Solved! CBSE NET January 2017 Geography Paper 2 (26 - 50) Answer Keys, Explanations

⪻ Articles ⪼

Fully Solved Set of 26 to 50 questions asked in CBSE NET January 2017 Geography Paper 2 examination - all questions. These solutions are fully explained in the video at YouTube Examrace Channel. All the sections of the paper are thoroughly covered in Examrace NET Geography Postal Course.

Q26. When 0 - 14 and 15 - 44 age groups population of a country is almost identical, the growth of population would be called

  1. Rapid growth
  2. Slow growth
  3. Zero growth
  4. Negative growth

Answer: 3

Q27. Who modified the crop-combination method propounded by J. C Weaver?

  1. S. M Rafiullah
  2. Jasbir Singh
  3. Doi
  4. S. S Bhatia

Answer: 3

Q28. World՚s largest Uranium reserves are found in:

  1. Canada
  2. Chile
  3. Zaire
  4. Nigeria

Answer: 1

Q29. Which one of the following deserts is famous for the deposits of Nitrates?

  1. Sahara
  2. Gobi
  3. Kalahari
  4. Atakama

Answer: 4

Q30. Who among the following is credited with incorporation of concept of geographical space in the Growth Pole Theory?

  1. Myrdal
  2. Haggerstrand
  3. Boudeville
  4. Friedman

Answer: 3

Q31. What are the three basic aspects for spatial interaction as described in Edward Ullman՚s model?

  1. Human behaviour, Transferability, Convenience
  2. Surplus-deficit relationship, Commuity specific relationship, Complementarity
  3. Complementarity, Intervening Opportunity, Transferability
  4. Residential neighbourhood, Complementarity, Convenience

Answer: 3

32. The concept of Cultural landscape was promoted by

  1. Ratzel
  2. Carl Sauer
  3. Wilber Zelinsky
  4. Anne Bultimer

Answer: 2

Q33. Which one of the following is the largest entity in areal location?

  1. Cultural Region
  2. Cultural Landscape
  3. Cultural Realm
  4. Cultural Point

Answer: 3

Q34. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:

Table Contain Shows Match List I with List II and Select the Correct Answer
List IList II
(Scholar)(Definition)
I. O. H. K. SpateA. Role of relief features in the horizontal expansion and segregation of cultures.
II. Terre and PetersonB. Late stone age must be associated with people much like the modern tribal groups in more remote regions.
III. Richards and SubbaraoC. Values of the mountain wall are determined by as much as what lies beyond as by its own topography.
IV. AllchinD. Direct relationship between the climatic changes and the rise of early human cultures.

Codes:

Table Shows the Answer Codes
IIIIIIIV
1.CDAB
2.CBAD
3.BDCA
4.DACB

Answer: 1

Q35. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:

Table Contain Shows Match List I with List II and Select the Correct Answer
List IList II
(Macro-Economic regions by Bhatt)(Group of states)
I. SouthernA. Maharashtra and Gujarat
II. North CentralB. Bihar, Odisha, West Bengal and Assam
III. EasternC. Mysore, Tamil Nadu and Andhra Pradesh
IV. WesternD. Uttar Pradesh and Madhya Pradesh

Codes:

Table Shows the Answer Codes
IIIIIIIV
1.BDCA
2.CBDA
3.DCAB
4.CDBA

Answer: 4

Q36. Which one of the following regions separates the Great Plains of North India from the plateaus and coastal plains of Deccan?

  1. Central Highlands
  2. Western Himalayas
  3. Eastern Himalayas
  4. Western Arid plains

Answer: 1

Q37. For which one of the following regions, the flow analysis technique is used for delineation of regions?

  1. Political
  2. Formal
  3. Functional
  4. Physiographic

Answer: 3

Q38. Which one of the following authors used 1961 census of India date to group the seven industrial categories of workers (excluding the first two categories representing the agricultural sector) into the functional types of manufacturing town, trade and transport town and service towns?

  1. Amrit Lal
  2. Qazi Ahmed
  3. Ashok Mitra
  4. S. M Rafiullah

Answer: 3

Q39. Who wrote the book ‘Elements of Regional Economics’ ?

  1. Harvey S. Perloff
  2. Jean Forbes
  3. Antoni Kuklinski
  4. Harry W. Richardson

Answer: 4

Q40. Which one of the following authors presented model that formed the basis of the planning strategy in the second plan of India?

  1. Harrod
  2. Mahalanobis
  3. Domer
  4. Dandekar

Answer: 2

Q. 41 The Planning Commission of India was set up in which year?

1.1950 2.1952 3.1960 4.1965

Answer: 1

Q42. Which one of the following regions has been classified as the “Western Dry Region” by the Planning Commission?

  1. North Bihar Dry Region
  2. Rajasthan Dry Region
  3. NEFA Region
  4. West Bengal Duars

Answer: 2

Q43. Whose portrayals epitomised the relationship of political Geography to foreign policy?

  1. Adolf Hitler
  2. Winston Churchill
  3. Karl Haushofer
  4. Isaiah Bowman

Answer: 3

Q44. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R) . Select your answer from the codes given below:

Assertion (A) : The Tarai region represents a marsh like landscape.

Reason (R) : The Tarai region is a zone of seepage where the fine sand, silt and clay are deposited by the emerging streams.

Codes:

Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(A) is true but (R) is false

(A) is false but (R) is true.

Answer: 1

Q45. Which one of the following statements is correct?

1. One Himalayas were formed due to faulting of the earth՚s crust

2. Himalayas are the oldest mountains

3. Himalayas belong to the Caledonian mountain system

4. Himalayas have risen from the Tethys Sea when the sea got compressed.

Answer: 4

Q46. Cumulative frequency distribution is shown by:

1. Histogram

2. Frequency curve

3. Pie diagram

4. Ogive

Answer: 4

Q47. In linear regression equation, Y = a + bX, if mean of X and Y series are 23 and 94.5 respectively and slope gradient is 1.5, then what is the value of intercept a, in the distribution of (X, Y) series?

1.50 2.55 3.60 4.65

Answer: 3

Q48. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R) . Select your answer from the codes given below:

Assertion (A) : Maps that are usually referring various attributes՚ information are called complex thematic maps

Reason (R) : Complex Thematic Maps are used to show locations of earth՚s different features and activities.

Codes:

Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(A) is true but (R) is false

(A) is false but (R) is true.

Answer: 1

Q49. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:

Table Contain Shows Match List I with List II and Select the Correct Answer
List -IList-II
(Value of Rn Statistics)(Pattern of Distribution)
I. < 0.5A. Perfect Uniform
II. 0.75 - 1.25B. Tending to uniform
III. 1.75 - 2.00C. Tending to random
IV. 2.15D. Tending to cluster

Codes:

Table Shows the Answer Codes
IIIIIIIV
1.BADC
2.ABCD
3.DCBA
4.CDAB

Answer: 3

Q50. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R) . Select your answer from the codes given below:

Assertion (A) : Remote sensing is defined as the science and art of acquiring data about earth՚s objects from a distance without physical contact

Reason (R) : The collection of data is only conducted by means of remote sensors installed in aircraft and satellite

Codes:

Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(A) is true but (R) is false

(A) is false but (R) is true.

Answer: 1

Examrace Team at