Sociology 2010-Solved MCQs NTE Praxis Set 2

Download PDF of This Page (Size: 137K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

11) Stratified samples fall under:

(a) Probability sampling design

(b) Non-Probability sampling design

(c) Multi-stage sampling design

(d) None of these

Answer: a

12) Egoistic, the special type of suicide presented by Emile Durkheim spring from:

(a) Excessive regulation

(b) Excessive individualism

(c) Over migration with group

(d) None of these

Answer: b

13) A close connection between religion and economic forces was presented by:

(a) Max Weber

(b) Karl Max

(c) Emile Durkheim

(d) C. Wright Mill

(e) None of these

Answer: a

14) A large kinship group whose members inhabit one geographic area and believe they are descendent from a common area is known as:

(a) Clan

(b) Tribe

(c) Kin group

(d) Class

(e) None of these

Answer: b

15) A social condition in which values are conflicting, weak or absent is:

(a) Assimilation

(b) Hawthrone effect

(c) Invasion

(d) Anomie

Answer: d

16) In theoretical field social research aims at:

(a) Finding problems of human being

(b) identifying delinquent behaviour

(c) Reducing social conflict

(d) None of these

Answer: b

17) Survey Means:

(a) Overlooking

(b) Organizing social data

(c) Observation

Answer: b

18) Independent variables are:

(a) Experimental Groups

(b) Study of social investigation

(c) Study of social life

(d) None of these

Answer: a

19) Qualitative Data Means:

(a) Expressed in number

(b) Expressed in words

(c) Both of these

(d) None of these

Answer: b

20) A Likert scale emphasizes:

(a) Reproducibility

(b) Uni-dimensinality

(c) None of these

Answer: b

Developed by: