Zoology Questions: Animal Kingdom, Cockroach, Structural Organization in Animals, Reproductive Health

Get top class preparation for IFS right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Animal Kingdom: Non-Chordata-Porifera, Coelenterata, Platyhelminthes, Nemathelminthes

1. Radial symmetry occurs in

(a) Fishes

(b) Molluscs

(c) Coelenterata

(d) Sponges

Answer: (c)

2. Level of organization in sponges is

(a) cellular level

(b) acellular level

(c) tissue level

(d) organ-system level

Answer: (a)

3. Sponges and coelenterates resemble each other in being

(a) monoblastic and acoelomate

(b) diploblastic and acoelomate

(c) triploblastic and acoelomate

(d) triploblastic and pseudocoelomate

Answer: (b)

4. Evolution of porifera from protozoan is evidenced by the animals like

(a) Euglena

(b) Chlamydomonas

(c) Volvox

(d) Paramecium

Answer: (c)

5. In sponges, free swimming larva is called as

(a) veliger

(b) trochophore

(c) parenchymula

(d) bipinnaria

Answer: (c)

6. Water currents in Leucosolunia are produced by

(a) choanocytes

(b) pinacocytes

(c) archaeocytes

(d) thesocytes

Answer: (a)

7. The common bath sponge belongs to the genus

(a) Sycon

(b) Leucosolenia

(c) Euspongia

(d) Spongilla

Answer: (c)

8. Path of water in a sponge is

(a) Dermal ostia Gastral ostia Osculum.

(b) Dermal ostia Gastral ostia Spongocoel Osculum.

(c) Osculum Spongocoel Choanocytes Ostia.

(d) Pinacocytes Choanocytes Enteron Osculum.

Answer: (b)

9. Choanocytes in ascon-type of canal system form lining of

(a) spongocoel

(b) porocyte

(c) apopyle

(d) Incurrent canal

Answer: (b)

10. Which of the following are ‘multicellular grade’ organisms?

(a) Sponges

(b) Coelenterates

(c) Prokaryotes

(d) Vertebrates

Answer: (a)

11. Sycon belongs to a group of animals which are best described as

(a) Unicellular or acellular.

(b) Multicellular without any tissue organization.

(c) Multicellular with a gastro vascular cavity.

(d) Multicellular having tissue organization, but no body cavity.

Answer: (b)

12. Which is not applicable to coelenterate?

(a) Coelenterons

(b) Choanocytes

(c) Nematocyst

(d) Radial symmetry

Answer: (c)

13. Budding is a normal mode of asexual reproduction in

(a) Starfish and hydra

(b) Hydra and sponges

(c) tapeworm and Hydra

(d) Sponges and starfish

Answer: (b)

Developed by: