Basics of General Studies: Important for Exam: Aptitude Part 2

Get top class preparation for IAS right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Directions—(Q. 11 to 14): Select the one which is different from the other three.

11. (A) Bokaro

(B) Jamshedpur

(C) Bhilai

(D) Agra

Ans. (D)

12. (A) January

(B) February

(C) July

(D) December

Ans. (B)

13. (A) Bible

(B) Panchsheel

(C) Geeta

(D) Quran

Ans. (B)

14. (A) Star

(B) Sun

(C) Sky

(D) Moon

Ans. (C)

Directions—(Q. 15 to 17): based on alphabets.

15. If the sequence of the alphabets is reversed which of the following would be the 14th letter from your left?

(A) N

(B) L

(C) O

(D) None of these

Ans. (D)

16. Which letter is the 8th letter to the right of the letter, which is 12th from the left?

(A) V

(B) T

(C) W

(D) Y

Ans. (B)

17. Which letter is the 8th letter to the right of the letter which is 10th to the left of the last but one letter from the right?

(A) V

(B) X

(C) W

(D) I

Ans. (C)

Directions—(Q. 18 to 23) Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

18. (A) Green

(B) Red

(C) Colour

(D) Orange

Ans. (C)

19. (A) Rabbit

(B) Crocodile

(C) Earthworm

(D) Snail

Ans. (A)

20. (A) Polo

(B) Chess

(C) Ludo

(D) Carrom

Ans. (A)