Geography 2002 Paper 2 – Solved MCQs NTE Praxis Set 2

Download PDF of This Page (Size: 99K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(11) Peru, Bolivia and Mexico had centers of advanced culture called:

(a) Aegean

(b) Buddha

(c) Mayan and Inca

(d) None of these

Answer: (c)

(12) Current position of Human Geography in the U.S. has edited by:

(a) Taaffe

(b) Scholz

(c) Brodnock

(d) Janzen

(e) None of these

Answer: ()

(13) Austria and Switzerland are included in:

(a) Northern Europe

(b) Alpine Europe

(c) Mediterranean Europe

(d) None of these

Answer: (b)

(14) Metal working Industries, collectivized agriculture and export of mineral fuel are features of:

(a) Japan

(b) India

(c) Russian federation

(d) Germany

(e) None of these

Answer: (c)

(15) Christaller (1933) pioneered theory of:

(a) Agricultural Locations

(b) Central place

(c) Industrial Locations

(d) None of these

Answer: (b)

(16) Prairie Provinces are parts of:

(a) Afghanistan

(b) Somalia

(c) Thailand

(d) None of these

Answer: (d)

(17) The so called Green Revolution began in India in:

(a) 1980

(b) 1970

(c) 1966

(d) 1990

(e) None of these

Answer: (c)

(18) Myanmar a mountainous country is located in:

(a) South West Asia

(b) South East Asia

(c) Southern Asia

(d) None of these

Answer: (b)

(19) Systematic colonization of land in South Asia began in:

(a) Mid-18th Century

(b) Mid-19th Century

(c) Mid-20th Century

(d) None of these

Answer: (a)

(20) Pakistan’s iron and steel mill at Pipri is built by:

(a) British assistance

(b) UAE assistance

(c) German assistance

(d) Soviet assistance

(e) None of these

Answer: (d)

Get unlimited access to the best preparation resource for CTET - fully solved questions with step-by-step exaplanation- practice your way to success.

Developed by: