Sociology 2004-Solved MCQs NTE Praxis Set 1

Download PDF of This Page (Size: 136K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

(11) Stratified Random Sampling technique is a:

(a) Probability Sampling technique

(b) Non-probability

(c) None of these

Answer: c

(12) Polyandry means:

(a) A form of marriage that joins one female with more than one male.

(b) A form of marriage that joins one female with one male.

(c) A form of marriage that joins more than one female with one male

(d) None of these

Answer: a

(13) Which one is a basic institution for socialization of children:

(a) School

(b) Religion

(c) Family

(d) Community

(e) None of these

Answer: c

(14) Population change is mainly based on:

(a) Fertility and Mortality

(b) Fertility and migration

(c) Mortality and migration

(d) Fertility, Mortality and migration

Answer: d

(15) The infant mortality level in Pakistan is around:

(a) 10

(b) 25

(c) 60

(d) 160

(e) None of these

Answer: d

(16) Demography is a scientific study of human population with respect to:

(a) Size of population

(b) Structure of population

(c) Composition of population

(d) Size, structure and composition of population

(e) None of these

Answer: d

(17) Dispersion and Variation can be examined through calculating:

(a) Mean

(b) Standard deviation

(c) Correlation Co-efficient

(d) Regression Co-efficient

(e) None of these

Answer: c

(18) How many people in Pakistan are living below .poverty line, around?

(a) 10 percent

(b) 20 percent

(c) 32 percent

(d) 58 percent

(e) None of these 4

Answer: c

(19) Norms and values are components of:

(a) Society

(b) Religion

Answer: a

Developed by: