General Knowledge MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 8

Doorsteptutor material for IAS is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

15. Who is called the Father of English Poetry?

(a) Charles Dickens

(b) Milton

(c) Wordsworth

(d) Chaucer

Ans: (d)

16. Match the following

Match the Following
List – I AuthorsList – II Books
A. Mahatma Gandhi1. India Divided
B. Ram Manohar Lohia2. India Wins Freedom
C. Dr Rajendra Prasad3. Hind Swaraj
D. Maulana Azad4. The Wheel of History

(a) 1 3 4 2

(b) 4 3 2 1

(c) 3 4 1 2

(d) 2 3 4 1

Ans: (c)

17. Match the following

Match the Following
List – I BooksList – II Authors
A. Wealth of Nations1. Adam Smith
B. Future Shock2. Alan Tauffler
C. Mother3. Maxim Hitler
D. Mein Kamph4. Adolf Hitler

(a) 1 2 3 4

(b) 1 2 4 3

(c) 2 1 3 4

(d) 2 1 4 3

Ans: (a)

18. Match the following

Match the Following
List – I BookList – II Authors
A. Freedom at Midnight1. Mahatma Gandhi
B. Nineteen Eighty-Four2. Sarojini Naidu
C. My Experiments with Truth3. Larry Collins and Dominique Lapierre
D. The Song of India4. George Orwell

(a) 3 4 2 1

(b) 4 1 2 3

(c) 3 4 1 2

(d) 4 1 3 2

Ans: (c)

19. Match the following

Match the Following
List – I BooksList – II Authors
A. My Days1. Indira, Gandhi
B. My India2. RK Narayan
C. My Life and Times3. S Nihal Singh
D. My Truth4. VV Giri

(a) 2 3 1 4

(b) 3 2 4 1

(c) 3 2 1 4

(d) 2 3 4 1

Ans: (d)

20. Match the following

Match the Following
List – I AutobiographyList – II Books
A. Never Say Die1. Kapil Dev
B. Straight from the Heart2. Steve Waugh
C. Cutting Edge-My Autobiography3. David Beckham
D. My Side4. Javed Miandad

(a) 1 2 3 4

(b) 1 2 4 3

(c) 2 1 3 4

(d) 2 1 4 3

Ans: (d)

21. Match the following

Match the Following
List – I BookList – II Author
A. Autobiography of an Unknown India1. Mulk Raj Anand
B. India A Wounded Civilization2. Nirad C Chaudhari
C. Confessions of a Lover3. RK Narayan
D. The English Teacher4. VS Naipaul

(a) 1 3 2 4

(b) 2 4 1 3

(c) 1 4 2 3

(d) 2 3 1 4

Ans: (b)

22. Match of following

Match of Following
List – I BooksList – II Authors
A. Oliver Twist1. Charles
B. Gathering Storm2. Thomas Mann
C. Death in Venice3. Winston Churchill
D. Confessions4. JJ Rousseau

(a) 1 3 2 4

(b) 4 3 2 1

(c) 1 2 3 4

(d) 4 2 3 1

Ans: (a)

23. Match the following

Match the Following
List – I BooksList – II Authors
A. My Presidential Years1. S Radhakrishnan
B. The Hindu-View of Life2. VV Giri
C. Voice of Conscience3. N Sanjiva Reddy
D. Without Fear or Favour4. R Venkataraman

(a) 2 1 4 3

(b) 4 3 2 1

(c) 2 3 4 1

(d) 4 1 2 3

Ans: (d)

24. Match the following

Match the Following
List – I BooksList – II Authors
A. Half a Life1. Arun Shouri
B. Worshipping False Gods2. Shiv Khera
C. Ignited Minds3. APJ Abdul Kalam
D. You Can Win4. VS Naipaul

(a) 1 4 2 3

(b) 1 4 3 2

(c) 4 1 3 2

(d) 4 1 2 3

Ans: (c)

Developed by: