Solved! CBSE NET January 2017 Paper 1- (20 - 40) Answer Key, Explanations at Examrace Youtube Channel

⪻ Articles ⪼

Fully Solved Set of second 20 (from 21 - 40) questions asked in CBSE NET January 2017 examination - all questions - data interpretation, research, teaching aptitude and current events all answered below. These solutions are fully explained in the video at Youtube Examrace Channel. All the sections of the paper are thoroughly covered in Examrace Paper 1 Postal Course.

Q: 21. Effectiveness of teaching has to be judged in terms of

1. Course coverage

2. Students՚ interest

3. Learning outcomes of students

4. Use of teaching aids in the classroom

Answer: 3

Q: 22. Below are given two seat - research methods (Set-I) and data collection tools (Set-II) . Match the two sets and indicate your answer by selecting the correct code:

Table for Question 22
Set-ISet-II
AExperimental methodIUsing primary secondary sources
BEx post-facto methodIiQuestionnaire
CDescriptive survey methodIiiStandardized tests
DHistorical methodIvTypical characteristics tests

Codes:

A B C D

a. 2 1 3 4

b. 3 4 2 1

c. 2 3 1 4

d. 2 4 3 1

Answer: 2

Q: 23. The of ‘Research ethics’ may be considered pertinent at which stage of research?

1. At the stage of problem formulation and its definition

2. At the stage of defining the population of research

3. At the stage of data collection and interpretation

4. At the stage of reporting the findings.

Answer: 4

Q: 24. In which of the following, reporting format is formally prescribed?

1. Doctoral level thesis

2. Conference of researchers

3. Workshops and seminars

4. Symposia

Answer: 1

Q: 25. The principal of a school conducts an interview session of teachers and students with a view to explore the possibility of their enhanced participation in school programmers. This endeavor may be related to which type of research?

1. Evaluation Research

2. Fundamental Research

3. Action Research

4. Applied Research

Answer: 3

Q: 26. Inn doing action research what is the usual sequence of steps?

1. Reflect, observe, plan, act

2. Plan, act, observe, reflect

3. Plan, reflect, observe, act

4. Act, observe, plan, reflect

Answer: 2

Q: 27. Which sequence of research steps is logical in the list given below?

1. Problem formulation, Analysis, Development of Research design, Hypothesis making, Collection of data, Arriving at generalizations and conclusions.

2. Development of Research design, Hypothesis making, Problem formulation, Data analysis, Arriving at conclusions and data collection.

3. Problem formulation, Hypothesis making, Development of a Research design, Collection of a Data; Data analysis and formulation of generalizations and conclusions.

4. Problem formulation, Deciding about the sample and data collection tools Formulation of hypothesis, Collection and interpretation of research evidence

Answer: 3

Passage: The last Great War, which nearly shook the foundations of the modern world had little impact on Indian Literature beyond aggravating the popular revulsions against violence and adding to growing disillusionment with the ‘humane pretensions’ of the Western World. This was eloquently voiced in Tagore՚s poems and his last testament, “Crisis in Civilization” . The Indian intelligentsia was in a state of moral dilemma. On the one hand, it could not help but sympathize with the England՚s dogged courage in the hour of peril, with the Russians fighting with their backs on the wall against ruthless Nazi hordes, and with the China groaning under the heel of Japanese militarism; on the other hand their own country was practically under the military occupation of their own soil and the Indian army under Subhas Bose was trying from the opposite camp to liberate their country. No creative impulse could issue from such confusion of loyalties. One would imagine that the achievement of Indian independence in 1947, which came in the wake of the Allies victory and was followed by collapse of colonialism in the neighboring countries of South East Asia, would have released an upsurge of the creative energy. No doubt it did, but it was soon submerged in the great agony of partition with the inhuman slaughter of innocents and the uprooting of the millions of the people from their homeland followed by the martyrdom of Mahatma Gandhi. These tragedies along with Pakistan՚s Invasion of Kashmir and its later atrocities in Bangladesh, did indeed provoke a pregnant writing, particularly in the languages of the regions most affected Bengali, Hindi, Kashmiri, Punjabi, Sindhi and Urdu. Both poignant or passionate writing does not by itself make great literature. What reserves of enthusiasm and confidence served these disasters have been mainly absorbed in the task of national reconstruction and economic development. Great literature has always emerged out of chains of convulsions. Indian literature is richer today in terms of volume, range and variety than it ever was in past.

Q: 28. Identify the factor responsible for the submergence creative energy in India literature.

1. Military occupation of one՚s own soil

2. Resistance to colonial occupation

3. Great agony of partition

4. Victory of Allies

Answer: 3

Q: 29. What passage has the message that

1. Suspicion of other countries

2. Continuance of rivalry

3. Menace of war

4. National reconstruction

Answer: 4

Q: 30. The passage has the message that

1. Disasters are inevitable

2. Great literature emerges out of chains of convulsions

3. Indian literature does not have a marked landscape

4. Literature has no relation with war and independence.

Answer: 2

Q: 31. What was the impact of the last great war on Indian literature?

1. It had no impact

2. It aggravated popular revulsion against violence

3. It shook the foundations of literature

4. It offered eloquent support to the Western World

Answer: 2

Q: 32. What did Tagore articulate in his last testament?

1. Offered support to Subhas Bose

2. Exposed the humane pretensions of the Western World

3. Expressed loyalty to England

4. Encouraged the liberation of countries

Answer: 2

Q: 33. What was the stance of Indian intelligentsia during the period of great war?

1. Indifference to Russia՚s plight

2. They favored Japanese militarism

3. They prompted creativity out of confused loyalties

4. They expressed sympathy for England՚s dogged courage.

Answer: 4

Q: 34. Expressive communication is driven by

1. Passive aggression

2. Encoder՚s personality characteristics

3. External clues

4. Encoder-decoder contract

Answer: 2

Q: 35. Positive classroom communication leads to

1. Coercion

2. Submission

3. Confrontation

4. Persuasion

Answer: 4

Q: 36. Classroom communication is the basis of

1. Social identity

2. External inanities

3. Biased passivity

4. Group aggression

Answer: 1

Q: 37. Effective communication pre-supposes

1. Non-alignment

2. Domination

3. Passivity

4. Understanding

Answer: 4

Q: 38. When verbal and non-verbal messages are contradictory, it is that most people believe in

1. I determinate messages

2. Verbal messages

3. Non-verbal messages

4. Aggressive messages

Answer: 3

Q: 39. The typical feature of information-rich classroom lecture is in the nature of being

1. Sedentary

2. Staggered

3. Factual

4. Sectoral

Answer: 3

Q: 40. Among the following, identify the continuous type of data:

1. Number of languages a person speaks

2. Number of children in a household

3. Population of cities

4. Weight of students in a class

Answer: 4

Examrace Team at