Aptitude Logical Reasoning Compound Interest 2021 Olympiad Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for HBCSE-Olympiad : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of HBCSE-Olympiad.

1. Find the compound interest and the amount on ₹ 8000 at per annum for 3 years when C. I is reckoned yearly?

A. ₹ 1261

B. ₹ 1440

C. ₹ 1185

D. ₹ 1346

Answer: A

2. If ₹ 7500 are borrowed at C. I at the rate of per annum, then after 2 years the amount to be paid is?

A. ₹ 8082

B. ₹ 7800

C. ₹ 8100

D. ₹ 8112

Answer: D

3. Find out the C. I on ₹ 5000 at 4 % p. a. compound half-yearly for years.

A. ₹ 420.20

B. ₹ 319.06

C. ₹ 306.04

D. ₹ 294.75

Answer: C

4. ₹ 8000 become ₹ 9261 in a certain interval of time at the rate of per annum of C. I. Find the time?

A. 4 years

B. 6 years

C. 2 years

D. 3 years

Answer: D

5. At the end of three years what will be the compound interest at the rate of p. a. on an amount of ₹ 20000?

A. ₹ 6620

B. ₹ 6500

C. ₹ 6800

D. ₹ 6400

Answer: A

6. Find the C. I. on a sum of ₹ 1600 for 9 months at per annum, interest being compounded quarterly?

A. ₹ 17684

B. ₹ 1684

C. ₹ 2522

D. ₹ 3408

Answer: C

7. Simple interest on a sum at per annum for 2 years is ₹ 80. The C. I. on the same sum for the same period is?

A. ₹ 81.60

B. ₹ 160

C. ₹ 1081.60

D. ₹ 99

Answer: A

8. The C. I. on a certain sum for 2 years ₹ 41 and the simple interest is ₹ 40. What is the rate percent?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

9. The sum of money at compound interest amounts to thrice itself in 3 years. In how many years will it be 9 times itself?

A. 18

B. 12

C. 9

D. 6

Answer: D

10. A sum of money place at compound interest doubles itself in 4 years. In how many years will it amount to eight times itself?

A. 16

B. 8

C. 12

D. 20

Answer: C

11. A sum of money deposited at C. I. amounts to ₹ 2420 in 2 years and to ₹ 2662 in 3 years. Find the rate percent?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

12. Find the sum lend at C. I. at 5 p. c per annum will amount to ₹ 441 in 2 years?

A. ₹ 420

B. ₹ 400

C. ₹ 375

D. ₹ 380

Answer: B

13. A property decreases in value every year at the rate of of its value at the beginning of the year its value at the end of 3 years was ₹ 21093. Find its value at the beginning of the first year?

A. ₹ 25600.24

B. ₹ 32000.50

C. ₹ 18060.36

D. ₹ 18600

Answer: A

14. Find the least number of complete years in which a sum of money put out at compound interest will be more than double of itself?

A. 6 years

B. 1 year

C. 2 years

D. 4 years

Answer: D

15. The difference between simple interest and C. I. at the same rate for ₹ 5000 for 2 years in ₹ 72. The rate of interest is?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

Developed by: