International and Political Television

(B) Internet Proliferation Television

(C) Inter Provisional Television

(D) Internet Protocol Television

Answer: D

37. The world first computer ENIAC was developed in the year?

(A) 1945

(B) 1940

(C) 1955

(D) 1960

Answer: A

38. Which communication service has been recently closed in India?

(A) Postal service

(B) Landline

(C) Telegram

(D) Fax

Answer: C

39. For recruitment as a school teacher in Maharashtra one must enroll himself/herself on the web portal

(A) Saral

(B) Maha Jobs

(C) e-Seva

(D) Pavitra

Answer: D

40. Which statement, among the following is not correct with respect to National Digital Library of India?

(A) It is a project by department of technology

(B) It is a virtual repository of learning resources with Single window search facility.

(C) It is friendly to differentially abled persons

(D) It is being developed at Indian Institute of Technology, Kharagpur

Answer: A

41. Convention on Ozone Depleting Substances is also known as

(A) Basel Convention

(B) Montreal Protocol

(C) Ramsar Convention

(D) Conference of Parties

Answer: B

Loading video•••

Ozone: Formation, Depletion and Montreal Protocol (Examrace - Dr. Manishika)

In this lecture Dr. Manishika Jain explains the importance of Ozone, its formation and depletion & pros and cons of Montreal Protocol.

42. Unit used to measure noise level is: (A) Joule

(B) PPM

(C) Bit

(D) db

Answer: D

43. Green India Mission was part of the:

(A) Millennium Development Goal

(B) River Action Plan

(C) Swatch Bharat Abhiyan

(D) National Action Plan for climate change

Answer: D

Loading video•••

National Action Plan on Climate Change (Important)

Dr. Manishika Jain in this video explains National Action Plan on Climate Change (Important)

44. International Solar Alliance was established to develop co-operation in developing solar energy was Proposed by:

(A) Indian Prime Minister

(B) French President

(C) African Union

(D) European Union

Answer: A

45. Concentration of toxic chemicals through food-chain result into:

(A) Accumulation

(B) Excretion

(C) Biomagnification

(D) Elimination

Answer: C

46 Technical and scientific education was given in:

A) Vedic system of education

B) Pre-vedic system of education

C) Buddhist system of education

D) Islamic system of education

Answer: A

47. According to UGC list published the state with the most universities is:

(A) Uttar Pradesh

(B) Maharashtra

(C) Tamil Nadu

(D) Rajasthan

Answer: A

48. For creation and development Of MOOC courses in different disciplines MHRD has notified ………is one of the eight nation co-ordination

(A) Mumbai Vidyapeeth

(B) U. G. C.

(C) YCMOU

(D) IIT Mumbai

Answer: B

49. Most of the State Universities are ……………. in nature.

(A) Affiliating Universities

(B) Deemed Universities

(C) Self-financing Universities

(D) Private Universities

Answer: A

50 Which organization arranges administrative course for principals?

A) HRD Ministry

B) UGC

C) NUEPA

D) NCTE

Answer: D

- Published/Last Modified on: June 26, 2019

NTA NET-JRF Upd.

NTA NET Paper-1 fully-solved question bank (including prior year problems), mock test series, FREE video lectures, and online crash course: Our exclusive material coprehensively covers the vast and evolving paper 1 syllabus.