Sociology 2011-Solved MCQs NTE Praxis Set 1

Download PDF of This Page (Size: 134K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

1) Who said "Man is a social animal"?

Answer: Aristotle.

2) Who called sociology "Social Physics"?

a) Auguste Comte

b) Wilfred

c) Herbert Spencer

Answer: a

3) Bourgeois type of society was introduced by?

Answer: Karl Marx

4) When cultural traits spread from one society to another, the process is called?

Answer: Diffusion

5) An ascribed status is one that is;

Answer: endowed at birth

6) Ethnocentrism means

Answer: superiority of ones own culture

7) A system in which one husband is married to many women is called;

Answer: polygamy

8) Levirate means;

a) Marriage of a man with the widow of his deceased brother

b)Marriage of a man with the sister of his deceased wife

c) None of these.

Answer: a

9) Joint family may be preferred because it has;

a) Greater financial security

b)Division of labour

c) Workable as a cooperative

d) all of these

Answer: d

10) Which of the following is not a major feature of capitalism?

Answer: Equitable distribution of income

Developed by: