Solved!CBSE NET January 2017 Psychology Paper 3-(1-25) Answer Keys, Explanations (Download PDF)

()

Download PDF of This Page (Size: 212.30 K)

Fully Solved Set of 1 - 25 questions asked in CBSE NET January 2017 Psychology Paper 3 examination - all questions answered below. These solutions are fully explained in the video at YouTube Examrace Channel. All the sections of the paper are thoroughly covered in Examrace NET Psychology Postal Course.

Q: 1. The full form of ROC is

(1) Receiver-Operating Characteristic

(2) Response-Operating Characteristic

(3) Receiver Operating Curve

(4) Response Operating Curve

Answer: 1

Q: 2. Match List-I List-II and select the correct answer by choosing from the codes given below:

Table Contain shows Match List-I List-II and select the correct Answer

Table Contain shows Match List-I List-II and select the correct Answer

List – I

(Concepts)

List – II

(Explanations)

A

Engram

i

Engaging in conscious recollection

B

Explicit memory

ii

Changes in dendrites and in the sensitivity

Of synapse through repeated stimulation

C

Long-term potentiation

iii

Recollecting something without being consciously aware

D

Implicit memory

Iv

The physical trace of memory in the brain

Codes:

The Table shows the Answer codes

The Table shows the Answer codes

A

B

C

D

1.

I

II

III

IV

2.

IV

I

II

III

3.

II

III

IV

I

4.

III

I

II

IV

Answer: 2

Q: 3. Read each of the following two statements – Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using codes given below:

Assertion (A): An infant often acts as if objects stop existing when they are moved out of his perceptual range

Reason (R): The infant has not yet developed the object concept.

Codes:

(1) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A)

(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(3) (A) is true, but (R) is false

(4) (A) is false, but (R) is true

Answer: 1

Q: 4. Mechanistic view of motivation can be characterized as:

(A) S-O-R explanation

(B) Direction of behaviour is determined by bonds between stimulus and response or habits

(C) Probability of elicitation of various habits depends upon prior reinforcement contingencies.

(D) Behaviour once elicited persists until the removal of sustaining stimuli

Codes:

(1) (a), (b) and (c) only

(2) (a), (c) and (d) only

(3) (b), (c) and (d) only

(4) (a), (b) and (d) only

Answer: 3

Q: 5. Read each of the following two statements – Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using codes given below:

Assertion (A): In terms of SOI model, intelligence can be taken as a superset of creativity

Reason (R): Divergent production is just one of the operations of intellect.

Codes:

(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(3) (A) is true, but (R) is false

(4) (A) is false, but (R) is true

Answer: 1

Q: 6. Which of the following is true of the threshold hypothesis regarding intelligence creativity relationship?

(1) There is a ‘U’ type relationship between intelligence and creativity

(2) There is ’inverted ‘U’ type relationship between intelligence and creativity

(3) The relationship between the two is ill defined above a specific level of intelligence

(4) The relationship between the two is ill defined below a specific level of intelligence

Answer: 3

Q: 7. Read each of the following two statements – Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using codes given below:

Assertion (A): According to Rollo May, to grow psychologically, our values must be constantly challenged.

Reason (R): Rollo May proposed that Neurotic anxiety occurs when our values are challenged.

Codes:

(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(3) (A) is true, but (R) is false

(4) (A) is false, but (R) is true

Answer: 3

Q: 8. Match List-I with List-II and select the correct answer by choosing from the codes given below:

Table Contain shows Match List-I List-II and select the correct Answer

Table Contain shows Match List-I List-II and select the correct Answer

List – I

(Concepts)

List – II

(Explanations)

A

Monism

i

Brain functions as an undifferentiated whole

B

Dualism

ii

Mind and body consists of the same substance

C

Equipotentiality

iii

Body is material and mind is non-material

D

Reductionism

iv

Understanding of behavioural phenomenon in terms of biological principles

Codes:

The Table shows the Answer codes

The Table shows the Answer codes

A

B

C

D

1.

I

II

III

IV

2.

II

III

I

IV

3.

IV

III

II

I

4.

III

I

IV

II

Answer: 2

Q: 9. The correlation matrix was factor-analyzed by the three methods listed below and the same number of factors were extracted each case:

(A) Principal components method

(B) Maximum likelihood method

(C) Principal axes method

Arrange the above methods in descending order in terms of variance condensed:

(1) B, C and A

(2) B, A and C

(3) C, A and B

(4) A, C and B

Answer: 4

Q: 10. Which of the following are lesion techniques?

(A) Aspiration Lesions

(B) Radioactive frequency lesions

(C) Cryogenic Blockade

(D) Bregma

Codes:

(1) A, B and D only

(2) B, C and D only

(3) A, B and C only

(4) A, B, C and D

Answer: 1

Q: 11. People tend be in better physical health and are able to cope with stress when they are provided with

(A) Physical comfort

(B) Moral comfort

(C) Psychological comfort

(D) Ideological comfort

Codes:

(1) A & B only

(2) B & C only

(3) C & D only

(4) A & C only

Answer: 3

Q: 12. Read each of the following two statements – Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using codes given below:

Assertion (A): Leadership is a process where people merely make an attribution about other individuals.

Reason (R): People regard leader as a change agent

Codes:

(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(3) (A) is true, but (R) is false

(4) (A) is false, but (R) is true

Answer: 2

Q: 13. Besides psychology, which Behavioural Science contributed in the development of Organizational Psychology as a field of study:

(A) Sociology

(B) Anthropology

(C) Political Science

(D) Social work

Codes:

(1) A & B only

(2) A, B & D only

(3) B, C & D only

(4) A, B & C only

Answer: 4

Q: 14. Which of the following is not a positive symptom of schizophrenia?

(A) Disorganized speech

(B) Bizarre Behaviour

(C) Flat affect

(D) Hallucinations

Codes:

(1) D only

(2) A and B

(3) C only

(4) A and D

Answer: 3

Q: 15. Read each of the following two statements – Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using codes given below:

Assertion (A): People belonging to a particular group have some common perceptual patterns

Reason (R): Personal experiences influence one’s perception.

Codes:

(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(2) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(3) (A) is true, but (R) is false

(4) (A) is, false but (R) is true

Answer: 1

Q: 16. A study shows that children from poor families drew large circles to represents a coin than the children from rich families. This is an example of

(1) Perceptual constancy

(2) Perceptual distortion

(3) Perceptual set

(4) Perceptual adaptation

Answer: 2

Q: 17. Match List-I with List-II and select the correct answer by choosing from the codes given below:

Table Contain shows Match List-I List-II and select the correct Answer

Table Contain shows Match List-I List-II and select the correct Answer

List – I

List – II

A

Hit

i

Signal is present but response is No

B

Miss

ii

Signal is present and response is Yes

C

False Alarm

iii

Signal is absent and the response is No

D

Correct Rejection

iv

Signal is absent but the response is Yes

Codes:

The Table shows the Answer codes

The Table shows the Answer codes

A

B

C

D

1.

IV

I

III

II

2.

II

I

IV

III

3.

II

I

III

IV

4.

IV

III

II

I

Answer: 2

Q: 18. People often cannot remember where they heard what they heard. Sometimes people think they saw things they did not see or heard things they did not hear. This is the case of

(1) Bias

(2) Misattribution

(3) Suggestibility

(4) Blocking

Answer: 2

Q: 19. Memory retrieval is

(A) Reconstructive

(B) Constructive

(C) Unconscious

(D) Symbolic

Codes:

(1) (A) only

(2) (B) only

(3) (A) and (B)

(4) (C) and (D)

Answer: 4

Q: 20. Read each of the following two statements – Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using codes below:

Assertion (A): Words that are logically connected have been found to be recalled more easily than the words that were concretely connected.

Reason (R): The deeper the level of processing, the higher the level of recall achieved

Codes:

(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(2) Both (A) and (R) true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(3) (A) is true, but (R) is False

(4) (A) is False, but (R) is true

Answer: 1

Q: 21. Analogical reasoning consists of the following processes:

(A) Retrieval

(B) Mapping

(C) Evaluation

(D) Abstraction

(E) Predictions

Codes:

(1) A, B and D only

(2) A, C and D only

(3) A, B, D and E only

(4) All the five

Answer: 4

Q: 22. Read each of the following two statements – Assertion (A) and Reason (R); and indicate your answer using codes given below:

Assertion (A): Patients with amygdala damage are unable to recognize fear in others’ facial expression.

Reason (R) Looking at fearful faces activates Amygdala

Codes:

(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(3) (A) is true, but (R) is false

(4) (A) is false, but (R) is true

Answer: 1

Q: 23. In Sternberg’s Triarchic theory, the type of intelligence that involves the ability to think critically and analytically is called

(1) Componential intelligence

(2) Contextual intelligence

(3) Crystallized intelligence

(4) Experiential intelligence

Answer: 1

Q: 24. Who among the following has given Regression Argument to support racial differences in intelligence?

(1) H. J. Eysenck

(2) M. W. Eysenck

(3) Jensen

(4) Burt and Vernon

Answer: 3

Q: 25. Creative thinking is a combination of flexibility in thinking and reorganization in understanding to produce ________and ________.

(1) New ideas; solutions

(2) New ideas; conclusions

(3) Innovative ideas; Conclusions

(4) Innovative ideas; solutions

Answer: 4

- Published/Last Modified on: February 7, 2017

NTA NET-JRF Upd.

NTA NET Paper-1 fully-solved question bank (including prior year problems), mock test series, FREE video lectures, and online crash course: Our exclusive material coprehensively covers the vast and evolving paper 1 syllabus.