Geography 2006 Paper 1 – Solved MCQs NTE Praxis Set 2

Download PDF of This Page (Size: 139K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

11) Hot wind which blows from Sahara to the Guinea Coast is:

(a) Sirocco

b) Mistral

(c) Harmattan

(d) Fohn

Answer: (c)

12) Warm current that keeps the Norwegian Ports ice free through out the year is the:

(a) Canary current

(b) Arctic current

(c) Guinea current

(d) North Atlantic Drift

Answer: (d)

13) Elongated Lakes have normally resulted from

(a) glacial erosion

(b) Volcanic eruption

(c) faulting

(d) corals

Answer: (c)

14) The inlets in the coast of South Western New Zealand are called:

(a) Buas

(b) Fiords

(c) Esturies

(d) spits

Answer: (b)

15) One of the following is also called international scale:

(a) Linear

(b) Btagonal

(c) Comparative

(d)R.F.

Answer: (d)

16) Rejuvination of river is associated with formation of:

(a) Oxbow Lakes

(b) Basins

(c) Monadnocks

(d) Terraces

Answer: (d)

17) Radial Trellised and Denritic are forms and patterns of:

(a) Mountain systems

(b) Drainages

(c) Climates

(d) None of these

Answer: (b)

18) A Ring of fire is attributed to:

(a) Antarctic

(b) Arctic

(c) Atlantic

(d) Pacific

Answer: (d)

19) Earthquake of Kobe, Japan, in January 1995 had a magnitude:

(a) 5.2

(b) 6.2

(c) 7.2

(d) 6.6

Answer: (c)

20) Charles Richter of the California Institute of Technology developed the Richter scale in:

(a) 1735

(b) 1835

(c) 1855

(d) 1935

(d) None of these

Answer: (d)

Developed by: