NSO Level 2 Class 5 Science Paper 2013 Questions and Answers Part 5

Get unlimited access to the best preparation resource for NSO-Level-2 Class-5: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

28. Five objects, D, E, F, G and H, of the same volume but different masses, are put into a tank of water as shown. Which of the following is most likely to be the mass of object H?

Five Objects, D, E, F, G and H

(A) 35 g

(B) 48 g

(C) 64 g

(D) 80 g

Ans: 64g

29. In which layer of the atmosphere, changes in the weather occur?

(A) Thermosphere

(B) Stratosphere

(C) Troposphere

(D) Mesosphere

Ans: C. troposphere

30. Which of the following is a correct match?

Match theSeeds and Mode of Dispersal
SeedsMode of dispersal
a. Light, have hair or wingsRain
b. Spongy or have fibrous coveringWind
c. Have hooks or spineAnimals
d. Explode when dryWater

Ans: C. Have hooks or spine, animals

31. Vinod made use of the given flowchart to find out whether a steel rod (object) works like a magnet or is magnetic or non-magnetic material. The points J, E, F, G and H are called ‘exit points’ . Which ‘exit point’ would Vinod get for the steel rod?

Magnetic or Non-Magnetic Material

(A) E

(B) F

(C) G

(D) H,

Ans: H

32. Which of these we must follow to prevent harming our eye sight?

(A) Always read in dim light or very bright light.

(B) Always avoid reading in a moving vehicle.

(B) Always hold your book within a foot of distance.

(D) All of these

Ans: D, All of these

33. A lunar eclipse occurs when the ________ comes in between the ________ and the ________.

Select correct sequence of words to complete the given sentence.

(A) Sun, Moon, Earth

(B) Moon, Sun, Earth

(C) Earth, Sun, Moon

(D) Moon, Earth, Mars

Ans: C; Earth, sun, moon

34. Read the given statements and select the correct option.

Statement 1: Moon is a very silent place.

Statement 2: There is no air on the Moon.

(A) Both statements 1 and 2 are correct and statement 2 is the correct explanation of statement 1.

(B) Both statements 1 and 2 are correct but statement 2 is not the correct explanation of statement 1.

(C) Statement 1 is correct and statement 2 is incorrect.

(D) Both statements 1 and 2 are incorrect.

Ans: A. both A and b statements are correct and statement 2 is the correct explanation of statement 1

35. Which of these should not be done in case of a gas leak?

A.

Case of a Gas Leak

B.

Case of a Swich

C.

Case of a Candle

D. both B and C

Ans: A

Developed by: