Geography 2001 Paper 1 – Solved MCQs NTE Praxis Set 1

Download PDF of This Page (Size: 136K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) Which of the following is sedimentary rock:

(a) Lignite

(b) Granite

(c) Graphite

(d) None of these

Answer: (a)

(2) As per Suess the specific gravity of Sima (layer) lies between:

(a) 2.75 and 2.90

(b) 2.90 and 4.75

(c) 2.85 and 3.75

(d) None of these

Answer: (b)

(3) The water that trickles down the side of the Cave deposits Carbonate of lime in layers

is called:

(a) Stalagmite

(b) Dolomite

(c) Stalactite

(d) None of these

Answer: (c)

(4) Pene plains are the type of:

(a) Coastal Plains

(b) Depositional Plains

(c) Erosional Plains

(d) None of these

Answer: (c)

(5) Mountain belts are the relief features of:

(a) First Order

(b) Second Order

(c) Third Order

(d) None of these

Answer: (a)

(6) According to Krummel water covers ___________ of the globe.

(a) 70.8%

(b) 71.7%

(c) 70.8%

(d) None of these

Answer: (a)

(7) The Pacific Ocean is roughly __________ in shape.

(a) Conical

(b) Triangular

(c) Circular

(d) None of these

Answer: (b)

(8) The seismic sea wave from travels at speed of ____ Per hour.

(a) 200 to 300 KM

(b) 500 to 800 KM

(c) 350 to 450 KM

(d) None of these

Answer: (b)

(9) The cerntre of moon is about _________ Miles from the centre of the earth.

(a) 240,000 miles

(b) 236,000 miles

(c) 238,000 miles

(d) None of these

Answer: (a)

(10) Globigerina ooze is made up chiefly of:

(a) Frustules

(b) Foraminifera

(c) Silica

(d) None of these

Answer: (c)

Developed by: