Aptitude Logical Reasoning Compound Interest 2021 Olympiad Part 4

Get unlimited access to the best preparation resource for CAT : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

1. Albert invested ₹ 8000 in a scheme for 2 years at compound interest rate 5 % p. a. How much amount will Albert get on maturity of the fixed deposit?

A. ₹ 8600

B. ₹ 8620

C. ₹ 8800

D. ₹ 8840

E. None of these

Answer: E

2. What will be the compound interest on a sum of ₹ 25,000 after 3 years at the rate of 12 % p. a. ?

A. ₹ 9000.30

B. ₹ 9720

C. ₹ 10123.20

D. ₹ 10483.20

Answer: C

3. A man saves ₹ 200 at the end of each year and lends the money at 5 % compound interest. How much will it become at the end of 3 years?

A. ₹ 565.25

B. ₹ 635

C. ₹ 662.02

D. ₹ 666.50

Answer: C

4. Sam invested ₹ 15000@10 % per annum for one year. If the interest is compounded half-yearly, then the amount received by Sam at the end of the year will be?

A. ₹ 16,500

B. ₹ 16,525.50

C. ₹ 16,537.50

D. ₹ 18,150

Answer: C

5. A bank offers 5 % C. I. calculated on half-yearly basis . A customer deposits ₹ 1600 each on 1st January and 1st July of a year. At the end of the year, the amount he would have gained by way of interest is?

A. ₹ 120

B. ₹ 121

C. ₹ 122

D. ₹ 123

Answer: B

6. What is the difference between the C. I. on ₹ 5000 for years at 4 % per annum compounded yearly and half-yearly?

A. ₹ 2.04

B. ₹ 3.06

C. ₹ 4.80

D. ₹ 8.30

Answer: A

7. Find the C. I. on ₹ 15,625 for 9 months at 16 % per annum compounded quarterly?

A. ₹ 1851

B. ₹ 1941

C. ₹ 1951

D. ₹ 1961

Answer: C

8. If the simple interest on a sum of money for 2 years at 5 % per annum is ₹ 50, what is the compound interest on the same sum at the rate and for the same time?

A. ₹ 51.25

B. ₹ 52

C. ₹ 54.25

D. ₹ 60

Answer: A

9. What will be the difference between simple and compound interest at 10 % per annum on a sum of ₹ 1000 after 4 years?

A. ₹ 31

B. ₹ 32.10

C. ₹ 40.40

D. ₹ 64.10

Answer: D

10. The difference between simple and compound interest on ₹ 1200 for one year at 10 % per annum reckoned half-yearly is?

A. ₹ 2.50

B. ₹ 3

C. ₹ 3.75

D. ₹ 4

Answer: B

11. The compound interest on ₹ 30,000 at 7 % per annum is ₹ 4347. The period (in years) is?

A. 2

B.

C. 3

D. 4

Answer: A

12. The principal that amounts to ₹ 4913 in 3 years at per annum C. I. compounded annually, is?

A. ₹ 3096

B. ₹ 4076

C. ₹ 4085

D. ₹ 4096

Answer: D

13. If the C. I. on a sum for 2 years at per annum is ₹ 510, the S. I. on the same sum at the same rate for the same period of time is?

A. ₹ 400

B. ₹ 450

C. ₹ 460

D. ₹ 480

Answer: D

14. The C. I. on a certain sum for 2 years at 10 % per annum is ₹ 525. The S. I. on the same sum for double the time at half the rate percent per annum is?

A. ₹ 400

B. ₹ 500

C. ₹ 600

D. ₹ 800

Answer: B

15. The S. I. on a certain sum of money for 3 years at 8 % per annum is half the C. I. on ₹ 4000 for 2 years at 10 % per annum. The sum placed on S. I. is?

A. ₹ 1550

B. ₹ 1650

C. ₹ 1750

D. ₹ 2000

Answer: C

Developed by: