Geography 2009 Paper 1 – Solved MCQs NTE Praxis Set 2

Download PDF of This Page (Size: 138K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

11. Over the equatorial bough of low pressure lying roughly between 5 N and 5 S latitude is the equatorial belt of variable winds and calms, or the:

a) Cyclone

b) Doldrums

c) Westerlies

d) None of these

Answer: (b)

12. The term humidity simply refers to the degree to which water vapour is present in the:

a) Ground

b) Air

c) Vegetation

d) None of these

Answer: (b)

13. Advection fog results from the movement of warm moist air over a:

a)cold ground surface

b) Hot ground surface

c) Semi-hot ground surface

d) None of these

Answer: (a)

14. Sheet as the term is used in the United States consists of pellets of ice produced from

Freezing of:

a)rain

b) Snow

c) Wind

d) None of these

Answer: (a)

15. Radiation coming from the sun is:

a)long wave

b) Short wave

c) Medium wave

d) None of these

Answer: (b)

16.The hurricane or typhoon develops over oceans in latitudes:

a)8 to 15 N and S

b) 20 to 35 N and S

c) 40 to 60 N and S

d)None of these

Answer: (b)

17. Troposphere is the:

a) Lowermost atmosphere layer

b) The middle atmosphere layer

c) Highest atmosphere layer

d) None of these

Answer: (a)

18. The Gulf Stream in the Atlantic Ocean is a:

a) Cold Ocean Current

b) Warm ocean current

c) Semi-cold ocean current

d) None of these

Answer: (b)

19. The word peneplain is given to a land surface of:

a) Joint relief

b) Sharp relief

c) No relief

d) None of these

Answer: (c)

20. The coriolis force is produced by:

a) Earth rotation

b) Wind action

c) Water action(d) None

Answer: (a)

Developed by: