Multiple Choice Questions for General Studies Part 1

Download PDF of This Page (Size: 121K)

Q.1 Who wrote the book Suleiman charitra of kalyana malla, a translation of Suleiman Charitra written by Kalyan Malla, which was released on 9 April 2015?

  1. A.N.D Haskar

  2. Arvind Adiga

  3. Kushwant Singh

  4. Uma Lete

Answer: A

Q:2 The legislature of which state of the united states passed legislation on 9 April 2015 that allows the use of nitrogen gas chambers for executions

  1. California

  2. Oklahoma

  3. Washington

  4. Columbia

Answer: B

Q:3 Which of the following missile was successfully test-fired on 9 April 2015 by the strategic force command (SFC) of India’s nuclear command authority (NCA)off the Odisha coast in the bay of Bengal?

  1. Dhanush

  2. Agni

  3. Trishul

  4. Nag

Answer: A

Q:4 name the state government whose proposal to grant mining license to south Korean steel major Posco for its proposed 12 billion dollar mega steel plant near paradip was rejected by the union government.

  1. Jharkhand

  2. Odisha(Correct Answer)

  3. Chhattisgarh (Your Answer)

  4. Madhya Pradesh

Answer: B

Q:5 India was re-elected to the executive board of which UN agency on 8 April 2015 at the UN headquarters in new York, USA?

  1. World Hood Programme(WFP)

  2. World Health Organisation(WHO)

  3. International Civil Aviation Organization(IFAD)

  4. International Fund for Agricultural Development(IFAD)

Answer: A

Q:6 WWF’s earth hour city challenge 2015 results were declared on 9 April 2015. Name the city of India that was named the national earth hour capital 2015.

  1. Mumbai, Maharashtra

  2. Coimbatore, Tamil Nadu

  3. Jaipur, Rajasthan

  4. Raipur, Chhattisgarh

Answer: A

Q:7 WWF’s earth hour city challenge 2015 results were declared on 9 April 2015. Name the city that was awarded the title of global earth hour capital 2015.

  1. Paris, France

  2. Gothenburg, Sweden

  3. Lahti, Finland

  4. Seoul, South korea

Answer: D

Q:8 According to a research article published on 13 March 2015 in geophysical research letters online journal, which one of the following anesthetic substances forms the 80 percent of the combined global release of these substances in the global atmosphere?

  1. Desflurane

  2. Nitrous oxide

  3. Chloroform

  4. None of the above

Answer: A

Q:9 Name the former Air Chief Marshal of Indian Air Force who dies on 9 April 2015

  1. Hrushikesh moolgavkar

  2. Idris Hasan Latif

  3. Lakshman Madhav Katre

  4. Surinder kumar mehra

Answer: A

Q: 10 Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) on 9 April 2015 suspended the minimum monthly pension scheme from April 2015. What was the minimum pension that was paid under this scheme?

  1. 500 rupees

  2. 1000 rupees

  3. 1500 rupees

  4. 3000 rupees

Answer: B

Q:11 In which of the following cases the Supreme Court(SC) of India on 10 April 2015 ordered all the private hospitals to provide for free treatment to acid attack victims?

  1. Laxmi vs Union of India

  2. Shreya Singhal vs. Union of India

  3. Parivartan Kendra vs Union of India

  4. People’s Union for Civil Liberties v. Union of India

Q:12 The National Green Tribunal on 10 April 2015 imposed ban on construction activities causing pollution in which city?

  1. New Delhi

  2. Bengaluru

  3. Mumbai

  4. Hyde

Answer: A