Geography 2005 Paper 2 – Solved MCQs NTE Praxis Set 1

Download PDF of This Page (Size: 138K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(1) Male is the capital of:

(a) Mali

(b) Malawi

(c) Maldives

(d) None of these

Answer: (c)

(2) POTWAR Plateau bounded in the east by:

(a) Indus River

(b) Salt Range

(c) Jhelum River

(d) None of these

Answer: (c)

(3) Baglihar Dam is being built on:

(a) Ravi River

(b) Jhelum River

(c) Chenab River

(d) None of these

Answer: (c)

(4) Pakistan’s Cotton Production in 2005 is about:

(a) 10 million bales

(b) 12.5 million bales

(c) 15 million bales

(d) None of these

Answer: (c)

(5) Pakistan’s oil Production and Consumption per day respectively is about:

(a) 65000 barrels - 350000

(b) 50000 barrels - 300000

(c) 75000 barrels - 450000

(d) None of these

Answer: (d)

(6) The length of River Indus is about:

(a) 2900 Km

(b) 2700 Km

(c) 2250 Km

(d) None of these

Answer: (a)

(7) The Kishan Ganga Dam is being constructed on one of the tributary of:

(a) Ganger River

(b) Sutlej River

(c) Chenab River

(d) None of these

Answer: (d)

(8) The length of newly constructed oil pipe line from Baku (Caspian Sea) to Ceyhan

(Mediterranean Sea) is about:

(a) 1600 Km

(b) 2000 Km

(c) 1800 Km

(d) None of these

Answer: (c)

(9) World Trade Organization (WTO) was established on:

(a) 1st January, 1995

(b) 14th January, 1997

(c) 5th January, 1993

(d) None of these

Answer: (a)

(10) Global exports and imports in 2003 were respectively:

(a) $.44 trillion - $.61 trillion

(b) $ 34 trillion - $ 55 trillion

(c) $.50 trillion - $.95 trillion

(d) None of these

Answer: (d)

Developed by: