Aptitude Logical Reasoning Profit and Loss 2020 RBI Assistant Part 1

Glide to success with Doorsteptutor material for KVPY : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 95K)

1. A cycle is bought for Rs.900 and sold for Rs.1080, find the gain percent?

A.

B.

C.

D.

Answer: B

2. An article is bought for Rs.675 and sold for Rs.900, find the gain percent?

A.

B. 30%

C.

D.

Answer: C

3. An article is bought for Rs.600 and sold for Rs.500, find the loss percent?

A.

B.

C. 16%

D.

Answer: D

4. The cost price of a radio is Rs.1500 and it was sold for Rs.1230, find the loss %?

A. 18%

B. 9%

C. 15%

D. 6%

Answer: A

5. A watch was sold at a loss of 10%. If it was sold for Rs.140 more, there would have been a gain of 4%. What is the cost price?

A. Rs.1000

B. Rs.1140

C. Rs.860

D. Rs.760

Answer: A

6. The sale price sarees listed for Rs.400 after successive discount is 10% and 5% is?

A. Rs.357

B. Rs.340

C. Rs.342

D. Rs.338

Answer: C

7. The list price of an article is Rs.65. A customer pays Rs.56.16 for it. He was given two successive discounts, one of them being 10%. The other discount is?

A. 3%

B. 4%

C. 5%

D. 6%

Answer: B

8. A single discount equivalent to the discount series of 20%, 10% and 5% is?

A. 25%

B. 30%

C. 31.6%

D. 33.5%

Answer: C

9. What profit percent is made by selling an article at a certain price, if by selling at of that price, there would be a loss of 20%?

A. 20%

B. 25%

C.

D. 12%

Answer: A

10. A trader bought a car at 20% discount on its original price. He sold it at a 40% increase on the price he bought it. What percent of profit did he make on the original price?

A. 10%

B. 11%

C. 12%

D. 15%

Answer: C

11. A man sells a horse for Rs.800 and loses something, if he had sold it for Rs.980, his gain would have been double the former loss. Find the cost price of the horse?

A. Rs.900

B. Rs.875

C. Rs.850

D. Rs.860

Answer: D

12. By selling a house for Rs.45000, it was found that of the outlay was gained, what ought the selling to price to have been in order to have lost 5 p.c?

A. Rs.38750

B. Rs.38000

C. Rs.40000

D. Rs.42000

Answer: B

13. If a man lost 4% by selling oranges at the rate of 12 a rupee at how many a rupee must he sell them to gain 44%?

A. 7

B. 8

C. 9

D. 10

Answer: B

14. By selling 150 mangoes, a fruit-seller gains the selling price of 30 mangoes. Find the gain percent?

A. 20%

B. 25%

C. 18%

D. 30%

Answer: B

15. The C.P of 10 pens is equal to the S.P of 12 pens. Find his gain % or loss%?

A. profit

B. % profit

C. % loss

D. % loss

Answer: C

Developed by: