MCQs on Coelom Higher Questions and Answers Past Year Paper

Get top class preparation for IAS right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

The cavity between the body wall and the gut wall is known as a true coelom. It is a characteristic feature of metazoans. Coelom has a mesodermal lining. Coelom is one of the differentiating features of different groups of animals. On the basis of formation, coelom is of two types: schizocoelom and enterocoelom.

1. Find the correct match

(a) Molluscs – acoelomate

(b) Platyhelminthes – coelomate

(c) Aschelminthes – pseudocoelomate

(d) Insects – pseudocoelomate

Answer: C

2. The fluid that comes out of earthworm while piercing it (without damaging its gut) is

(a) slimy mucous

(b) excretory fluid

(c) hemolymph

(d) coelomic fluid

Answer: D

3. Which of the following is not true about Annelida?

(a) Ventral nerve cord

(b) Closed circulatory system

(c) Segmentation

(d) Pseudocoelom

Answer: D

4. How platyhelminthes differ from annelids?

(a) bilateral symmetry

(b) pseudocoel

(c) body cavity is absent

(d) none of the above

Answer: B

5. Where does true coelom present in the body?

(a) between mesoderm and endoderm (body wall)

(b) between body wall and ectoderm

(c) mesoderm and ectoderm

(d) ectoderm and endoderm

Answer: A

6. The body cavity found in echinoderms and chordates is

(a) haemocoel

(b) enterocoelom

(c) pseudocoelom

(d) schizocoelom

Answer: B

7. Which of the following develops into pseudocoelom?

(a) Archenteron

(b) Blastocoel

(c) Embryonic mesoderm

(d) Blastopore lip

Answer: B

8. Which of the following has haemocoel?

(a) Earthworm

(b) Hydra

(c) Cockroach

(d) Nereis

Answer: C

9. Common characteristics of coelenterates and sponges are

(a) triploblastic and pseudocoelomate

(b) triploblastic and acoelomate

(c) diploblastic and acoelomate

(d) monoblastic and acoelomate

Answer: C

10. The characteristic feature of Ascaris is

(a) pseudocoelom and no metamerism

(b) true coelom and no metamerism

(c) pseudocoelom and metamerism

(d) true coelom and metamerism

Answer: A