100 Important Scientific Reasons: Spring Made of Steel and Not Copper

Glide to success with Doorsteptutor material for IAS : Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 89K)

90) A man with a load his head jumps from a high building. What will be the load experienced by him.

Ans: Zero, because the acceleration of his fall is equal to the acceleration due to gravity of the earth.

91) Why is spring made of steel and not copper?

Ans: The elasticity of steel is greater than that of copper.

92) Why is it easier to spray water to which soap is added?

Ans: Addition of soap decreases the surface tension of water. The energy for spray is directly proportional to surface tension.

93) A piece of chalk when immersed in water, emits bubbles. Why?

Ans: Chalk consists of pores forming capillaries. When it is immersed in water, the water begins to rise in the capillaries and air present there is expelled in the form of bubbles.

94) Why does a liquid remain hot or cold for a long time inside a thermo flask?

Ans: Because of the presence of air, which is poor conductor of heat, in between the double glass walls of a thermos flask.

95) Why is the boiling point of sea water more than that of pure water?

Ans: Sea water contains salts and other impurities with different points which jointly rise its boiling point.

96) Why is it recommended to add salt in water while boiling grams?

Ans: By addition of salt the boiling point of water gets which helps in cooking.

97) Why is soft iron used as an electromagnet?

Ans: Because it remains magnetic only till the current passes through the coil and loses its magnetism when the current is switched off (principle of electric bells)

98) Why does ink leak out of a partially filled pen when taken to a high altitude?

Ans: As we go up the pressure and the density of air go on decreasing. Partially filled pen leaks when taken to a higher altitude because the pressure of air acting on the ink inside the tube of the pen is greater than the pressure of air outside.

99) Why does some liquids burn while others do not?

Ans: A liquid burns if its molecules can combine with oxygen of the air with the production of heat. Hence, oil burns but water does not.

100) Oil and water do not mix. Why?

Ans:

  • Molecules of oil are not bigger than that of water and therefore do not mix easily.

  • Molecules of water are polar, i.e. they have opposite charges at two ends whereas oil molecules do not; as a consequence, they tend to stay away from water molecule.

Developed by: