Solved General Studies Expected MCQs for RBI Assistant Part – 7

Get unlimited access to the best preparation resource for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 112K)

Q 11. The weekly Commonweal was founded by

A. Sucheta Kripalani

B. Kalpana Datta

C. Annie Besant

D. Sarojini Naidu

Answer: C

ANNIE BESANT (1847-1933)

Q 12. What was the main profession of the Banjaras during the medieval period of Indian history?

A. Mining

B. Agriculture

C. Trading

D. Weaving

Answer: C

Q 13. In which year the system of competitive examination for civil service was accepted in India?

A. 1843

B. 1853

C. 1857

D. 1886

Answer: B

Civil Services of India

Q 14. In which of the following cities does the Kala Ghoda Arts Festival held annually?

A. Jaipur

B. Mumbai

C. Aurangabad

D. Varanasi

Answer: B

Kala Ghoda Arts Festival

Q 15. Between which of the following rivers was the territory of Porus who offered strong resistance to Alexander situated?

A. Chenab and Jhelum

B. Beas and Sutlej

C. Ganga and Yamuna

D. Chenab and Ravi

Answer: A

Q 16. To which of the following religion the sacred books of Tripitakas belong?

A. Judaism

B. Buddhism

C. Zoroastrianism

D. Jainism

Answer: B

Tripiṭaka

Q 17. With the name of whom among the following does the system of Dual Government during the latter half of the 18th century A.D. associated?

A. Cornwallis

B. Bentinck

C. Clive

D. Hastings

Answer: C

Q 18. Who propounded the Drain of Wealth Theory of India during British imperialism?

A. R.C. Dutt

B. Jawaharlal Nehru

C. B.R. Ambedkar

D. Dadabhai Naoroji

Answer: D

Q 19. In which time period the use of the spinning wheel became common?

A. 8th Century A.D.

B. 10th Century A.D.

C. 11th Century A.D.

D. 14th Century A.D.

Answer: D

Spinning wheel

Q 20. Which of the following title given by the British Government was surrendered by Mahatma Gandhi during the non-cooperation movement?

A. Rai Bahadur

B. Hind Kesari

C. Kaiser-e-Hind

D. Rt. Honorable

Answer: C

Kaisar-i-Hind Medal

Developed by: