Aptitude Logical Reasoning Profit and Loss 2021 Olympiad Part 6

Doorsteptutor material for CAT is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

1. Ramesh purchased a refrigerator for ₹ 12500 after getting a discount of 20 % on the labelled price. He spent ₹ 125 on transport and ₹ 250 on installation. At what price should it be sold so that the profit earned would be 10 % if no discount was offered?

A. ₹ 16500

B. ₹ 15525

C. ₹ 17000

D. ₹ 17600

E. None of these

Answer: D

2. The successive discounts 20 % and 15 % are equal to a single discount of?

A. 35 %

B. 38 %

C. 32 %

D. 29 %

E. None of these

Answer: C

3. A shopkeeper purchased 70 kg of potatoes for ₹ 420 and sold the whole lot at the rate of ₹ 6.50 per kg. What will be his gain percent?

A. %

B. %

C. %

D. 20 %

Answer: C

4. Sam purchased 20 dozens of toys at the rate of ₹ 375 per dozen. He sold each one of them at the rate of ₹ 33. What was his percentage profit?

A. 3.5

B. 4.5

C. 5.6

D. 6.5

Answer: C

5. The sale price of an article including the sales tax is ₹ 616. The rate of sales tax is 10 % . If the shopkeeper has made a profit of 12 % , then the cost price of the article is:

A. ₹ 500

B. ₹ 515

C. ₹ 550

D. ₹ 600

Answer: A

6. Jacob brought a scooter for a certain sum of money. He spent 10 % of the cost on repairs and sold the scooter for a profit of ₹ 1100. How much did he spend on repairs if he made a profit of 20 % ?

A. ₹ 400

B. ₹ 440

C. ₹ 500

D. ₹ 550

Answer: C

7. The ratio of the cost price and the selling price is 4: 5. The profit percent is:

A. 10 %

B. 20 %

C. 25 %

D. 30 %

Answer: C

8. The ratio between the sale price and the cost price of an article is 7: 5. What is the ratio between the profit and the cost price of that article?

A. 2: 7

B. 5: 2

C. 7: 2

D. Data inadequate

E. None of these

Answer: E

9. A man gains 20 % by selling an article for a certain price. If the sells it at double the price, the percentage of profit will be:

A. 40

B. 100

C. 120

D. 140

Answer: D

10. If selling price is doubled, the profit triples. Find the profit percent:

A.

B. 100

C.

D. 120

Answer: B

Developed by: