SAT Questions and Answers Practice Test Paper-2 Important Questions Section C

Doorsteptutor material for CTET/Paper-2 is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

Section - C

Time - 25 minutes

30 Questions

1. The Scientists found that there were the mold they to conduct the experiment.

Ans. (A)

2. The painter a fantastic demonstration for and we .

Ans. (B)

3. The team, which is of four cyclist, against other cycling teams from the nation the world.

Ans. (B)

4. which historian you the Pax Romana was as long as five centuries or as short .

Ans. (E)

5. Because they the , Louis and Clark to navigate uncharted the Missouri River.

Ans. (A)

6. The administrator suggested that the staff on contacting for the upcoming seminar with previous speakers.

Ans. (D)

7. The Ottoman Empire trade relations with the Austrian Empire when border disputes with Russia were resolved (D) .

Ans. (C)

8. The census statistics a complex source of information, the demographers knew that certain groups of people more likely to respond

Ans. (A)

9. of the large traffic jam, scarcely from the group it to the airport to catch the flight to the conference in San Antonio.

Ans. (B)

10. he had the title of of Operations, his duties and responsibilities not much greater than

Ans. (D)

11. In an effort to make the Constitution both more accessible and understandable to the public, the House of Representatives has authorized the publication of a series of pamphlets about the Constitution.

(A) Both more accessible and understandable to the public

(B) More both accessible and understandable to the public

(C) More accessible to the public and more understandable for it

(D) Both more accessible and more understandable to the public

(E) Accessible to the public and understandable

Ans. (D) Both more accessible and more understandable to the public

12. Widely considered one of the most original poets of all time, Gerard Manley Hopkins՚s poems display utterly nonconventional systems of rhyme.

(A) Gerard Manley Hopkins՚s poems display utterly nonconventional systems of rhyme.

(B) Gerard Manley Hopkins՚s poems displayed utterly nonconventional systems of rhyme.

(C) Gerard Manley Hopkins՚s poems have systems of rhyme that are utterly nonconventional.

(D) Gerard Manley Hopkins wrote poems using utterly nonconventional systems of rhyme.

(E) Gerard Manley Hopkins had written poems that were displaying utterly nonconventional systems of rhyme.

Ans. (D) Gerard Manley Hopkins wrote poems using utterly nonconventional systems of rhyme.

13. Eleanor Roosevelt, the wife of President Franklin D. Roosevelt, made an active contribution to many political organizations, this included the Human Rights Commission.

(A) Organizations, this included the Human Rights Commission.

(B) Organizations, being included the Human Rights Commission.

(C) Organizations; whose participation including the Human Rights Commission.

(D) Organizations; this including the Human Rights Commission.

(E) Organizations, including the Human Rights Commission.

Ans. (E) Organizations, including the Human Rights Commission.

14. Sputnik was the first artificial satellite successfully propelled into orbit and began the space race between the United States and the Soviet Union, in 1957 it was launched by the Soviets.

(A) Sputnik was the first artificial satellite successfully propelled into orbit and began the space race between the United States and the Soviet Union, in 1957 it was launched by the Soviets.

(B) In 1957, the first satellite and space race were beginning when Sputnik was launched.

(C) Launched by the Soviets in 1957, Sputnik was the first artificial satellite successfully propelled into orbit, beginning the space race between the United States and the Soviet Union.

(D) The launching of Sputnik was in 1957, the first artificial satellite was successfully propelled and the space race between the United States and the Soviet Union was begun.

(E) The first artificial satellite successfully propelled into orbit was when Sputnik was launched in 1957, and the space race between the United States and the Soviet Union was begun as well.

Ans. (C) Launched by the Soviets in 1957, Sputnik was the first artificial satellite successfully propelled into orbit, beginning the space race between the United States and the Soviet Union.

15. The newly hired CEO stated clearly in her opening address to the company that her plans for reinvigorating the company were to cut back on discretionary spending, refinance the Company՚s largest loans, and her plans of keeping the company՚s holdings in the stock market.

(A) Her plans of keeping the company՚s holdings in the stock market.

(B) Keep the company՚s holdings in the stock market.

(C) To get the company to keep its holdings in the Stock market.

(D) Her plans to keep the company՚s holdings in the stock market.

(E) Keeping the company՚s holdings in the stock market.

Ans. (B) Keep the company՚s holdings in the stock market.

16. Typically, a restaurant՚s kitchen is divided into a number of sections, each with a particular aspect of food preparation performed there.

(A) Each with a particular aspect of food preparation performed there.

(B) Each corresponding to a particular aspect of food preparation.

(C) Where they each have their particular aspect of food preparation to perform.

(D) Which has a particular aspect of food preparation performed there.

(E) They each correspond to a particular aspect of food preparation.

Ans. (B) Each corresponding to a particular aspect of food preparation.

17. Domesticated over 5,000 years ago, the camel is a useful pack animal because of its tolerance for hot sand, extreme temperatures, and it needs little drinking water.

(A) Of its tolerance for hot sand, extreme temperatures, and it needs little drinking water.

(B) Of its tolerance for hot sand and extreme temperatures and its need for water is very small.

(C) It can tolerate hot sand, extreme temperatures and a lack of drinking water.

(D) It can tolerate hot sand, withstanding extreme temperatures, and needs little water.

(E) It can tolerate hot sand and extreme temperatures, and needs little water.

Ans. (C) It can tolerate hot sand, extreme temperatures and a lack of drinking water.

18. Legally, an agreement among two people to commit a crime or concealing it constitutes a criminal conspiracy.

(A) Among two people to commit a crime or concealing it.

(B) Among two people to commit a crime or agreeing to conceal it

(C) Among two people committing a crime or concealing it

(D) Between two people to committing of a crime or the conceal it.

(E) Between two people in the committing of a crime or the concealment of it.

Ans. (D) Between two people to committing of a crime or the conceal it.

19. Not only was Sir Issac Newton famous for his pioneering work in physics, he was also a talented and well-respected economic advisor to the king.

(A) He was also a talented and well respected economic advisor to the king.

(B) He had also been a talented and well-respected economic advisor to the king.

(C) But he was also a talented and well-respected economic advisor to the king.

(D) As he also was a talented and well-respected economic advisor to the king.

(E) But the had also been a talented and well-respected economic advisor to the king.

Ans. (C) But he was also a talented and well-respected economic advisor to the king.

20. If the high levels of stock market investment are to continue it will depend upon both how long the stock market remains stable and its long-term durability.

(A) If the high levels of stock market investment are to continue it will depend

(B) If the high levels of stock market investment are to continue, depending upon

(C) If the high levels of stock market investment continue, it will depend

(D) Whether the high levels of stock market investment continue will depend

(E) Whether the high levels of stock market investment continue it will depend

Ans. (D) Whether the high levels of stock market investment continue will depend

Question are based on the following passage.

The following passage is part of an essay about the different meanings of the word “modern.”

Professor the Word
Line No.Passage
5(1) The word modern is a curious word

(2) It is curious for all its different meanings. (3) If you take a freshman class in philosophy, for instance, your professor might tell you about Rene

10Descartes. (4) Descartes was a French philosopher from the seventeenth century. (5) Many consider him as the first fighter in modern philosophy. (6) So if you are talking to a philosophy
15Professor the word modern denotes anytime between about 1615 and now. (7) (Of course, some philosophers think that modern times ended a few decades back and that we are already in to
20Postmodern times.) (8) Other academics have a different timeline for the birth of modern times, or modernity. (9) And some historians point to the Industrial Revolution in England as the beginning
25Of modernity. (10) This dating technique puts the beginning of modernity at least a century after when the philosophers reckon the beginning of modern times. (11) The philosophers and the historians
30Have a bit of a discrepancy here.

(12) Of course, you might think both the philosophers and the historians are a bit off on this whole modernity thing. (13) Who thinks of the mud and cobble-

35Stone streets of Paris in the early decades of the seventeenth century as modern? (14) Then again, London a century later with the power of steam harnessed does not strike most as the picture of modern
40Times. (15) Most of us, when we think of what modern means, we are thinking about computers and cell phones and wireless networks. (16) We are not thinking about some philosophical
Discourse that a Frenchman wrote four centuries back.

21. Which of the following is the best combination of sentences 1 and 2 (reproduced below) ?

The word modern is a curious word. It is curious for all its different meanings.

(A) The word modern is a curious word. It is curious for all its different meanings.

(B) Modern is a curious word because it has all its different meanings.

(C) It is curious that the word modern has various different meanings.

(D) Curiously, the word modern has many different meanings.

(E) Modernity is a curious word for all its various different meanings.

Ans. (D) Curiously, the word modern has many different meanings.

22. Which of the following is the best way to revise sentences 4 and 5 (reproduced below) so that they are condensed into one sentence?

Descartes was a French philosopher from the seventeenth century. Many consider him as the first figure in modern philosophy.

(A) Descartes was a French philosopher from the seventeenth century, considering him the first figure in modern philosophy.

(B) Descartes was a French philosopher from the seventeenth century, whom many consider the first figure in modern philosophy.

(C) Descartes was a French philosopher from the seventeenth century, and many consider him the first figure in modern philosophy.

(D) Descartes was a French philosopher from the seventeenth century, so he was the first figure in modern philosophy.

(E) Descartes was a French philosopher from the seventeenth century and figuring him the first figure in modern philosophy.

Ans. (B) Descartes was a French philosopher from the seventeenth century, whom many consider the first figure in modern philosophy.

23. Which of the following would be the best replacement for “And” at the beginning of sentence 9 (reproduce below) ?

And some historians point to the Industrial Revolution in England as the beginning of modernity.

(A) However,

(B) Moreover,

(C) Even so,

(D) Considering this,

(E) For example,

Ans. (E) For example,

24. Which of the following is the best revision of the underlined portions of sentence 10 (reproduce below) ?

This dating technique puts the beginning of modernity at least a century after when the philosophers reckon the beginning of modern times.

(A) As it is now.

(B) At least a century after when the philosophers reckon it.

(C) At least a century after when the philosopher՚s date modernity՚s inception.

(D) At least one century after when the philosophers had reckoned the inception of modernity.

(E) At least a century after its having been reckoned by the philosophers.

Ans. (B) At least a century after when the philosophers reckon it.

25. Which of the following is the best revision of sentence 15 (reproduce below) ?

Most of us, when we think of what modern means, we are thinking about computers and cell phones and wireless networks.

(A) As it is now.

(B) Most of us, when we think of what modern means, computers and cell phones and wireless networks coming to mind.

(C) When we think of what we think of what modern means, computers and cell phones and wireless networks coming to mind.

(D) Most of us, when we think of what modern means, we are thinking about computers, cell phones, wireless networks.

(E) Most of us, when we think of what modern means, think about computers and cell phones and wireless networks.

Ans. (E) Most of us, when we think of what modern means, think about computers and cell phones and wireless networks.

Question are based on the following passage.

The following is a first draft of an essay about the growth of the department store industry in the 1920s.

Automobiles and Radios
Line No.Passage
5(1) Automobiles and radios became far more affordable in the 1920s. (2) By 1925 there was one automobile for every six people in the United States, by 1930 this had increased to one for every 4.6
10people. (3) Also by 1930, about 4 in 10 American families owned radios. (4) The popularity of automobiles and radios led to the spread of chain stores of all kinds. (5) Automobiles allowed consumers to
15Travel further in search of the right item for the right price, while radios allowed businesses to advertise their products to a larger group of people. (6) Those people could be potential consumers.
20(7) Many of our most famous department store chains first expanded during this time. (8) These include Sears, Roebuck; Woolworth՚s; the great Atlantic and pacific Tea Company (the
25A & P) ; and Walgreen Drug. (9) Among the most successful department stores was Filene՚s in Boston and Macy՚s in New York. (10) Initially, department stores were more like the malls of today.
30(11) Each department was leased to an individual owner. (12) Nowadays, virtually all departments are run by the larger company, including restaurants.

(13) Also, with their radio Campaigns,

35the new department stores of the 1920s put on extravagant advertising spectacles. (14) Sometimes, they even hosted entertainment events to attract consumers. (15) The Macy՚s Thanksgiv-
40ing Day Parade, an attempt to capture the children՚s toy market, is one example of popular merchandising. (16) Bloomingdale՚s posted ads on all New York public transit, pronouncing, ″ All
Cars Transfer to Bloomingdale՚s. ″

26. Which of the following is the best revision of the underlined portions of sentences 5 and 6 (reproduced below) ?

Automobiles allowed consumers to travel further in search of the right item for the right price, while radios allowed businesses to advertise their products to a larger group of people. Those people could be potential consumers.

(A) As it is now.

(B) A larger group of people, who could be potential consumers.

(C) A larger group of people, being potential consumers.

(D) A larger group of people, whom they made into potential consumers.

(E) A larger group of people, having the potential to become consumers.

Ans. (B) A larger group of people, who could be potential consumers.

27. “This time” in sentence 7 (reproduced below) is best made more specific. Which of the following phrases is the best revision?

Many of our most famous department store chains first expanded during this time.

(A) These years.

(B) The twentieth century.

(C) The same when automobile sales and radio sales were also on the rise

(D) The years described in the previous paragraph

(E) The 1920s.

Ans. (E) The 1920s.

28. If you were to combine sentences 10 and 11 (reproduced below) , which would be the most appropriate and precise punctuation mark to use?

Initially, department stores were more like the malls of today. Each department was leased to an individual owner.

(A) Today ‘each … owner.’

(B) today; each

(C) Today: each

(D) today (each … owner) .

(E) today, each

Ans. (D) today (each … owner) .

29. Which of the following is the best revision of the underlined portion of sentence 13 (reproduced below) ?

Also, with their radio campaigns, the new department stores of the 1920s put on extravagant advertising spectacles.

(A) Moreover

(B) Too

(C) what՚s more to their radio campaigns

(D) In addition to their radio campaigns

(E) The radio campaigns being included

Ans. (D) In addition to their radio campaigns

30. Which of the following sentences, if added at the end of paragraph 3, is the best concluding sentence for the passage?

(A) In the 20s, shopping and advertising started to look a lot like they do now.

(B) Other stores also had extravaganzas.

(C) So now get in your car and drive to a department store!

(D) Department stores having become huge successes.

(E) Macy՚s Thanksgiving Day Parade was always a big hit.

Ans. (A) In the 20s, shopping and advertising started to look a lot like they do now.

Developed by: