Aptitude Logical Reasoning Simple Interest 2021 Olympiad Part 2

Doorsteptutor material for CAT is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

1. Sonika deposited ₹ 8000 which amounted to ₹ 9200 after 3 years at simple interest. Had the interest been more. She would get how much?

A. ₹ 9680

B. ₹ 9860

C. ₹ 9380

D. ₹ 9800

Answer: A

2. If x is the interest on y and y is the interest on z, the rate and time is the same on both the cases. What is the relation between x, y and z?

A. xyz = 1

B. X2 = yz

C. Y2 = xz

D. Z2 = xy

Answer: C

3. ₹ 2500 is divided into two parts such that if one part be put out at simple interest and the other at , the yearly annual income may be ₹ 140. How much was lent at ?

A. ₹ 1500

B. ₹ 1300

C. ₹ 1200

D. ₹ 1000

Answer: D

4. If Re. 1 amounts to ₹ 9 over a period of 20 years. What is the rate of simple interest?

A.

B.

C.

D.

Answer: D

5.4000 was divided into two parts such a way that when first part was invested at and the second at , the whole annual interest from both the investments is ₹ 144, how much was put at ?

A. ₹ 2500

B. ₹ 2700

C. ₹ 2800

D. ₹ 5000

Answer: C

6. If rupee one produces rupees nine over a period of 40 years, find the rate of simple interest?

A.

B.

C.

D.

Answer: D

7. A certain sum of money doubles itself in 10 years in how much many years will it trible itself at the same rate?

A. 20 years

B. 15 years

C. 30 years

D. years

Answer: D

8. ₹ 1500 is divided into two parts such that if one part is invested at and the other at the whole annual interest from both the sum is ₹ 85. How much was lent at ?

A. ₹ 1000

B. ₹ 750

C. ₹ 600

D. ₹ 500

Answer: D

9. The simple interest on a sum of money is of the principal and the number of years is equal to the rate percent. Find the rate and the time?

A. years;

B. years;

C. years;

D. None

Answer: A

10. In what time will ₹ 4000 lent at per annum on simple interest earn as much interest as ₹ 5000 will earn in 5 years at per annum on simple interest?

A. years

B. 9 years

C. years

D. years

Answer: A

Developed by: