Sociology 2011-Solved MCQs NTE Praxis Set 2

Download PDF of This Page (Size: 135K)

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor.com

11) Movement from rural to urban area is called;

Answer: Urbanization

12) Religion is a unified system of beliefs and practices relative to sacred things. This definition has been given by;

Answer: Durkheim

13) Rapid growth of urbanization is due to advancement in;

a)modernization

b) Westernization

c) Technology

d) Transport

Answer: c

14) Whose statement is this" where there is life there is society"

a) August Comte

b) Herbert Spencer

c) Durkheim

d) Maclver & Page

Answer: a

15) Who developed the "organic theory of society"

a) Herbert Spencer

b) Henry Maine

c) Thomas Hobbes

d)Maclver

Answer: a

16) What does culture usually reflect in Modern society?

a)Group culture

b) National culture

c) Geographical culture

d)religious culture

Answer: b

17) Customs are powerful in regulating the conduct of people in:

a)Simple societies

b) Urban societies

c) Industralized societies

d) All of these

Answer: d

18) Which one of these is not an essential element of community

Answer: Individual interest

19) Norms in society indicate;

Answer: Standarized generalization about normal expected mode of behaviour

20) Which one of the following is not a healthy social process?

a)Competition

b)Co-operation

c) Integration

d) None of these

Answer: d

Developed by: