Multiple Choice Questions for General Studies Part 4

Download PDF of This Page (Size: 122K)

Q:6 Name the team that won the Sultan Azlan Shah Cup men’s hockey tournament on 12 April 2015.

  1. India

  2. New Zealand

  3. Australia

  4. Argentina

Answer: B

Q:7 Who among the following shooters won the Bronze medal in the 10- meter Air rifle women final on 11 April 2015 at the International Shooting Sport Federation (ISSF) Rifle/Pistol World Cup held in Changwon, South korea?

  1. Apurvi Chandela(India)

  2. Pejcic Snjezana (Croatia)

  3. Maksimovic Ivana(Serbia)

  4. Anjali Bhagwat(India)

Answer:A

Q:8 India’s first International Financial Services Centre (IFSC) became operational on April 2015 at

  1. Mumbai, Maharashtra

  2. Gandhinagar, Gujarat

  3. New Delhi

  4. Varanasi, Uttar Pradesh

Answer: B

Q:9 Which one of the following jamaat-e-Islami leader was Hanged by Bangladesh on 11 April 2015 for committing 1971 war crimes?

  1. Ghulam Azam

  2. Motiur Rahman Nizami

  3. Abdul kader Mullah

  4. Muhammad Kamaruzzaman

Answer: D

Q:10 NASA on 12 April 2015 named Asteroid 316201 ater the name of which Nobel Peace Prize winner

  1. Al Gore

  2. Kofi Anan

  3. Malala Yousafzai(Your Answer)

  4. Kailash Satyarthi

Answer: C

Q:11 Name the Nobel laureate German novelist who died on 13 April 2015 in Luebeck at the age of 87.

  1. Saul Bellow

  2. Vicente Aleixandre

  3. Gunter Grass

  4. Eugenio Montale

Answer: C

Q:12 Name the person who accorded the cabinet status by the Haryana Government on 13 April 2015

  1. Pandit Ravi Shankar

  2. Pandit Jasraj

  3. Baba Ramdev

  4. Ratan Tata

Answer: C

Q:13 Union Government on 13 April 2015 notified the National Judicial Appointments Commission (NJAC) Act, 2014. The NJAC Act is also called

  1. 98th Constitution Amendment Act

  2. 99th Constitution Amendment Act

  3. 100th Constitution Amendment Act

  4. 97th Constitution Amendment Act

Answer: B

Q:14 Name the author of the book titled My Little Epiphanies that was released on 13 April 2015 by the Vice President Hamid Ansari.

  1. Gunter Grass

  2. Aisha Chaudhary

  3. Sushmita Banerjee

  4. Khushwant Singh

Answer: B

Q:15 Normandy Four group on 13 April 2015 agreed to from four Working groups to observe the implementation of the ceasefire deal on Ukraine Conflict that was signed in Minsk, Belarus. Who among the following countries is not a part of the Normandy four group?

  1. France

  2. Germany

  3. United States

  4. Russia

Answer: C

Q: 16 Which one of the following events did not took place during the visit of Prime Minister Narendra Modi to France from 9 April -12 April 2015?

I. He addressed the Indian Community at Carrousel du Louvre in Paris II. He paid homage to the Indian Soldiers at WWI memorial for Indian soldiers in Neuve Chapelle, France III. He signed 20 Memorandum of Understandings(MoUs) and agreements with France to give new impetus to bilateral co-operation between the two nations

Which is/are correct?

  1. I and II

  2. II and III

  3. I and III

  4. All of the above

Answer: D

Q:17 Name the Foreign Minister of North Korea who visited India from 12 April -14 April 2015 and thus became the first-ever foreign minister of North Korea to visit India.

  1. Roh Tae Woo

  2. Kim Jong Il

  3. Kim Il-sung

  4. Ri Su Yong

Answer: D