Solved General Studies Expected MCQs for RBI Assistant Part – 3

Get unlimited access to the best preparation resource for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 93K)

Q 21. Which among the following pair of islands is separated from each other by the Ten Degree Channel?

A. Maldives and Lakshadweep Islands

B. Andaman and Nicobar Islands

C. Nicobar and Sumatra Islands

D. Java and Sumatra Islands

Answer: B

Andaman Islands

Q 22. In a recent study published, it is found that a stronger topography than the mountains of the earth is located at a depth of

A.

B.

C.

D.

Answer: B

1994 Bolivia Earthquake

Q 23. The highest peak of the Satpura Range is-

A. Kalamur

B. Gurushikhar

C. Dhupgarh

D. Pachmarhi

Answer: C

Dhupgarh

Q 24. The Thummalapalle mine is considered to have one of the largest reserves of 1.50 lakh tonnes of uranium in the world is located in-

A. Kerala

B. Karnataka

C. Tamil Nadu

D. Andhra Pradesh

Answer: D

Tummalapalle uranium mine

Q 25. The river that does not flow into the Arabian Sea-

A. Narmada River

B. Sabarmati River

C. Tungabhadra River

D. Mandovi River

Answer: C

Tungabhadra River

Q 26. The mountain pass which forms the Tri-Junction of India, China, and Myanmar is-

A. Nathu La

B. Mana Pass

C. Bomdi La

D. Diphu Pass

Answer: D

Diphu Pass

Q 27. The Tropic of Cancer passes through which of the following group of Indian States?

A. Maharashtra, Andhra Pradesh, Odisha, Chhattisgarh

B. Gujarat, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Manipur

C. Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Bihar, Jharkhand

D. Rajasthan, Jharkhand, West Bengal, Tripura

Answer: D

Tropic of Cancer

Q 28. Which among the following are formed due to the erosional action of the wind?

(1) Mushroom Rock

(2) Loess

(3) Mesa

(4) Yardangs

Codes:

A. 1 and 2

B. 2 and 3

C. 1, 3 and 4

D. 1, 2, 3, and 4

Answer: C

Q 29. Which among the following states has the largest net irrigated area from canals in India?

A. Haryana

B. Uttar Pradesh

C. Punjab

D. Maharashtra

Answer: B

Irrigation in India

Q 30. In which of the following states is TERLS located?

A. Karnataka

B. Andhra Pradesh

C. Kerala

D. Tamil Nadu

Answer: C

Thumba Equatorial Rocket Launching Station

Developed by: