Aptitude Logical Reasoning Mixtures and Allegations 2020 RBI Assistant Part 1

Doorsteptutor material for UGC Public-Administration is prepared by world's top subject experts: Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 90K)

1. A mixture of 150 liters of wine and water contains 20% water. How much more water should be added so that water becomes 25% of the new mixture?

A. 7 liters

B. 15 liters

C. 10 liters

D. 9 liters

Answer: C

2. A vessel contains 20 liters of a mixture of milk and water in the ratio 3:2. 10 liters of the mixture are removed and replaced with an equal quantity of pure milk. If the process is repeated once more, find the ratio of milk and water in the final mixture obtained?

A. 9:1

B. 4:7

C. 7:1

D. 2:5

Answer: A

3. In what ratio should two varieties of sugar of Rs.18 per kg and Rs.24 kg be mixed together to get a mixture whose cost is Rs.20 per kg?

A. 1:3

B. 3:1

C. 1:2

D. 2:1

Answer: D

4. How many liters of oil at Rs.40 per litre should be mixed with 240 liters of a second variety of oil at Rs.60 per litre so as to get a mixture whose cost is Rs.52 per litre?

A. 120 liters

B. 180 liters

C. 110 liters

D. 160 liters

Answer: D

5. Two varieties of wheat - A and B costing Rs. 9 per kg and Rs. 15 per kg were mixed in the ratio 3 : 7. If 5 kg of the mixture is sold at 25% profit, find the profit made?

A. Rs. 13.50

B. Rs. 14.50

C. Rs. 15.50

D. Rs. 16.50

E. None of these

Answer: D

6. In a mixture of milk and water, the proportion of milk by weight was 80%. If, in a 180 gm mixture, 36 gms of pure milk is added, what would be the percentage of milk in the mixture formed?

A. 80%

B. 100%

C. 84%

D. 87.5%

E. None of these

Answer: E

7. In a can, there is a mixture of milk and water in the ratio 4 : 5. If it is filled with an additional 8 litres of milk the can would be full and ratio of milk and water would become 6 : 5. Find the capacity of the can?

A. 40

B. 44

C. 48

D. 52

E. None of these

Answer: B

8. In what ratio should a variety of rice costing Rs. 6 per kg be mixed with another variety of rice costing Rs. 8.75 per kg to obtain a mixture costing Rs. 7.50 per kg?

A. 5 : 6

B. 3 : 4

C. 7 : 8

D. 8 : 9

E. None of these

Answer: A

9. A mixture of 70 litres of milk and water contains 10% water. How many litres of water should be added to the mixture so that the mixture contains 12 1/2% water?

A. 2

B. 8

C. 4

D. 5

E. None of these

Answer: A

10. All the water in container A which was filled to its brim was poured into two containers B and C. The quantity of water in container B was 62.5% less than the capacity of container A. If 148 liters was now transferred from C to B, then both the containers would have equal quantities of water. What was the initial quantity of water in container A?

A. 648

B. 888

C. 928

D. 1184

E. None of these

Answer: D

Developed by: