Zoology Questions: Animal Kingdom, Cockroach, Structural Organization in Animals, Reproductive Health

Get top class preparation for IAS right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

22. Cockroach blood does not contain respiratory pigment. It means

(a) It does not respire

(b) Cockroach respires anaerolically

(c) Oxygen passes to all the tissues through diffusion

(d) Oxygen reaches tissue through tracheoles

Answer: (d)

23. Antennae of cockroach have

(a) Gustatory receptors

(b) Auditory receptors

(c) Tactile receptors

(d) Tactile and olfactory receptors

Answer: (d)

24. Organ of mastication in cockroach is

(a) Labrum

(b) Labium

(c) Mandibles

(d) Maxilla

Answer: (c)

25. Which one does not occur in cockroach leg?

(a) Tibia

(b) Femur

(c) Fibula

(d) Coxa

Answer: (c)

26. Which structure is absent in male cockroach?

(a) Labium

(b) Phallomeres

(c) Spermatheca

(d) None of these

Answer: (c)

27. Gizzard of cockroach is a part of?

(a) Respiratory system

(b) Digestive system

(c) Immune system

(d) Circulatory system

Answer: (b)

28. Vision in cockroach is?

(a) Monocular

(b) Binocular

(c) Ultrasonic

(d) Mosaic

Answer: (d)

29. The adhesive pads (soft-pads) in legs of cockroach are

(a) Galea

(b) Lacinea

(c) Glossa

(d) Plantulae

Answer: (d)

30. Open circulatory system is not of physiological hindrance in cockroach because

(a) Heart is simple but chambered

(b) Blood is colourless

(c) Circulatory and respiratory systems are not connected

(d) Excretion occurs through malpighian tubules.

Answer: (c)

Structural Organization in Animals: Animal Tissue

1. Urethra, vagina and oesophagus have a common inner lining of

(a) squamous epithelium

(b) ciliated epithelium

(c) columnar epithelium

(d) stratified squamous epithelium

Answer: (d)

2. Pavement epithelium is another name for

(a) cuboidal epithelium

(b) ciliated epithelium

(c) simple squamous epithelium

(d) stratified epithelium

Answer: (c)

3. Stratified squamous epithelium is found in

(a) trachea

(b) epidermis

(c) mouth cavity (buccal)

(d) lining of blood vessels

Answer: (c)

Developed by: