Computer Knowledge Paper 1 2012 Questions and Answers Part 1

Glide to success with Doorsteptutor material for IAS : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:

A. hackers.

B. spam.

C. viruses.

D. identity theft.

Ans : B

2. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.

A. data mining

B. data selection

C. POS

D. data conversion

Ans : A

3. ____________terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems.

A. Data

B. Point-of-sale (POS)

C. Sales

D. Query

Ans : B

4. A(n) ____________ system is a small, wireless handheld computer that scans an item’s tag and pulls up the current price (and any special offers) as you shop.

A. PSS

B. POS

C. inventory

D. data mining

Ans : A

5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal’s computer is an example of a law enforcement specialty called:

A. robotics.

B. simulation.

C. computer forensics.

D. animation.

Ans : C

6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?

A. gathering data

B. processing data into information

C. analyzing the data or information

D. storing the data or information

Ans : C

7. ____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of the animal’s movements.

A. POS

B. RFID

C. PPS

D. GPS

Ans : B

8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually. This technology is known as:

A. robotics.

B. computer forensics.

C. simulation.

D. forecasting.

Ans : A

9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:

A. proprietary.

B. open.

C. experimental.

D. in the public domain.

Ans : A

10. ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.

A. Nanoscience

B. Microelectrodes

C. Computer forensics

D. Artificial intelligence

Ans : A

11. ____________ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do.

A. Nanoscience

B. Nanotechnology

C. Simulation

D. Artificial intelligence (AI)

Ans : D

12. ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.

A. A process

B. Software

C. Storage

D. Information

Ans : D

13. The name for the way that computers manipulate data into information is called:

A. programming.

B. processing.

C. storing.

D. organizing.

Ans : B